TNG: Descent, del 1. Det där Data blir arg, borgerna mordiska och Stephen Hawkins spelar poker.

Stephen Hawking TV Show 1993

Varför förändra ett vinnande koncept? Ännu en gång avslutas en säsong av The Next Generation med första delen av ett dubbelavsnitt. Och varför inte köra borgerna i repris när man ändå håller på och återvinner lyckade säsongsavslutningar?

tng descent 1 5Fast. Något har hänt med borgerna. När besättningsmedlemmarna från Enterprise hamnar i eldstrid med dem så är de hämndlystna istället för känslokalla, de använder pronomet “jag” och har namn på varandra. Riktiga namn. Som Bosus, till exempel. Okej, det kanske inte låter som ett “riktig” namn, men är betydligt bättre än typ “third of five” som borger brukar heta. Men även borgernas beteende i stort har förändrats. De är inte längre intresserade av att assimilera främmande civilisationer, utan vill istället utrota alla lägre stående samhällen och raser. Federationen och mänskligheten ingår där.

När hjärntrusten ombord på Enterprise spekulerar kring det som hänt pekar alla indicier åt ett och samma håll. Borgen Hugh som vi fick möta i avsnittet I, Borg. Det där Enterprisegänget hittar en skadad borg som de nästan blir lite kompis med. Tanken från början var att använda honom som en trojansk häst, ett sätt att infektera Borgernas kollektiva medvetande med ett datorvirus. Men när Picard och de andra hängt lite med Hugh (som de så småningom döpte honom till) så kunde inte Picard med att använda honom som en smittbärare. Picard lät honom återvända i stället återvända som individen Hugh – någonstans med baktanken att det i sig skulle fungera som ett slags virus för borgernas civilisation. Nu verkar det som om individualismen har spritt sig, men att det bara lett till att borgerna är ännu mer blodtörstiga och aggressiva än förut.

tng descent 1 2Borgerna i alla ära, men det stora mysteriet i det här avsnittet är att deras närvaro gör Data förbannad. Alltså, jättearg. På riktigt. Det är faktiskt första gången som Data känner en riktig känsla, och det är ett trauma som han har svårt att komma över. Inga genomgångar av hans mekanik eller databaser kan förklara hur känslorna uppstod, och trots att Data lägger ner en massa timmar på holodäck för att rekonstruera situationen som gjorde honom superarg så går det inte att framkalla känslan på nytt.

tng descent 1 3Svaret på alla frågor stavas Lore. Datas onde androidtvilling, som manusförfattarna nu plockar in i serien igen – sist han var med var i början av säsong fyra. Och den här gången verkar Lore ha kommit på ett sätt att få sin snälle bror att också välja ondskan. Kicken av att kunna känna något verkar sätta allt förnuft hos Data ur spel.

Hur det går? Ja, det får vi se i nästa säsong! Ska Lore, Data och borgerna tillsammans försöka ta över galaxen, eller har Picard och gänget något att sätta emot? Som helhet ett väl genomfört avsnitt. Och när jag nu ska sätta betyg så är det framför allt avsnittets inledande parti poker med Data, Albert Einstein, Stephen Hawkins och Isaac Newton tillsammans på holodäck som gör att det här blir en definitiv åtta, snudd på nio!

Betyg: 8/10.

Star Trek: The Next Generation. Säsong 6, avsnitt 26/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 274 tv-avsnitt. 

 

5 thoughts on “TNG: Descent, del 1. Det där Data blir arg, borgerna mordiska och Stephen Hawkins spelar poker.

 1. Jag får hålla med om det här avsnittet. 8/10, ännu en svag åtta.
  Ett ganska bra avsnitt och säsongsavslutning med cliffhanger, om än inte lysande. Det finns något i det hela som ändå är intressant, inte minst att borgerna dyker upp igen och man undrar vad som har hänt med dem i.o.m. Hugh. Har borgerna som helhet besegrats bara sådär? Att Hawking är med är en ganska kul detalj, men ger inga pluspoäng i min betygsättning.
  Samtidigt som det finns en del att tycka om i avsnittet så finns det också en del som känns ganska billigt. Att borgerna skulle ha besegrats i.o.m. känns inte alls som ett värdigt alternativ och det är snarare så jag hoppas att så inte är fallet. Dessutom är det ganska konstigt att De väljer androider som Data och Lore till ledare för deras lilla grupp, då borgerna identifierade Data som en primitiv varelse som skulle komma att bli förlegad när borgerna assimilerat Federationen. Så sa de iaf när de introducerades. Det börjar förövrigt bli dags att någon ser till så att Lore inte kan dyka upp något mer, tycker jag. Även Datas lite smått desperata jakt på att känslor känns ganska framtvingat för mig, trots att det ändå är en viktig beståndsdel i rollfiguren.
  Det finns helt enkelt mycket som känns billigt eller framtvingat, bara för att det är säsongsavslutning och man kanske inte hade några bättre idéer. Trots det, ett ganska bra avsnitt utan några större fel.

  Handlingen i avsnittet ska ha baserats mycket på Jeri Taylors idéer som inspirerades av kortromanen Heart of Darkness (J. Conrad), medan det sen verkar ha varit mest Ron Moore som har filat vidare på att faktiskt få ihop avsnittet.
  Ett av de viktigaste sakerna att påpeka om avsnittet är ju att Stephen Hawking var med. Hawking blev härmed den första och enda personen att spela sig själv i Star Trek. Det ska tydligen ha varit så att Hawking presenterades för Leonard Nimoy på en visning av en dokumentärfilm och när Nimoy fick veta att Hawking var ett stort Star Trek-fan så fixade han en rundtur för Hawking på TNG. Hawking fick sitta i kaptensstolen och gå ner till Engineering där ha tittandes på skeppets Warp Core ska ha kommenterat “jag jobbar på det”. När Berman fick reda på att Hawking skulle acceptera ett erbjudande om att vara med i TNG så erbjöd han Hawking just detta, vilket Hawking accepterade. Hawking ska t.o.m. ha föreslagit ändringar på hans dialog för “göra det roligare”. Dagen när Hawking spelade in sin scen så kom det massor med folk för att titta på, både inifrån serien och andra som hade tillgång till inspelningarna.
  Till skillnad från DS9 där man la väldigt mycket pengar på att anställa bakgrundsskådespelare, så fick man använda speglingstekniker för borgerna i vissa scener så att de såg ut att vara fler. Detta ska dock ha varit främst p.g.a. det begränsade antalet Borg-kostymer.
  Utöver det bör vi nämna att byggnaden där borgerna uppehöll sig kanske vissa känner igen från de första fem säsongerna av Power Rangers. Dessutom nämndes det ett nytt skeppsnamn i avsnittet vid namn USS Gorkon. Chancellor Gorkon var ju den klingonske ledaren som ville sluta fred med Federationen i ST:TUC och blev mördad för detta. Det blev därmed också det första skeppet att döpas efter någon som inte var människa.

 2. Ännu en säsong av TNG avklarad innebär ännu en statistikhörna. 🙂

  Grafer för TNG
  Jämförelse av medelbetyg mellan serier

  Medelbetyg för S06: 6,92 (S04:6,85 | S05:6,35)
  Median för S06: 7 (S04:7 | S05:7)

  Efter att S05 blev lite av en besvikelse och inte ens nådde upp till S03s medelbetyg, så fortsatte alltså S04 att vara säsongen med högst medelbetyg i TNG när vi gick in i S06. Frågan var alltså, iom att TNGs gyllene år överlag anses vara från S04 till just S06, om S06 skulle lyckas övertyga Roger om att S04 inte är den bästa säsongen av TNG. För inte förväntar vi väl oss att S07 ska ta hem det priset, …eller? Man skulle ju kunna tro att eftersom S06 klassas som den sista säsongen i de här gyllene åren så kanske det redan hade börjat gå utför vid det här laget. S05 var ju ingen vidare indikation ur den synvinkeln.
  Som tur är så verkar TNG faktiskt ha ryckt upp sig efter S05 och lyckas iom S06 knappt slå S04s medelbetyg och ta över TNG-tronen när det kommer till medelbetyg. Därmed så verkar Roger iaf hålla med större delen av fansen i att det finns all anledning att se S04 till S06 som ett spann av serien som står ut, trots att S05 förvånansvärt nog var en solklar svacka när det kommer jämnheten i det spannet. Dock så skulle Rogers åsikter ge trovärdighet till de som menar att S03 med all rätt bör inkluderas i det spannet också, då det faktiskt hade bättre medelbetyg än S05 med en liten marginal. Den enda lilla detaljen som ändå differentierar dem är att S05 trots allt hade många fler “väldigt bra” avsnitt (8+) än S03, men helt enkelt var alldeles för ojämn.

  Frågan är snarare hur man ska karakterisera S06 utifrån de här siffrorna och graferna baserat på hur tidigare säsonger sett ut.
  Med en stark säsongsöppning och jämn fortsättning fram till ungefär halvvägs in i säsongen så kan man definitivt likna S06 till S04 så långt. Tittar man på grafen så ser S06 lite ojämnare ut, vilket förmodligen inte är en fördel, men alltid inom samma betygsspann. Här ändrade säsongen karaktär något, för halvvägs in så hade vi en liten kort dipp, något som skulle återupprepas frammåt slutet på säsongen. Däremot skulle vi under den här andra halvan av säsongen även få många av de absolut bästa avsnitten i säsongen, avsnitt som fick åttor eller högre, i vad som ändå kom att bli en ganska stark avslutning. Så, trots att det var mer ojämnt i andra halvan så hölls medelbetyget ändå relativt högt.
  Den tydligaste karakteriseringen av S04 var att den var så förbaskat jämn hela tiden, om vi tittar på grafen över betygsfördelningar så har den väldigt få avsnitt på den nedre halvan av skalan och medan den har mest åttor hittills så har den faktiskt inga avsnitt över det. Jämnheten i S04 var utan tvekan dess styrka jämfört med många av de andra säsongerna, men kanske var det rent av del av varför S06 precis i slutet av säsongen lyckades knipa titeln som TNG-säsongen med bäst medelbetyg. S06 kommer nämligen väldigt nära S04 när det kommer till den jämnheten, den har bara några enstaka avsnitt mer på nedre halvan av skalan – på liknande betygsnivåer – och den har bara ett ynka avsnitt mindre som fick en åtta. S06 lyckades alltså nästintill tangera S04s jämnhet som ledde till ett så högt medelbetyg. Man ser det också på grafen som visar hur medelbetyget utvecklas under säsongens gång, att tendensen alltid är uppåt. Även de gångerna ett av de få sämre avsnitten kom och sänkte medelbetyget så verkade utvecklingen av medelbetyget alltid peka uppåt igen.
  Samtidigt som S06 nästan tangerade S04s jämnhet så utmärkte den sig dock också lite genom att den hade färre mellanavsnitt runt mitten på skalan (t.ex. sexor, i det här fallet) till förmån för en större andel fullträffar, riktiga toppavsnitt (9-10). Ett av dessa var seriens och franchisens hittills ända tia dessutom. Toppavsnitten var inte alltför många, men S04 hade å andra sidan inga såna. Statistiskt sett så är det lätt att konstatera att medelbetyget kunde ha varit ännu högre om det skippat de allra sämsta och allra bästa avsnitten, om S06 bara fortsatt vara superjämn i stil med S04. Men det är inte lika enkelt sagt som gjort och det är även lite väl simplistiskt i verkligheten. Kan vi egentligen veta vad det, till synes, större risktagandet i andra halvan av S06 bidrog till? Många av de sämre avsnitten kommer i andra halvan av säsongen, men även många av de bästa avsnitten. Kanske sänkte den här lilla ojämnheten medelbetyget, eller kanske så bidrog den till att säsongen verkligen kunde skina.
  Kort och gott, nästan lika jämn som S04 men där fåtalet fler sämre betyg och toppbetyg delades ut, vilket gav samma medianbetyg men snäppet högre medelbetyg.

  För min egen betygsättning hamnade medelbetyget för S06 på 7,15, den första säsongen som når en sjua. Så ja, tydligen fortsätter jag på det stora hela hålla med Roger om säsongernas ranking. Min vana trogen så fortsätter jag även tycka att säsongerna är några tiondelar bättre än Roger i medel.
  I S06 var det faktiskt så att jag länge och väl i inledningen tyckte att säsongen började klart sämre än vad Roger tyckte, men avsnitt för avsnitt så jämnades det ut. Annars var en stor del av anledningen till att jag återigen har gett några tiondelar högre medelbetyg än Roger avsnitt som 6×12 Ship in a Bottle (3/10) och 6×15 Tapestry (7/10), som jag tyckte klart bättre om. 🙂

  Bästa avsnitten i TNG S06:
  10/10 – Frame of Mind (6×21)
  9/10 – Lessons (6×19)
  8/10 – Time’s Arrow, Part II (6×01)
  8/10 – Realm of Fear (6×02)
  8/10 – Rascals (6×07)
  8/10 – Chain of Command, Part II (6×11)
  8/10 – Starship Mine (6×18)
  8/10 – The Chase (6×20)
  8/10 – Second Chances (6×24)
  8/10 – Timescape (6×25)
  8/10 – Descent, Part I (6×26)

  Sämsta avsnitten i TNG S06:
  3/10 – Ship in a Bottle (6×12)
  4/10 – Rightful Heir (6×23)
  5/10 – True Q (6×06)
  5/10 – Aquiel (6×13)

Leave a Reply