Albatross. Avsnitt hundra firar vi med regnbågspest och anti-vaccers.

st albatross 3Nu är jag framme vid avsnitt hundra. AVSNITT HUNDRA!! Bara så ni inte missar denna märkesdag. Firar det med ett upbeat avsnitt om pest, falska beskyllningar om folkmord och ett regnbågsfärgat norrsken som tar livet av folk. Låter väl som ett schysst 100-avsnittskalas, eller hur?

st albatrossHandling: Intrigen i Albatross är nästan som hämtad från dagens vaccinationsdebatt. McCoy blir nämligen satt bakom lås och bom när Enterprise besöker planeten Dramia. Orsaken är en massvaccinationskampanj han genomförde på planeten Dramia II för 19 år sedan. Kort efter att McCoy lämnat planeten utbröt en pest som dödade i stort sett hela befolkningen. För Dramierna är sambandet glasklart, men kan det verkligen stämma? Till och med McCoy tvivlar på sig själv.

st albatross 2Medan McCoy är fängslad drar Kirk till Dramia II för att göra en egen utredning kring det som hänt. Han hittar en överlevande på planeten som McCoy behandlade mot det saurianska viruset, vilket skyddade honom även från pesten. Han är sanningsvittnet som Kirk behöver för att rädda McCoy. Men på resan tillbaka till Dramia insjuknar både han och resten av besättningen i den dödliga pesten – en sjukdom som bland annat visar sig genom att man ändrar färg –  först blir man blå, sedan grön, till sist röd, sedan är man död.

Till sist knäcker Kirk koden. De märkliga färgskiftningarna beror på det regnbågsnorrsken som svävar runt planeten. Och på något vis måste behandlingen mot saurianska viruset även fungera mot pesten. När alla på skeppet fått medicinen och botats måste till och med de hämndlystna anti-vaccinhejdukarna på Dramia ge med sig. Det var inte vaccinets fel att folk dog.

Ändå blir jag helt förvirrad. Hur kan de vara säkra på det? Var det verkligen bara en person som fick motgiftet mot det saurianska viruset? Vad var det för sjukdom som man i så fall massvaccinerade mot – det står att det är det saurianska viruset på alla webbsidor men det sägs aldrig i avsnittet, och om alla vaccinerades mot det saurianska viruset, varför klarade i så fall bara en enda person sig? Måste jag läsa boken som bygger på det här manuset för att förstå intrigen?

albatross 5Det här är nytt: Det här är troligtvis första gången som jag hör talas om Federationens sjätte generalorder. Den går ut på att om alla på skeppet dör inom 24 timmar så ska Enterprise spränga sig själv i luften för att förhindra spridning av smitta.

En del av det här avsnittets kritiker tycker att intrigen och ledtrådarna är övertydliga och för enkla. Själva förbluffas jag snarare på nytt över vad man kunde sända på barnprogramstid: ett avsnitt om en pest som dödar allt i sin väg. Mysigt.

Det här har vi sett förut: Det här är det andra avsnittet på kort tid som handlar om sjukdom och smitta ombord, senast var det i The Pirates of Orion – fast då var det bara Spock som blev sjuk, den här gången är det bara han som inte blir det. Så lite variation är det, trots allt.

Betyg: 7/10. Blir trots allt lite nervös när alla byter färg och blir jättesjuka och skeppets främste läkare sitter och ruttnar bort i ett fängelse.

Star Trek The Animated Series, säsong 2, avsnitt 4/6. Avsnitt 100 i min Startrekathon.

One thought on “Albatross. Avsnitt hundra firar vi med regnbågspest och anti-vaccers.

  1. Grattis till avsnitt 100! 😉

    Jag minns tyvärr inte detaljerna kring avsnittet tillräckligt väl för att reda ut din förvirring kring den där massvaccineringen. Men enligt det du skriver så låter det ju ganska underligt. Massvaccination för 1 person? 😛

Leave a Reply