Bem. Det med varelsen som går att plocka isär.

st bem

Det här avsnittet har egentligen bara en enda usp. Att det introducerar varelsen Bem, som faktiskt kan separera sina olika kroppsdelar. Benen kan gå av sig själv och har extra armar, huvudet kan flyga iväg på egen hand, och så vidare. Helt perfekt koncept att göra en leksaksfigur av, den skulle sälja i massor eftersom de flesta barn helt säkert skulle slarva bort någon av de löstagbara kroppsdelarna tämligen omgående och sedan kräva att få en ny.

st bem 3Handling: Ari bn Bem är för övrigt en extremt irriterande figur. Han är observatör ombord på Enterprise och representerar den nya Federationsmedlemmen Pandra. Men Bem nöjer sig inte med att observera, han bestämmer sig för att på egen hand utforma resan som ett slags test för att se hur kompetent besättningen och kapten Kirk egentligen är. Detta innebär bland annat att han på egen hand ger sig ut på strövtåg på en planet där befolkningen är både primitiv och aggressiv. För att göra prövningen för Spock och Kirk extra tuff så byter han också ut deras vapen och kommunikatörer mot värdelösa attrapper.

st bem 7Som om inte det var nog så beskyddas planeten av en märklig kraft (med kvinnoröst) som kallar ödleinvånarna för “sina barn” och inte tänker gå med på att Kirk och de andra skadar dem.

Det här är knappast något av mina favoritavsnitt. Bem är bara skitjobbig och jag tycker ju att sådana där gudomliga energifält med enorma krafter är hemskt opersonliga och ointressanta. Däremot tycket jag att det är lite roligt när Kirk ska anropa energifältet på sin kommunikator och ropar “Kirk to entity” (saker man uppskattar lite extra mycket när man är inne på sitt 98:e avsnitt antar jag).

Det här är nytt: Tydligen ska det här vara första gången som Kirk avslöjar att initialen T i hans namn står för Tiberius. Vilket i just det här avsnittet som lite olämplig information, i alla fall när man står i begrepp att berätta för en främmande gudomlig makt att man är en fredsälskande person.

Konceptet med en kooperativ varelse, som består av olika mindre, självständiga enheter är förstås också en nyhet, precis som Bems sätt att kalla sig själv för “den här”, snarare än jag. Exakt hur Bem får sitt huvud och andra kroppsdelar att sväva är inte heller utrett.

st bem 5Det här har vi sett förut: Olika gudomliga krafter har ju Enterprise snubblat över ett antal gånger tidigare, likaså dessa energifält med magiska krafter. Det här energifältet påminner mest om Metamorphosis, både i färgskalan och den tydligt kvinnliga identiteten. Synen på urbefolkningar känns dessvärre också väldigt tidstypisk för 70-talet. Inte så mycket futuristiskt tänk där.

Betyg: 3/10

Star Trek The Animated Series, säsong 2, avsnitt 2/6. Avsnitt 98 i min Startrekathon.

5 thoughts on “Bem. Det med varelsen som går att plocka isär.

  1. Du glömde tyvärr att sätta betyg på det här avsnittet också. Eller det kanske föll bort av misstag. Det låter dock inte som om du var så nöjd med det här avsnittet.

Leave a Reply