TNG: Descent, del 1. Det där Data blir arg, borgerna mordiska och Stephen Hawkins spelar poker.

Stephen Hawking TV Show 1993

Varför förändra ett vinnande koncept? Ännu en gång avslutas en säsong av The Next Generation med första delen av ett dubbelavsnitt. Och varför inte köra borgerna i repris när man ändå håller på och återvinner lyckade säsongsavslutningar?

tng descent 1 5Fast. Något har hänt med borgerna. När besättningsmedlemmarna från Enterprise hamnar i eldstrid med dem så är de hämndlystna istället för känslokalla, de använder pronomet “jag” och har namn på varandra. Riktiga namn. Som Bosus, till exempel. Okej, det kanske inte låter som ett “riktig” namn, men är betydligt bättre än typ “third of five” som borger brukar heta. Men även borgernas beteende i stort har förändrats. De är inte längre intresserade av att assimilera främmande civilisationer, utan vill istället utrota alla lägre stående samhällen och raser. Federationen och mänskligheten ingår där.

När hjärntrusten ombord på Enterprise spekulerar kring det som hänt pekar alla indicier åt ett och samma håll. Borgen Hugh som vi fick möta i avsnittet I, Borg. Det där Enterprisegänget hittar en skadad borg som de nästan blir lite kompis med. Tanken från början var att använda honom som en trojansk häst, ett sätt att infektera Borgernas kollektiva medvetande med ett datorvirus. Men när Picard och de andra hängt lite med Hugh (som de så småningom döpte honom till) så kunde inte Picard med att använda honom som en smittbärare. Picard lät honom återvända i stället återvända som individen Hugh – någonstans med baktanken att det i sig skulle fungera som ett slags virus för borgernas civilisation. Nu verkar det som om individualismen har spritt sig, men att det bara lett till att borgerna är ännu mer blodtörstiga och aggressiva än förut.

tng descent 1 2Borgerna i alla ära, men det stora mysteriet i det här avsnittet är att deras närvaro gör Data förbannad. Alltså, jättearg. På riktigt. Det är faktiskt första gången som Data känner en riktig känsla, och det är ett trauma som han har svårt att komma över. Inga genomgångar av hans mekanik eller databaser kan förklara hur känslorna uppstod, och trots att Data lägger ner en massa timmar på holodäck för att rekonstruera situationen som gjorde honom superarg så går det inte att framkalla känslan på nytt.

tng descent 1 3Svaret på alla frågor stavas Lore. Datas onde androidtvilling, som manusförfattarna nu plockar in i serien igen – sist han var med var i början av säsong fyra. Och den här gången verkar Lore ha kommit på ett sätt att få sin snälle bror att också välja ondskan. Kicken av att kunna känna något verkar sätta allt förnuft hos Data ur spel.

Hur det går? Ja, det får vi se i nästa säsong! Ska Lore, Data och borgerna tillsammans försöka ta över galaxen, eller har Picard och gänget något att sätta emot? Som helhet ett väl genomfört avsnitt. Och när jag nu ska sätta betyg så är det framför allt avsnittets inledande parti poker med Data, Albert Einstein, Stephen Hawkins och Isaac Newton tillsammans på holodäck som gör att det här blir en definitiv åtta, snudd på nio!

Betyg: 8/10.

Star Trek: The Next Generation. Säsong 6, avsnitt 26/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 274 tv-avsnitt. 

 

4 thoughts on “TNG: Descent, del 1. Det där Data blir arg, borgerna mordiska och Stephen Hawkins spelar poker.

 1. Jag får hålla med om det här avsnittet. 8/10, ännu en svag åtta.
  Ett ganska bra avsnitt och säsongsavslutning med cliffhanger, om än inte lysande. Det finns något i det hela som ändå är intressant, inte minst att borgerna dyker upp igen och man undrar vad som har hänt med dem i.o.m. Hugh. Har borgerna som helhet besegrats bara sådär? Att Hawking är med är en ganska kul detalj, men ger inga pluspoäng i min betygsättning.
  Samtidigt som det finns en del att tycka om i avsnittet så finns det också en del som känns ganska billigt. Att borgerna skulle ha besegrats i.o.m. känns inte alls som ett värdigt alternativ och det är snarare så jag hoppas att så inte är fallet. Dessutom är det ganska konstigt att De väljer androider som Data och Lore till ledare för deras lilla grupp, då borgerna identifierade Data som en primitiv varelse som skulle komma att bli förlegad när borgerna assimilerat Federationen. Så sa de iaf när de introducerades. Det börjar förövrigt bli dags att någon ser till så att Lore inte kan dyka upp något mer, tycker jag. Även Datas lite smått desperata jakt på att känslor känns ganska framtvingat för mig, trots att det ändå är en viktig beståndsdel i rollfiguren.
  Det finns helt enkelt mycket som känns billigt eller framtvingat, bara för att det är säsongsavslutning och man kanske inte hade några bättre idéer. Trots det, ett ganska bra avsnitt utan några större fel.

  Handlingen i avsnittet ska ha baserats mycket på Jeri Taylors idéer som inspirerades av kortromanen Heart of Darkness (J. Conrad), medan det sen verkar ha varit mest Ron Moore som har filat vidare på att faktiskt få ihop avsnittet.
  Ett av de viktigaste sakerna att påpeka om avsnittet är ju att Stephen Hawking var med. Hawking blev härmed den första och enda personen att spela sig själv i Star Trek. Det ska tydligen ha varit så att Hawking presenterades för Leonard Nimoy på en visning av en dokumentärfilm och när Nimoy fick veta att Hawking var ett stort Star Trek-fan så fixade han en rundtur för Hawking på TNG. Hawking fick sitta i kaptensstolen och gå ner till Engineering där ha tittandes på skeppets Warp Core ska ha kommenterat “jag jobbar på det”. När Berman fick reda på att Hawking skulle acceptera ett erbjudande om att vara med i TNG så erbjöd han Hawking just detta, vilket Hawking accepterade. Hawking ska t.o.m. ha föreslagit ändringar på hans dialog för “göra det roligare”. Dagen när Hawking spelade in sin scen så kom det massor med folk för att titta på, både inifrån serien och andra som hade tillgång till inspelningarna.
  Till skillnad från DS9 där man la väldigt mycket pengar på att anställa bakgrundsskådespelare, så fick man använda speglingstekniker för borgerna i vissa scener så att de såg ut att vara fler. Detta ska dock ha varit främst p.g.a. det begränsade antalet Borg-kostymer.
  Utöver det bör vi nämna att byggnaden där borgerna uppehöll sig kanske vissa känner igen från de första fem säsongerna av Power Rangers. Dessutom nämndes det ett nytt skeppsnamn i avsnittet vid namn USS Gorkon. Chancellor Gorkon var ju den klingonske ledaren som ville sluta fred med Federationen i ST:TUC och blev mördad för detta. Det blev därmed också det första skeppet att döpas efter någon som inte var människa.

Leave a Reply