Lägesrapport: Star Trek: The Next Generation. Ett nytt Enterprise på upptäcksfärd i galaxen.

st tng enterpriseDet är med viss bävan jag ger mig in i nästa Star Trek-koncept. För det finns ju 176 avsnitt med Star Trek: The Next Generation som visades mellan åren 1987 och 1994. Och även om rymdskeppet fortfarande heter Enterprise så är det en helt ny upplaga av federationens stjärnkryssare. Och jag gillar inte hur den nya varianten ser ut. Allt som var smäckert, vackert och njutbart med utseendet hos den gamla Enterprise är nu borta. Och det gäller inte bara utsidan.

st tng bryggaDet nya maskinrummet verkar till exempel vara placerat mitt i en trapphall. Och hur ser bryggan ut egentligen? Jag antar att de tre fåtöljerna i högsätet markerar ett mer delat och demokratiskt ledarskap på skeppet, men ger för mig ser det mest slappt ut. De edär fåtöljerna ser mest ut att passa i Som ett illa inrett vardagsrum. Eller kanske är den mest korrekta beskrivningen  som jag läste i en bok om hotell-lobby ett bättre sätt att beskriva designen. Och då har jag inte ens börjat att gå igång på den halvliggande position som de som sköter navigationen har i sina fåtöljer.

När en ny upplaga av Star Trek nu når de amerikanska tv-tittarna så är det inte på samma sätt som storserier brukar visas. The Next Generation köptes aldrig in av de stora rikstäckande kanalerna, utan visades istället av mindre, lokala stationer över hela USA. En ovanlig lösning som visade sig mer inkomst åt Paramount än om man sålt serien till en av de stora kanalerna.

En annan avgörande faktor i omstarten av Star Trek är att seriens ursprunglige Gene Roddenberry nu är tillbaka. Efter att han mer eller mindre stängts ute från arbetet med långfilmerna på grund av en massa strul, så återvänder han till chefsstolen under den första tiden med The Next Generation. En rekrytering som visade sig innebära en hög personalomsättning på alla positioner nära honom, onödiga rewrites och en massa bråk. Det finns teorier om att Paramount i slutändan inte vågade dra igång en Star Trek-serie utan Roddenberrys välsignelse, eftersom de var oroliga över att han skulle kritisera och såga allt som gjorts i Star Treks namn utan hans välsignelse.

st tng wesley crusherMycket har förändrats sedan Enterprise sist gjorde sina resor i amerikansk tv, både i det amerikanska samhället och inom tv-världen. Exakt vad jag tycker om den nya besättningen återkommer jag till successivt under serien – jag får väl ge alla inblandade en chans, tänker jag mig. Men en av de stora förändringarna gör mig också orolig. Det finns barn ombord på Enterprise, till och med en ganska stor rollfigur som är en nördig pojkvasker. Betyder det att Next Generation är en barnserie från och med nu? Eller är det tänkt att de äldre nördmännen nostaligiskt ska se sig själva i Wesley Crusher? Det enda som lugnar mig lite med det här är att den nya kaptenen på Enterprise, Picard,  uppenbarligen är lika avigt inställd till barn i Star Trek som jag.

11 thoughts on “Lägesrapport: Star Trek: The Next Generation. Ett nytt Enterprise på upptäcksfärd i galaxen.

 1. Wesley Crusher är helt klart TNGs svagaste punkt (vissa menar att figuren är en Mary Sue – Roddenberry hette ju själv Wesley i mellannamn) och är alldeles för duktig. De två första säsongerna är också egentligen en lång transportsträcka innan serien hittar sin egen niche iochmed tredje säsongen, och efter det kommer några superba avsnitt som är bland det bästa och mest intelligenta som skrivits i sci-figenren emrå. Sedan står ju framförallt Patrick Stewart och Brent Spiners skådespeleri i en klass för sig.

   1. Haha, ja i en säsong, men Beverly Crusher är tillbaka redan i säsong 3. Då har som sagt hela serien blivit mycket bättre, och därmed karaktärens storylines också. Många av avsnitten i första säsongen är helt och hållet eller delvis en återvinning av idéer från TOS, men det blir som sagt bättre!

 2. Blir det gammal DVD eller remastrad blu-ray? 🙂

  Var hursomhelst beredd på plåga i säsong ett. Några avsnitt är helt otrolig usla. I säsong två kommer några riktigt bra avsnitt, men också många meningslösa.

  Är själv i slutet av säsong två i mitt tittande, har sista avsnittet, som är känt som kanske det sämsta någonsin, pga att det är STs enda clipshow, kvar. Ska bli trevligt att komma vidare till de riktigt bra säsongerna sedan!

  Jag tror att du tillslut kommer gilla TNG bättre än TOS då ST-universumet börjar mogna lite och man efter ett tag t.o.m. kan se vissa röda trådar. Sedan kommer DS9, den enligt mig bästa serien, som är den med mest kontinuitet, men den tar sig inte heller förrän efter en trevande start, något av ett återkommande tema i ST.

  1. Jag tolkar dig som: ge inte upp. Jag kör på gamla dvd:er tills jag kommer hem. Då blir det Bluray-festival. Det ser verkligen förskräckligt ut just nu.

   1. Det blir mycket bättre. Den bästa anledningen för mig att ta mig igenom första säsongen på mitt omtittande var nästan “Enterprise-porren”… Fint rymdskepp att få se med många pixlar.

 3. Du har väl inte missat att det finns två TOS-filmer till först? Eller har du tänkt att blanda de filmer och serier vars sändningsdatum överlappar något? (film 5&6 med TNG, TNG med DS9, DS9 med VOY och TNG filmerna med DS9 och VOY)

  Hursomhelst, du och de andra som kommenterat har mycket rätt i det ni säger. Det är en otroligt bra serie! Min favoritserie faktiskt, ska erkännas. Men tyvärr är de två första säsongerna väldigt svaga och meningslösa. Något som vore helt oacceptabelt i dagens värd och som gör serien svår att rekommendera som inkörsport för nya tittare. Detta är tyvärr något som de flesta Star Trek serier lider av till någon grad, om än inte lika mycket som TNG.
  Framför allt gäller detta första säsongen, det är helt otroligt hur dåliga vissa avsnitt är. Men även den följande är ett knappt steg uppåt. Där handlar det mer om att det finns ett par avsnitt som håller väldigt bra nivå, men säsongen innehåller fortfarande mycket dödvikt. Det är bara i säsong 3 och 4 som kvaliteten höjs ordentligt, och viktigare än det, det är då som karaktärerna blir ordentligt 3-dimensionella och serien tar sig ur TOS skugga och går sin egen väg.

  Dessutom gäller samma för TNG som gäller för kommande (80- och) 90-tals Star Trek. Istället för att konstant vara i de yttre gränserna och ha helt isolerade händelser, i form av episodiska handlingar, så kommer Star Trek från och med av TNG kommer igång titta mycket mer inåt, ha mycket mer referenser och “röda trådar” som binder ihop olika avsnitt och bli mer världsbyggande.

  Jag skulle kunna prata mycket mer om TNG, men det här får räcka för denna gången. Det är många TNG-inlägg som ligger framför oss sen. 🙂

 4. Ja, verkligen ganska många avsnitt framför oss! Jag tittar i någorlunda sändnings/premiär-ordning. Kommer dock inte att hoppa vecka för vecka när tv-serier kör parallellt, men tänker beta av alla säsonger som gått ett visst år parallellt. Är det tänkt. Hoppas bara jag klarar av att ta mig ända dit!

 5. På tal om odrägliga barn blir det så mycket värre när Alexander dyker upp i TNG. Lyckligtvis är han inte med i så många avsnitt har jag för mig, men rys och fy vilken jobbig typ.

Leave a Reply