The Practical Joker. Det som är som 2001, men där datorn har lite humor.

st joker 3

Ett återkommande tema i Star Treks första hundra avsnitt (hur skönt är det inte att kunna skriva sådär) är riskerna med AI, artificiell intelligens. Gång på gång återkommer scenarion med stelbenta och rigida datorer som försöker styra människorna enligt fasta och förutbestämda direktiv – oförmögna att inse de biologiska varelsernas utvecklings- och förändringspotential. När den animerade serien nu återvänder till temat så är det med lite mer humor än tidigare i serien. Resultatet blir ungefär som om Hal i 2001 hade gillat practical jokes.

st jokerHandling: Enterprise hamnar i ett romulanskt bakhåll och måste fly in i ett mystiskt och sprakande energifält. När man skakat av sig förföljarna börjar en rad märkliga incidenter inträffa ombord på skeppet: bestick böjer sig, matreplikatorn vräker ut mat över den som beställer och någon har skrivit “Kirk is a Jerk” på ryggen på kaptenens nytvättade uniformströja. När datorn själv börjar högljutt börjar skratta åt skämten i skeppets högtalarsystem inser man att det är den som iscensätter alla practical jokes ombord.

st joker 2När Kirk och Spock försöker ändra programmeringen slår datorn tillbaka. Lustgas pumpas ut genom ventilationssystemet, och en trevlig promenad på holodäcket förvandlas till en livsfarlig arktisk upplevelse för Sulu, McCoy och Uhura. Skeppsdatorn tar också över navigeringen av skeppet och bestämmer sig för att håna de romulanska farkosterna genom att attackera dem med en gigantisk uppblåsbar version av Enterprise.

Till sist lurar Kirk skeppsdatorn att på nytt ta vägen genom energifältet, och allt återgår till det vanliga. Men över radion hör besättningen på Enterprise att datorerna ombord de romulanska skeppen nu också fått ett skruvat sinne för humor.

st joker 4Det här är nytt: För första gången får vi här se ett holodeck i Star Trek, även om det fortfarande kallas för recreation room i det här avsnittet – en uppfinning som sedan återkommer i The Next Generation-serien. Jag tycker nog också att den som kom på idén med en uppblåsbar version av Enterprise borde få ett specialpris för den mest bisarra idén någonsin.

Jag har heller aldrig tidigare hört Scotty kalla romulanerna för hedningar, som han gör i det här avsnittet. Det är lite oklart vad han menar, eftersom traditionellt religiösa symboler inte har funnits på Enterprise tidigare

Det här har vi sett förut: Som jag skrev tidigare är det här ett i raden av avsnitt som varnar för vad som kan hända om datorer får för mycket makt över människor, men det här är förstås det lättsammaste AI-avsnittet hittills. Lite dåliga skämt kan man väl stå ut med. Kanske.

Höll på att glömma att sätta Betyg: 8/10. Gillar tanken på en skeppsdator som blir lite fnoskig. Så länge den avhåller sig från ordvitsar så är det mesta okej!

Star Trek The Animated Series, säsong 2, avsnitt 3/6. Avsnitt 99 i min Startrekathon.

4 thoughts on “The Practical Joker. Det som är som 2001, men där datorn har lite humor.

  1. Jag har inte kommenterat så mycket på sistone, men jag måste säga att det är intressant att du verkar ha så stor behållning av den animerade serien. Den har ju ett lite dåligt rykte. Köpte själv serien på DVD för ett tag sedan när jag tyckte att priset var för lågt för att jag skulle kunna låta bli. Nu när jag har sett så många höga betyg från dig blir jag verkligen sugen på att ta mig en titt. Är det t o m så att du uppskattat den animerade serien mer än själva originalserien?

    Blir väl förresten snart dags för de första långfilmerna?

    1. Jag vet inte vad det är för fel på mig….tror liksom att jag hade så enormt låga förväntningar i kombination med att jag hela tiden tänker att jag tittar på ett barnprogram. Men sen tycker jag att några av avsnitten faktiskt utvidgar universumet på ett ganska kul sätt. Men det blir lite magsura betyg redan imorgon!

Leave a Reply