TOS: The Naked Time – spritt språngande i yttre rymden

IMG_1221

Lyckan!

Ytterligare ett guldavsnitt. Även om det börjar sorgligt. Ja, nästan makabert. Enterprise är på väg till en döende planet för att hämta upp personalen på en forskningsstation. Men när de kommer dit är alla döda. Bland annat har en man dött av förfrysning medan han duschat med kläderna på! Det visar sig så småningom att allt beror på ett virus som får människor att mista sin självbehärskning, och snart börjar det spridas även bland personalen på Enterprise.

IMG_1218Det finns så mycket att älska i det här avsnittet. De röda skyddsdräkterna med guldmönster som Spock och hans medhjälpare bär under sitt besök på forskningsstationen, till exempel. Så vacker att se på, och så fullständigt värdelös som skyddsplagg – den är inte tät någonstans. När personalen på Enterprise blir galna är det också på ett oftast frejdigt och härligt sätt. Sulu får till exempel för sig att han är en av de tre musketörerna. Spock gråter (ja, det är sant — och precis så fantastiskt som det låter). Och Kirk börjar prata om Enterprise som sin älskarinna. Precis innan han ger Spock så många örfilar att jag är förvånad att lösöronen sitter kvar. Här är några saker som händer när besättningsmän på Enterprise ger efter för det inre trycket:

IMG_1223IMG_1225  IMG_1226IMG_1227      IMG_1231  st naked 2

Att placera ett sånt här avsnitt – som egentligen bygger på att man känner rollfigurerna och därför blir chockade över deras skuggsidor – så här tidigt i säsongen är något av ett vågspel. Samtidigt lyckas de flesta av de förryckta personerna spela över på ett så härligt sätt att man inte kan låta bli att tycka om det.

Jag älskar att Star Trek redan under första halvan av sin första säsong tar itu med de där idéerna som andra serieskapare brukar vänta med tills de testat alla andra möjligheter. Alla serier borde innehålla minst ett avsnitt där ensemblens självcensur och självbehärskning går förlorad!

Dessutom tror jag att det här är första avsnittet där Spock använder sig av sin Vulcan Nerve Pinch. Har inte hunnit kolla i läggen, men tycker mig inte ha sett den innan?

Det här är berättelserna om min Startrekathon. Det här blogginlägget avhandlar avsnitt 4/29 av säsong 1/3 av Star Trek: The Original Series . Så här långt i min Startrekathon har jag sett 5 tv-avsnitt. 

7 thoughts on “TOS: The Naked Time – spritt språngande i yttre rymden

Leave a Reply