Lägesrapport: Deadlinen som hoppade ut genom ett maskhål och försvann.

tng face of the enemySå, nu har jag precis klarat av mitt första dubbelsäsongspass, och det har faktiskt varit en lättnad att kunna alternera mellan The Next Generation och Deep Space Nine. Jag har laddat blurayspelaren med TNG och min gamla dvd-spelare med DS9 och inte ens behövt lämna tv-soffan när jag växlat mellan serierna – oftast ett avsnitt av varje i taget. Det känns som en bra kombination där serierna kompletterar varandra på ett bra sätt. I längden blir The Next Generations lite sterila värld lite enahanda, samtidigt som jag inte heller skulle vilja ägna mig på heltid åt röran och bråken på Deep space nine.

Det ska bli spännande att se hur betygsgenomsnittet kommer att se ut för de här säsongerna (för visst blir det väl ett diagram den här gången också?). Jag gissar att The Next Generation haft en av sina absolut bästa säsonger, medan Deep Space Nines debutsäsong var betydligt mer svajig – framför kring ungefär den tredje fjärdedelen av säsongen.

Om det var skönt för mig att hoppa mellan serierna, så var kanske inte multitaskandet lika okomplicerat på Star Trek HQ – och det blir knappast bättre under säsongen som kommer.  Inte nog med att man nu producerar två serier parallellt, under det kommande arbetsåret pågår också förberedelserna med att ta fram nästa serie, Star Trek: Voyager, samt en första långfilm med besättningen från The Next Generation. Tydligen ska det här framför allt ha drabbat Picard och gänget. Deras sista säsong på Enterprise verkar inte ha varit särskilt triumfartad. I boken Captain’s logs berättar manusförfattaren och producenten Jeri Taylor att det under det sjunde året ofta rådde rena rama idétorkan. Inte ens skådespelare som Patrick Stewart (Picard) och Brent Spiner (Data) kunde komma på fler aspekter av sina rollfigurer som borde belysas. Pressat läge, alltså. Däremot så hintar min Deep Space Nine companion om att den serien kommer att ha allt mer karaktärsdrivna intriger i andra säsongen. Mindre av Rumpelstiltskin på besök, och mer fördjupning av rollfigurerna.

Tiden går, jag har hållit på med det här projektet i mer än ett och ett halvt år och enligt mina ursprungliga planer så borde jag ha i det närmaste klar nu. I stället har jag bara kommit en liten bit in på vägen – 38 % för att vara exakt. Men, med lite stöd av mina toppkommentatorer så har jag beslutat mig för att det här får ta den tid det tar. Därmed inte sagt att jag inte kommer att försöka öka tempot något. Jag vill ju komma i mål. I januari drar ju nästa Star Trek-serie igång, och börjar ju det totala antalet avsnitt öka igen.

Så. Med viss bävan börjar jag härmed beta av den allra sista säsongen av The Next Generation, och den andra av Deep space nine. Vid sidan om tänker jag också försöka beta av lite Star Trek-litteratur från 90-talet. Det här blir kul, tror jag.

7 thoughts on “Lägesrapport: Deadlinen som hoppade ut genom ett maskhål och försvann.

 1. “för visst blir det väl ett diagram den här gången också?”

  Absolut. Det är på gång om inte alltför lång tid. 😉

 2. Se det så här: Du har kommit halvvägs! 3/6 serier, 6/12 filmer ;-D
  (om man kompenserar en säsong TNG mot en DS9)

  Själv har jag börjat titta på Voyager, den enda Star Trek jag har kvar. Tänkte att du nog kommer ikapp innan jag hinner klart den… (Eller inte alls det enda förresten, har ju inte sett allt från TOS och TNG, samt inget av TAS… Du har ju sett det åt mig :-P).

  1. Positivt tänkande. Jag tänker nog mer typ i antalet säsonger. När jag har sett de två jag nu ska börja med så har jag sett 14 och har 16 kvar. Så någonstans i mitten av ds9 3 och voy1 kanske…det kvittar lite hur man räknar, det blir ju inte mindre kvar ändå.

 3. Keep up the good work! Jag läser allt, kommenterar inte så mycket.

  Kul att ses nere i Malmö också. Och tack för inspiration till att ta mig an den animerade serien. 🙂

 4. Är nästan lite avundsjuk. Tänk att se DS9 och Voyager för första gången, och i kronologisk följd! Nu tillhör jag nog visserligen minoriteternas minoritet här, men jag tycker faktiskt båda två är bättre än TNG. Inte lika avis att runda av det hela med Enterprise dock…

 5. Bloggen är fortfarande lika uppskattad, tyvärr har du rätt om S7 av TNG, den går bitvis på tomgång och har ett och annat kalkonavsnitt (men också ett par av TNG:s bästa) Det kommer vi vilket fall inte bli så uselt som de första två säsongerna.

Leave a Reply