Star Trek: Discovery. Terra Firma Pt 2. Georgiou säger ajöss (i en backdoor-pilot?).

Så många tankar under och efter det här avsnittet. Var dubbelavsnittet Terra Firma bara en backdoor pilot? Alltså ett sätt att använda Discovery för att skapa introducera en spinoff-serie (även om en strikt definition av begreppet “backdoor pilot” tydligen främst avser mindre viktiga eller helt okända rollfigurer som får ovanligt mycket utrymme i ett enstaka avsnitt för att i senare bli huvudpersoner i en egen serie). Oavsett vilket begrepp man använder så var det här och förra avsnittet ett rätt utdraget sätt att skriva ut Georgiou ur serien, samtidigt som slutet tydligt pekar mot ett nytt äventyr för henne i en annan tid och på en annan plats. Och att Michelle Yeoh varit aktuell för en egen serie inom Star Trek-franchisen har ju varit känt sedan länge. Helt uppriktigt har vi ju mest gått och väntat på när den ska bli av.

Kanske hade upphovspersonerna till Discovery hellre beskrivit Terra Firma som två “väv”-avsnitt. Det är ju ganska stora delar av den här säsongen som använts för att skapa kontinuitet och sammanhang i hela trekiversumet. Lösa trådar och störiga detaljer har samlats ihop och sorterats i ordning. En av de lite större saker som vi ännu inte fått särskilt mycket sammanhang kring är väl det stora tidskriget, och hur länge alla dessa tidsresande odågor tilläts hålla på att försöka skriva om historien. Visst, en del kom ju fram i Enterprise, men i den serien kändes framtiden fortfarande högst instabil. Det faktum att dubbelavsnittets gåtfulla gästartist åtminstone nämnde tidskriget i förbifarten är eventuellt en indikation på att vi får mer om den där tiden, snart.

Jag är (givetvis) extremt lättad över att mannen med tidningen vid dörren mitt ute i snölandskapet från förra avsnittet inte var Q. Å andra sidan är den här versionen av Guardian of Forever (tidsportalen från originalserien som alltså tagit form här och nu som gubben med tidningen) verkligen rätt så Q-ish. Kanske är han bara en Q med lite tjusigare namn? En av de väldigt Q:iga grejorna han gör är till exempel att “testa” Georgiou genom att skicka henne långt tillbaka i spegeluniversumets tidslinje. Q älskade ju att utsätta människor för prövningar, och i efterhand får vi nu reda på att Georgious lilla tidresa är ett sätt att ta reda på om hon blivit en bättre människa genom att hänga i primiäruniversumet.

Ett rätt plågsamt test för Georgiou, som på nytt får uppleva hur hennes dotter väljer att svika henne. Även om Georgiou nu vet så pass mycket om framtiden att hon kan undvika kuppen emot henne. I alla fall den första. I väktarens ögon var det tydligen en bra grej av Georgiou att inte omedelbart döda spegel-Burnham när det avslöjats att hon var en del av konspirationen mot tronen, utan nöja sig med att låta henne plågas i agonizern i några dagar. Det var också sympatiskt att rädda en massa kelpier från att bli mat på terranska bjudningar, och att skvallra för en av dem att vahar’ai inte behöver innebära döden, utan tvärtom leder till en större styrka och förmåga för kelpier. Att historien sedan slutade på samma sorgliga sätt för spegel-Burnham verkade vara en mindre grej för den där väktargubben. Och med samma sätt menar jag alltså att Spegel-Burnham dör på nytt, för Georgious hand, efter att ha försökt störta kejsarinnan för andra gången. En lite oväntad bonus var eventuellt att även Georgiou strök med i spegeluniversumet. Hur påverkar det här tidslinjerna? Vi kräver att få veta! Nu

Georgiou klarar alltså evighetens väktares test, och uppenbarligen är den där väktaren sysselsatt med något slags komplicerat tidslinjemekano, för han avslutar Georgious tid i Discovery med att skicka henne till någon ny plats i tiden där hon tydligen kan göra lite nytta. Hur ska vi klara oss utan henne? Vem ska nu bli saltet bland de mjäkiga övermänniskorna i besättningen? Jag är inte nöjd med den här utgången! Och JO! Jag grät över det här avskedet också, men så är också min separationsångest den mest grava i denna världen. Har jag skrivit om hur FÖRKROSSAD jag var när jag var liten och jag insåg att jag just hade sett det sista avsnittet någonsin av VI PÅ SALTKRÅKAN?

“Terra Firma, Part 2” — Ep#310 — Pictured: Michelle Yeoh as Georgiou and Mary Wiseman as Ensign Tilly of the CBS All Access series STAR TREK: DISCOVERY. Photo Cr: Michael Gibson/CBS ©2020 CBS Interactive, Inc. All Rights Reserved.

Helt trovärdig tyckte jag förresten inte att Georgious förändring till att bli en mjuk humanist i spegeluniversumet var. Visst har man förstått att hennes försök att chockera alla ombord på Discovery med grova historier om sina bedrifter i spegel-universumet var lite fejk. Men att hon nu, plötsligt, var det terranska rikets största mjukis var lite för mycket förändring, lite för snabbt. Visst, jag förstår att hennes kärlek till Burnham ska ha gjort henne beredd att testa allt för att förändra historiens gång, men hon blev faktiskt ganska mycket tristare på kuppen. Oförlåtligt.

Sen undrar jag varför ska alla skrivas ut ur den här serien hela tiden. Book var tvungen att försvinna i några avsnitt, fast vi förstod att han skulle komma tillbaka. Njan drog iväg med det där fröskeppet (blir i och för sig inte förvånad om hon kommer tillbaka senare i serien). Nu är det Georgiou – seriens roligaste rollfigur (sorry Tig Notaro) – som ska skrivas ut . Hur många avsked ska vi behöva uthärda? Och vad är det för fel på det här gamla konceptet: ett intakt gäng åker runt på äventyr?

“Terra Firma, Part 2” — Ep#310 — Pictured: Sonequa Martin-Green as Commander Burnham of the CBS All Access series STAR TREK: DISCOVERY. Photo Cr: Michael Gibson/CBS ©2020 CBS Interactive, Inc. All Rights Reserved.

Nej, jag är inte särskilt nöjd med den här dubbelavsnittsutflykten till spegel-universumet. Det här, avslutande, avsnittet var i och för sig mindre tramsigt än del 1, men inte tillräckligt avgörande för att berättiga två avsnitt. Snarare känns det som väldigt mycket bortkastad tid när det gäller huvudstorylinen. Att man upptäcker att det är ett Kelpiskt skepp som ligger och sänder nödsignaler mitt i den där nebulosan är inte ett tillräckligt stort steg framåt i intrigen (även om det förstås eventuellt kan finnas ett samband mellan händelserna i spegeluniversumet och det här skeppets existens). Jag har inget emot avsnitt som handlar om att bygga upp ett universum i en sf-serie – men man får gärna fokusera på ett av dem!

Världens bästa inledning på en Star Trek-serie har nu schabblats bort genom tre rätt onödiga och lite tramsiga avsnitt. Jag hoppas verkligen att man hinner reparera skadan innan säsongen tar slut.

Betyg: 6/10.

Det här är avsnitt 10/13 av den tredje säsongen av Star Trek: Discovery. Så här långt i min Startrekathon har jag betat av 13 spelfilmer, 7 dokumentärer, 7 Star Trek-romaner, 14 lite större seriealbum samt 783 tv-avsnitt. Och lite till.

11 thoughts on “Star Trek: Discovery. Terra Firma Pt 2. Georgiou säger ajöss (i en backdoor-pilot?).

 1. Jag var så glad när jag såg Carl efter förra avsnittet. Jag hade precis visat City On The Edge Of Forever för en nyfrälst trekkie och min första tanke var direkt det där är ju 100% en Guardian. Det är ju faktiskt exakt samma tidning (med annan rubrik såklart) än i TOS-avsnittet. Läste dock dina tankar om avsnittet och kände – nu önsketänker jag för mycket, han är ju såklart Q. Blev därför så positivt överraskad när jag såg det här avsnittet. Tycker väktarna är mycket roligare att se tidsresor igenom än magiska kristaller så jag hoppas att de behåller Carl på något sätt. Kanske en totalt urballad Short Trek med honom? Vore något.

  Vad det gäller spegeluniversumet håller jag med om exakt allt. Det här hade kunnat vara ett sidospår vid sidan av någon säsong. Det är så tydligt en anknytning till Section 31 att det nästan känns orimligt att de inte väntade och visade dessa två avsnitt i ett och visade någon vecka innan Section 31 börjar.

  1. Ska kanske inte skriva att det är “så tydligt en anknytning till Section 31”. Så självklart är det ju inte. Haha!

 2. Håller helt med, väldigt tråkigt att skriva ut Georgiu, och ett dubbelavsnitt i spegeluniversumet var ju inte kul. Jag hade ju hoppats att hon skulle vara central för säsongens upplösning. Förvånansvärt sentimental besättning dessutom, de hade väl inte känt henne så länge? Typ ett år eller så? Och det var väl bara Michael som gillade henne? Har alltid en känsla när karaktärer skrivs ut att de andra karaktärernas sentimentalitet är mest ett uttryck för att serieskaparna och skådespelarna kommer att sakna den som lämnar… Och var var Linus, han bjussade ju trots allt Georgiu på pop-corn?

  Visst är väl Evighetens Väktare en släkting till Q? Vill minnas att Q nämner det någon gång…

  Det är väl allmänt känt att amiraler inte är att lita på, även om den här serien har varit lite av ett undantag. Vance har ju verkat rätt reko än så länge, men i det här avsnittet så kändes det lite som om fasaden började krackelera. Kanske federationen inte är något att sätta sitt hopp till trots allt?

  Om det här ska knyta an till huvudintrigen så kanske det är spegel-kelpianer som skickar nödsignaler från nebulosan? Jaja, den här serien fortsätter vara svårgissad…

   1. Oj, förlåt! Här är ett utdrag:
    “In the Star Trek: The Next Generation – Q Continuum series, during a flashback to several thousand years ago, the Guardian is used by a younger Q when attempting to find something new, allowing him to make contact with the being known as 0 (although the Guardian briefly tries to deny 0 access to this universe), who subsequently contacts (*), Gorgan and The One via the Guardian. It is hinted here that the Guardian was built by the race that would eventually evolve into the Q – when looking at the Guardian, the young Q comments “At least our ancestors made things”, reflecting his dejection at the stagnant nature of the Q Continuum. Q states that a building on the Guardian’s planet was built by one of his direct biological ancestors.”

   2. Förlåt, jag har lyssnat så mycket på Ursäkta-podden att jag börjat kommunicera lika rude som dem. Men ursäkta, igen! Hänvisar du här till en roman! Som inte är KANON 🙂

 3. Alltså, spegeluniversum är så trist. Det är hela tiden som att se en 60-tals-rulle där b-skådisar ska spela SS-män med taskig fejkad tysk accent. Det enda “roliga” är att snälla är dumma. Ska man vara aningen, aningen positiv så kan man ju se i detta avsnitt hur svårt det är att spela utanför reglerna i en fasciststat utan att själv gå under – något de i så fall kunde fått utveckla. Nu är det ju bara “Nu ska du dö en plågsam död, mo-ah-ha-ha!” De har ju hela 3000-talet att leka med, ska de inte göra det lite mer?

Leave a Reply