Lower Decks: Second Contact. En osympatisk början…

När jag först hörde om Lower Decks blev jag VÄLDIGT exalterad. Jag hade ju läst serieskaparen Mike McMahans ytterst sympatiska bok Warped, som utgörs av en rad avsnittssammanfattningar om en påhittad åttonde säsong av The Next Generation. Den där boken (som hade sitt ursprung i en Twitter-feed) gjorde det tydligt att McMahan kunde sina Trek-konventioner både fram- och baklänges, och dessutom visste hur man gör nördhumor bortom torr referensonani. Det i kombination med perspektivet från de lägre däcken på rymdskeppet (som i The Next Generation-avsnittet med samma namn) öppnade upp för en rätt radikal omtolkning av livet i Stjärnflottan.

Men att göra några roliga Twitter-observationer och att skapa en ny tv-serie är förstås inte riktigt samma sak. Och en liten bit in i det första avsnittet av den här serien inser jag att det här inte riktigt är den gag-fest jag väntat mig – inte riktigt Star Treks all in-svar på Rick & Morty eller Family Guy – utan snarare en lite snällare variant. Här har man faktiskt tänkt sig att bygga riktiga karaktärer, samtidigt som skämten med Star Trek-historien känns rätt artiga. Okej, zombie-epidemin i det här avsnittet var i och för sig ganska gränslös. Men den enda av rollfigurerna jag egentligen brydde mig om var skeppsläkaren, T’Ana. Ändå rätt rart att man åtminstone följer den inofficiella regeln om att skeppsläkaren ska vara en av seriens mest fascinerande figurer.

Den största (och första) besvikelsen med den här serien var nog ändå vinjetten. En lätt parodi på de tråkigaste av Star Trek-öppningar, med halvroliga lustifikationer om ett skepp som tar sig ur problematiska situationer på ett rätt ovärdigt sätt. Men kanske ändå en miss att den nästan är lika trist som en del av sina föregångare?

Sedan blev jag lite förvirrad av huvudpersonerna. Den rebelliska Becket Mariner var en rätt irriterande bekantskap, tyckte jag. Skrikig, jobbig, manipulativ och med ett omotiverat gott självförtroende. Den andra huvudpersonen, Brad Boimler, är hennes motsats. En mesig paragrafryttare som verkar helt humorlös. Det blir lite enahanda när samtliga på bryggan också är rätt dryga, även om deras ointresse för fotfolket förstås ligger i linje med den här seriens röda tråd.

Jag blev också lite förvirrad av själva anslaget i serien. Det var liksom varken tillräckligt Star Trek-nördigt eller särskilt generöst och inbjudande för Trek-noobs. (Ett tredje alternativ kan eventuellt vara att det var så nördig att jag inte riktigt förstod allt). Och, eftersom jag tydligen är på ett riktigt en-nots-surt humör just nu, så tyckte jag till och med att det var lite för MYCKET action i det här avsnittet för att det skulle vara riktigt Trekkigt. Både ett zombieutbrott och en växtätande jättespindel som försöker suga ut näring ur Boimler? Alldeles för häftigt för att vara besläktat med old school-versionen av det här konceptet. Å andra sidan ger förstås animationen en större möjlighet att bara ösa på med effekter, monster och dramatik. Gud, försökte jag nyss alltså driva tesen att Lower Decks är en dålig serie på grund av att b-handlingen inte var tillräckligt tråkig? Det finns tydligen ingen måtta på min magsurhet idag.

Fast. Om jag ska vara riktigt ärlig så har jag förstås redan fräst igenom hela den första säsongen av den här serien. Jag VET att det blir bättre så småningom, och att många av de saker jag retade mig på när jag såg premiäravsnittet utvecklas till seriens styrkor. Så småningom. Men som startavsnitt är det här en rätt jobbig upplevelse. Och när jag sett det första gången var jag mer eller mindre övertygad om att det här med att Star Trek ska yngla av sig till en miljard nya tv-serier var en helt igenom urusel idé.

Betyg: 4/10.

Det här är avsnitt 1/10 av den första säsongen av Lower Decks. Så här långt i min Startrekathon har jag betat av 13 spelfilmer, 7 dokumentärer, 7 Star Trek-romaner, 14 lite större seriealbum samt 787 tv-avsnitt. Och lite mer.

7 thoughts on “Lower Decks: Second Contact. En osympatisk början…

 1. Ja, jag var också sjukt irriterad på det första avsnittet, allt kändes så skrikigt! Men som du säger (din fuskare), och det tog ju ett par innan man började gilla det (vi fick ju vänta en vecka mellan avsnitten) blir det ju betydligt bättre senare och åtminstone jag började gilla de skrikiga karaktärerna…

  1. Nu när jag såg om det var det betydligt roligare och mindre irriterande. Så man kanske måste vänja sig lite först…? Heta bananer…

   1. Ja, jag har sett det flera gånger, eftersom jag hållit på med det där första inlägget i omgångar eftersom jag aldrig blev klar. Men försöker ändå analysera lite varför det känns som det känns första gången man ser det. Det är ju lite felkonstruerat, trots allt.

   2. Ja, visst är det det. Känslan man får är att komma in i ett kompisgäng för första gången med väldigt högljudd jargong som man måste vänja sig vid. Samtidigt så tycks ju inte karaktärerna känna varandra särskilt väl. Hade nog varit bättre om de byggt up relationerna lite mer innan de började bli högljudda…

 2. Förresten, jag hoppas det är OK om jag droppar det här här. Mitt senaste blogginlägg om döden och livet tar sin utgångspunkt från Data som en föregångsfigur i hur man lever väl in TNG. Och hur orättvist jag tycker att hans öde är i Picard. Kanske kan intressera en och annan Star Trek-athon-läsare… Länk: http://www.thinkingofthings.com/blog/got-rhythm/

  1. Spännande början, men ska fortsätta läsa imorgon. Det hann bli lite sent här. Men kul start om Data, och spännande perspektiv!

 3. Japp jag håller med om allt i det här inlägget. Efter tre veckor och tre avsnitt tänkte jag att det här skulle kunna bli den första Trek-serie som helt enkelt inte var för mig.
  Men sen tog det sig ju och nu gillar jag hela säsongen.

Leave a Reply