The next phase. Det där Ro och La Forge fastnar under en romulansk osynlighetsmantel.

tng next phase 4

En sak du verkligen ska se upp med om du blivit osynlig på grund av en romulansk molekylär fasinverterare är ytterväggar. Visst, det är ju praktiskt att kunna springa genom stängda dörrar och innerväggar, men puttar någon ut dig genom själva skrovet så är det kört. Då hamnar du ute i den kalla, syrelösa rymden. Förresten, är det någon som förstår varför Geordi och Laren Ro kan gå genom väggar i det här avsnittet, men inte flyter rakt igenom golv? Eller hur de kan åka i hissar?

tng next phaseGreppet, att någon plötsligt blir osynlig och kan leva sitt liv parallellt med alla andra utan att bli upptäckta är ett grepp som är gammalt som gatan inom tv och film. Den första varianten som jag minns är tv-serien Den osynlige mannen, som jag såg liten. De som är lite yngre kanske genast associerar till Harry Potters osynlighetsmantel. En annan av uppsjön av varianter är till exempel den svenska ungdomsromanen och filmen Den osynlige. I Star Trek måste det förstås ges en vetenskaplig grund till fenomenet, i det här fallet en ny experimentell warpmotor på ett romulanskt skepp som stör Enterprises transportör. När Enterprise undsätter ett romulanskt skepp i nöd drabbas Geordi La Forge och Ro Laren av ett fel när de ska transporteras tillbaka till Enterprise. De vaknar istället upp ombord på Enterprise, osynliga för alla andra, och med möjligheten att gå genom väggar. Medan resten av besättningen tror att de är döda.

tng next phase 2Det är ett lite påhittigt avsnitt, bland annat har det här fenomenet också drabbat en romulan, något som vi som tv-tittare först förstår mycket senare. Han syns i scenerna men jag förstod inte att han var fången i samma dimension som La Forge och Laren Ro, och alltså kunde höra deras samtal. Scenerna där han jagar Ro Laren genom flera olika rum ombord på Enterprise är det här avsnittets absoluta höjdpunkt. Kanske inte så mycket för att det skulle vara ett jättebra actiongrepp, utan mest för att jag för första gången får lite fler inblickar i hur personalen lever ombord när Laren Ro och romulanen bokstavligt talat springer igenom olika besättningsmäns hem.

Det är också lite skönt att se Ro Laren på nytt i serien. Det känns som om hon varit lite underutnyttjad på sistone. Från början var avsnittet tydligen skrivet för Troi, men man insåg väl att hon fått så mycket utrymme den här säsongen att det var dags att fördela gracerna lite mer rättvist. Dtng next phase 3et är också tydligt att det främst var de tekniska problemen som stod i fokus när man gjorde det här avsnittet – de håller väl hyfsat än i dag. Jag var i varje fall underhållen genom hela avsnittet. Jag tycker att man tagit ett slitet koncept och trots allt lekt och varit finurliga med det. Att låta Laren Ro och La Forge “återuppstå” under sin egen begravning, som under Datas arrangörsskap blivit till ett glatt cocktailparty ger också pluspoäng. Precis som att Ro Laren ges tillfälle att på ett väldigt konkret sätt recensera Rikers trombonspelande.

Betyg: 7/10

(Det här att jag redan glömt bort vad som är förnamn och efternamn i Ro Larens namn. Tack sjogren för påminnelsen!)

Star Trek: The Next Generation. Säsong 5, avsnitt 24/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 226 tv-avsnitt. Det här är också mitt femtioförsta inlägg i årets #blogg100-utmaning.

 

4 thoughts on “The next phase. Det där Ro och La Forge fastnar under en romulansk osynlighetsmantel.

 1. Nörd som jag är kan jag inte låta bli att påpeka att på Bajor sätter man familjenamnet först, dvs Laren är tilltalsnamnet och således bör man skriva Ro när man skriver efternamn på andra. 🙂

  1. Just det, de är ju japaner på det viset. Du ser, hon har varit med alldeles för lite för att jag ska komma ihåg sånt. Det var ju en hel underplot som bara handlade om deras namn-tradition. Jag får väl fixa till det innan det blir en läsarstorm här! Tack!

 2. Ja vad ska man säga, bara att hålla med och det kändes mer än lite X-men när de sprang genom väggarna. Bästa begravningen är helt klart när huvudpersonen oväntat dyker upp levande. (och det inte är en filmatisering av något skrivet av Stephen King.)

 3. 6/10.
  Den främsta kommentaren jag har angående hela avsnittet är just frågan du stället i slutet på första paragrafen. Varför faller de inte ur skeppet ut i rymden? Nåväl, det är väl ganska tydligt att det här från början till slut är mer av ett kul och äventyrligt avsnitt. Personligen blir det att jag uppfattar det lite tomt och intetsägande på sätt och vis. Men inte så mycket att det stör eller tråkar ut mig direkt, utan det är helt okej och relativt underhållande för vad det är.
  Ytterligare en grej som jag upplever med det här avsnittet är att jag tycker om Ro Laren, men trots att hon spelas helt okej så lever jag mig inte alls in dilemmat. Kanske är det för att jag inte helt tog det på allvar, som sagt. Men jag känner också att hon är lite fel rollfigur att kasta in i de här fåniga äventyren med tanke på allt hon varit med om hemma i större delen av sitt liv. Är det sånt här hon åkte ut i rymden och gick med i Starfleet för? Det känns inte riktigt rätt för henne. Men det kanske bara är jag som tycker.

  Avsnittet skrevs av Ron Moore, efter att två personer pitchat liknande handlingar. Det blev därmed Moores uppgift att sätta ihop båda till ett avsnitt. Piller var först ganska tveksam till ännu en handling med Romulanerna, han var lite trött på dem vid det här laget. Men han var väldigt nöjd med jobbet som Ron Moore gjorde på det och hyllade sen Moores arbete över hela säsongen.
  Precis som Roger nämnde så ska Brannon Braga har nämnt att handlingen för handlade om Troi, men att de bytte ut henne mot Ro då Troi redan fått en hel del att göra under säsongen. De var väldigt nöjda med det valet eftersom Forbes (Ro) visade sig vara väldigt akrobatisk och bra på actionscenerna.
  Både Berman och avsnittets regissör David Carson nämner dock att det var ett tekniskt rätt komplicerat avsnitt att producera p.g.a. specialeffekterna. Det handlar som jag förstår det om effekterna där Ro och LaForge går igenom väggar i skeppet. Det var tydligen en ny och annorlunda typ av special effekter som de inte var vana vid att använda på TNG. Det var t.o.m. så att avsnittet från början skulle varit en billig bottle show, men blev till slut en av säsongens dyraste avsnitt p.g.a. effekterna.
  Det blir i framtiden en liten direkt återkoppling till den här tekniken som Romulanerna testade, vilket orsakade allt det här. 🙂

Leave a Reply