PIC: The impossible box. Det där Picard äntligen träffar Soji. Och Hugh.

Det här var den där typen av avsnitt där en massa saker hände som man bara suttit och väntat på. Men infriade förväntningar kan ibland också kännas lite som att bli lurad på konfekten. Var är chockeffekten, liksom?

Det minst överraskande av alla dessa förväntade händelser är väl att doktor Jurati ligger med Rios, kaptenen för La Sirena. Eftersom hon inte gjort någonting tidigare utan baktankar så tror jag att det kommer att gå rätt dåligt för honom framöver. Hamna inte ensam med henne på sjukavdelningen, liksom. Raffi Musiker raglar numera runt onykter på skeppet – även om det inte hindrar henne från att på ett helt fantastiskt sätt se till att Picard får ett landningstillstånd på Artefakten, den övergivna borgkuben som Romulanerna tagit över. Hon är fortfarande helt knäckt över mötet med sin son, och i stort sett otröstlig.

Picard är väl inte otröstlig, men däremot extremt kluven till att åka till den där Borgkuben. Minnen från när han själv var en assimilerad Borg kommer upp till ytan, och avsnittet är fullt av referenser tillbaka till den där tiden. Bland annat den extremt snygga bilden där han sitter och tittar på sig själv som Borg, samtidigt som vi ser hans eget åldrade ansikte genom projiceringen. Men det finns också en del trevliga saker som inträffar. Han får återförenas med Hugh, inspektera rehabiliteringsprogrammet för xB – ex-borger – och även få hintat för sig att borgerna inte är världens bästa arbetsgivare. Sedan börjar Picard och Hugh tillsammans leta efter Soji.

Hon, i sin tur, har genom olika manipulativa manövrar från den romulanske agenten Nareks sida börjat ifrågasätta sin egen historia och bakgrund. Narek har ju hintat om att hela hennes backstory på olika sätt är fejkad. När hon till sist börjar skanna alla gamla föremål som hon har i sin hytt visar det sig att inget är äldre än 37 månade. Narek genomför sedan någon form av hypnos med Soji där han vägleder henne genom en återkommande dröm hon har som utspelas under hennes barndom och där hon går in i sin pappas laboratorium. Medan hon är inne i drömmen får han henne att vrida på huvudet och se ut genom ett fönster i taket. Med den informationen han får då – två röda månar och åska – hoppas han och hans syster Narissa att kunna lokalisera den plats där syntetiska människor som Soji framställs. Sedan berättar Narek för Soji att hon är en android, och planterar han en bomb i rummet dr hon finns och skyndar ut. Men då aktiveras Sojis överlevnadsfunktioner, och hon börjar bokstavligt talat gräva sig ur ur rummet genom golvet.

Det är på andra sidan av den utgrävningen som Hugh och Picard hittar henne, men de jagas nu alla av säkerhetsvakterna på kuben. Picards personlige krigare Elnor dyker också upp för att hjälpa till. Hugh tar alla till drottningcellen i kuben. Där finns en sikariansk portal som kan transportera folk långa avstånd. Innan Picard och Soji går in i den där portalen så anropar Picard La Sirena och säger till hans crew att de ska möta honom på Nepenthe. Vad det är har jag ingen aning om.

Vi har nu kommit in på andra halvan av den här säsongen, och the time of utdragen teasing verkar alltså vara över. Nu börjar handlingen ta fart på riktigt. Men lite besviken blev jag, trots allt, över bristen på överraskningar i det här avsnittet.

Mest orolig i det här läget är jag över Elnor. Jag vill bara att han ska vara med hela tiden, på bara några avsnitt har han blivit min absoluta favoritfigur i den här serien. Och så hoppas jag ju att Data ska dyka upp någonstans i fortsättningen av den här serien. På något sätt. Är det för mycket begärt?

Betyg: 7/10.

Star Trek: Picard. Säsong 1, avsnitt 6/10. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 10 långfilmer och 748 tv-avsnitt.

4 thoughts on “PIC: The impossible box. Det där Picard äntligen träffar Soji. Och Hugh.

 1. Jag börjar tro att Picard hatar Raffi, han utnyttjade ju henne totalt för att komma till artifakten, hon blev väl av med en kompis där, eller? Kanske ingen slump att han undvek henne i alla år. Men vad har hon gjort mot honom?

  Känns återigen som om de inte helt fullt motiverar vad som sker, varför kunde inte Elnor följa med genom portalen? Det såg ju inte ut som ett omedelbart hot som inte Hugh kunde lösa på nåt sätt…

  Trots det så är jag helt inne i den här serien, och nu är det väl inte så lätt att gissa vad som kommer att hända? Kommer Narek att hjälpa Soji innan det är över (antagligen)? Episks slagsmål mellan Elnor och Jurati? Eller är det här serien där alla offrar sina liv omkring Picard och vi aldrig återser Seven eller Elnor?

 2. Gillade den lilla kopplingen till The Sikarians som gjordes. Trodde först det rörde sig om de där uråldriga Star Gate-portarna som förekom i både TNG och DS9, men att det alltså handlade om det gamla Voyageravsnittet med de uttråkade backpackertyperna på strandraggarplaneten vars ledare fick Janeway att fnittra förtjust innan hon insåg vilken tönt han var, det är ju fanservice på hög nivå. Skönt o höra att de där typerna blev assimilerade till slut…

  Data började ju med drömma i något avsnitt, vilket väl betydde att han gick in i en ny förprogrammerad fas, om jag inte minns fel. Att man kan locka fram hemligheter ur hans dotter via romulansk psykoanalys är väl därför, eh, rimligt, antar jag.
  Känner att jag inte har en aning om vad som kan hända nu, vilket är kul. Gillar grejen med att romulaner hatar robotar och vill veta vad det bottnar i men oroas lite över att det antyds någon profetia om en antikristrobot som förebådar universums undergång eller vad det är. Blir som med Discovery i förra säsongen, eller den religiösa delen av upplösningen på DS9, alldeles för maxat.

  Är helnöjd med Picards personliga lilla uppdrag och han kan gärna få avslöja någon konspiration för att ge lite hopp tillbaks till Federationen, men han behöver liksom inte rädda hela galaxen.

  Hoppas såklart på en vändning då Tom och Janeways ödlebäbisar från Deltakvadranten, nu i tidiga tjugoårsåldern, kommer för att leta reda på sina föräldrar och anklaga dem för att de försummat deras uppväxt.

  Men om det är för mycket begärt så hoppas jag i alla fall att Wesley Crusher ska dyka upp!

  1. Jag vet inte säkert. Men de nämnde tidigare i avsnittet att Picards blotta närvaro skulle kunna trigga minnen från det kollektiva medvetandet hos ex-borgerna. Så tror det var en gestaltning av det där fenomenet.

Leave a Reply