VOY: Faces. Det där de organstjälande vidierna gör två stycken genetiskt rensade B’elanna.

voy faces 5

Så är de tillbaka, organtjuvarna från Phage. Men de här gången lite mer aggressiva i sina försök att lindra och bota den märkliga sjukdomen som de lider av – kallad just Phage – den som löser upp både deras genetiska kod och deras kroppsdelar. I Faces har Paris, B’Elanna och Pete Durst (en ny bekantskap i besättningen sedan förra avsnittet) blivit fångade i det som i praktiken är Vidiernas mänskliga reservdelslager – fångar som de plockar organ ifrån för att kunna överleva. Men det stannar inte där.

voy faces 3Den vidianske vetenskapsmannen Sulan försöker skapa ett botemedel för sjukdomen genom att hitta en ras i galaxen som är immun mot Phage. Och han tänker testa sig fram, en art i taget. B’Elannas klingonska genuppsättning intresserar honom så pass mycket att han vill testa den utan att de blandats med hennes mänskliga arvsmassa. Så han gör liksom en genetisk rensning och splittar B’Elanna i två – en pure Klingon och en helt och hållet människa (exakt hur denna bisarra operation går till komplicerar man inte handlingen med).

Man kan väl säga att det här avsnittet ett ganska tillkrånglat sätt att försöka gestalta en berättelse om mellanförskap. B’elanna är, precis som Spock före henne, en person med de genetiska rötterna i två vitt skilda rymdfolk. I Faces börjar man nu äntligen fördjupa hennes rollfigur och berätta back storyn. Det känns lite extra svårt att skriva det här blogginlägget, eftersom texten hela tiden riskerar att spåra ur i något som mest låter som rasbiologi. Men så är ju också Star Trek en serie som till stor del bygger på att olika folk ute i rymden har vitt skilda egenskaper – om än med en slutsats om att alla kan samarbeta och förstå varandra om man verkligen försöker. Och mitt i all den där fixeringen vid raser så ska man inte heller glömma att Star Trek antagligen också är en av de första tv-serier som tidigt började skildra mellanförskap – om än i rymden.

voy facesMen B’Elannas historia hamnar tyvärr lite i bakgrunden här. Det som fascinerar mest är “galne professorn” Sulan. Det spelar ingen roll om hans ansikte och kropp håller på att falla isär – han har ändå tid och ork att bli lite småkåt på de kvinnor han använder som försöksdjur i sin forskning. Efter att han smittat klingon-B’Elanna med phage för att se hur hennes kropp reagerar så följer ett märkligt sexuellt förspel. Klingon-B’Elanna, fortfarande fastspänd i sin sjukhussäng, anspelar på de klingonska kvinnornas sexuella aptit för att bli frisläppt. Sulan nappar, men kanske inte riktigt på det sätt hon hade tänkt. Istället för att låsa upp hennes bojor, bestämmer han sig för att kosmetisk kirurgi är det bästa sättet att göra henne mindre äcklad av hans utseende. I det här fallet betyder det att han transplanterar Voyager-besättningsmannen Peter Dursts ansikte på sitt eget. Så väldigt När lammen tystnar. Och så väldigt äckligt. Fantastiskt äckligt, faktiskt.

voy faces 2Det är synd att man liksom inte hinner gå ännu mer gore i det här avsnittet. Som så ofta när man testar lite bisarra grejor i Star Trek, så hastar man över dem lite för snabbt. Kanske för att upphovspersonerna inte hade ambitionerna att göra en skräckfilm. Istället ger man ordentligt med tid åt den lite mer uppfostrande delen av manuset. Den där de två B’Elannorna tillsammans lyckas iscensätta ett rymningsförsök – genom att samarbeta. De blir smartare tillsammans. Och väl tillbaka på Voyager får människo-B’Elanna veta att hon behöver sina klingonska gener för att kroppen ska fungera. Bara så ingen ska missa poängen.

Jag tyckte mycket om det här avsnittet. Dödsmasken är förstås den enskilda höjdpunkten, men gillar också när bifigurerna får lite mer kött på benen. Plus alltid väldigt mycket för att man plockar upp en intrigtråd från tidigare i serien och fortsätter att utveckla den. Så det blir bra med betyg, här.

Betyg: 9/10.

Star Trek: Voyager: Säsong 1, avsnitt 14/16. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 7 långfilmer och 376 tv-avsnitt. Det här var för övrigt halvvägsmärket i produktionen av tv-avsnitt av Star Trek, innan Discovery kom och rörde till allting. 

 

 

6 thoughts on “VOY: Faces. Det där de organstjälande vidierna gör två stycken genetiskt rensade B’elanna.

  1. Känns som att i Voyager så presenterar man alltid sina rödskjortor lite i förväg innan de blir trubbel…

    1. I och för sig smart, men nu kommer jag förstås att tänka på det varenda gång som en ny medlem av besättningen får en replik. “Nästa vecka är du komposteringsmaterial”, typ.

  2. Ojojoj inte ofta vi är så oense. Det här tycker jag nog var det sämsta avsnittet i hela serien. Att de två B’ellanorna har så helt olika personlighet, och att de delarna av personligheten kommer från hennes olika raser känns, trots dina ursäkter, fullständigt som rasbiologi. Det liksom reducerar hela B’ellanas personlighet till genetik. Och det går ju också emot hela STs humanism. Wolfe, tillexempel, är ju inte naturligt Klingon, det är ju ganska uppenbart att det är en kultur han måste lära sig. Han tampas ju inte med några mänskliga gener utan med sin mänskliga uppväxt.

    Mitt betyg: 0/10

    Jag försökte få min partner att titta på Voyager med mig, och det blev det här avsnittet som inledde det försöket. Fullständigt misslyckande. Inte förrän i säsong tre försökte jag igen och då gick det bra.

  3. Men DÖDSMASKEN. Den fick mig att gå sönder av lycka och äckel!! 😉 Jag tänker, lite längre fram, försöka reda ut det här med rasbiologin och Star Trek. Tycker att serien kränger fram och tillbaka där. Ibland är det superhumanistiskt, ibland känns det som rena rama rasbiologin. I det här avsnittet kommer man ju ändå trots allt fram till att B’Elanna faktiskt bra kan klara sig om hon är sig själv, kombinationen av de två. Men bara idén att man skulle kunna splica och etniskt rensa en person är förstås helt huvudlös. Just det här manuset hade nog inte fått grönt ljust idag. Verkligen inte.

Leave a Reply