TNG: Suspicions. Det där doktor Crusher håller på att få sparken för sina Miss Marple-tendenser.

tng suspicions 5Doktor Crushers första försök att bli en vetenskapsambassadör går inte direkt bra. Forskare bråkar och dör till höger och vänster, och när hon sedan bestämmer sig för att gå helt miss Marple för att hitta mördaren håller hon på att bli av med jobbet som skepssläkare.
tng suspicionsJag har ju haft blandade känslor för doktor Crusher. I första säsongen tyckte jag att hon mest bara var en sur hönsmamma till sonen Wesley. Men under seriens gång har hon blivit en rätt så rolig karaktär – vars fäbless för både showdans och amatörteater lett till flera av The Next Generations mer campiga höjdpunkter. Men hennes enorma envishet, bevisat i till exempel avsnitt som Remember me, har gjort henne till en pålitlig kärring mot strömmen och orädd debattör i Enterprises ofta lite sömniga ledningsgrupp. Suspicions skulle väl vara ytterligare ett avsnitt som befäste Crushers höga och egensinniga moral, men det känns mest lite halvbakt.

Jag vet inte om det är regin eller om det är skådespelaren Gates McFadden som går och tänker på annat. Hon verkar märkligt frånvarande och sömngångaraktig tycker jag, både i scenerna och i de släpigt inläste speakertexterna. För att inte tala om hur klumpiga hennes försök att luska ut information från mordmisstänkta är. Hon borde kanske lägga lite mer tid på att läsa Agatha Christie på sin läsplatta.

tng suspicions 2Den viktigaste nyheten med det här avsnittet är väl att vi för första gången får se en ferengier som är forskare, något som också kommenteras flera gånger i avsnittet. Jag ser det som ytterligare ett steg i nyanseringen av ferengierna, humaniseringen av folket har smittat av sig från Deep Space Nine. Själva deckargåtan får väl annars sägas ligga snäppet under en Mord och inga visor-intrig. Och att man måste mystifiera det hela med att dra in Guinan i handlingen känns mest lite tvångsmässigt – som att Whoopi Goldberg haft lite för lite att göra den här säsongen. Det roligaste är väl att samspelet mellan en grupp av forskare från olika planeter. Som en lite mer forskningsinriktad fortsättning av The Chase.

Betyg: 6/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 6, avsnitt 22/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 265 tv-avsnitt. 

3 thoughts on “TNG: Suspicions. Det där doktor Crusher håller på att få sparken för sina Miss Marple-tendenser.

  1. Det här gillade vi inte, Mordgåtan har bara för stora hål i stil med hur tog sig X tvärs genom hela skeppet utan att någon såg det (särskilt med tanke på att omständighet Z borde ha gjort det totalt omöjligt) Vidare undrade vi också varför det är Crusher som står för mordutredningen och inte någon från Security. Det kändes som man verkligen ville ge Crusher något nytt att göra här men vi tyckte det hängde ihop väldigt dåligt. Sist men inte minst, varför skickar man bemannade skepp på så livsfarliga uppdrag?. 3/10.

  2. Ett högst medelmåttigt avsnitt, i mitt tyckte. 5/10.
    Gåtan kändes varken speciellt intressant eller sammanhängande. Det var en sån där gåta som man omöjligt kan klura ut under avsnittets gång. Precis som Hoffa nämner så finns det alldeles för många logiska hål och konstigheter för att jag ska köpa det hela.

    Avsnittet skrevs av Joe Menosky och Naren Shankar och trots att det inte blev speciellt populärt så skulle det komma att få en del återkoppling. Metaphasic shields kom att användas igen om inte alltför många avsnitt och ironiskt nog så varJames Horan (Jo’Bril) med även i det avsnittet, då i rollen som en besättningsman på Enterprise.
    Kanske ligger det även något i det du nämner om att de inte hade så mycket för Guinan att göra, för det här kom nämligen att bli sista gången vi såg Guinan i TNG. Hon återkommer ett par gånger i de framtida TNG-filmerna.

Leave a Reply