Violations. Det där tankeläsare skapar skitjobbiga minnen.

tng violations

Ja men NU börjar det likna något igen. Efter två avsnitt som främst handlat om hur man ska rehabilitera traumatiserade barn så är det på nytt dags för ett litet mer vuxet avsnitt. Ja, det har till och med kallats för våldtäktsavsnittet. För det här är ett mycket seriöst avsnitt än vi blivit vana vid, med ett gäng mardrömslika flashbacks som försätter folk i koma.

tng violations 4Den här gången agerar Enterprise kollektivt färdmedel åt en grupp ullianer. En märklig ras vars specialitet är att fiska upp sedan länge bortglömda minnen. De reser runt i galaxen och gör djupläsningar av hågkomsterna hos olika planeters befolkningar för att sedan kunna sammanställa det hela i ett museum. Ett slags extremversion av gräv där du står-principen, helt enkelt. Men Ullian-patriarken Tarmin verkar mest tycka att det är häftigt att använda sin förmåga som ett partytrick. “Jag ska hämta upp minnen av din första kyss”,  föreslår han doktor Crusher, men hon liksom de andra av de mer kända rollfigurerna i serien avböjer alla erbjudanden om att få tillbaka sina förträngda minnen. Dessutom märker vi att det där insäljandet egentligen är emot ulliansk tradition – man får inte truga sig in i någon annans hjärna, utan allt måste bygga på frivillighet.

tng violations 3Ganska snart märks det att det finns en konflikt mellan Tarmin och hans son Jev. Men sonens plan på hämnd på pappan är verkligen avancerad. Han planterar minnen hos andra, och får det att se ut som om pappan är ansvarig. Det obehagligaste är att han börjar med att skapa ett våldtäktsminne hos Troi, precis efter att han flirtat med henne i hissen. Creepy är ett understatement.

tng violations 5Jag gillar de här avsnitten, som man väl skulle kunna påstå utgör en hel undergenre (eller är det snarare rentav huvudgenren?). Avsnitt som går ut på att det dyker upp aliens som har en förmåga eller kraft som på olika sätt ger nytt perspektiv på mänskligheten. Den här gången med subgenretillhörigheten “med stora krafter krävs stort ansvar”, ungefär som Spidermans gamla devis löd. Eller om det nu var Voltaire.

Som så många gånger förr är det Datas uppgift att sätta strålkastarljuset på irrationella sätt att fungera på. I det här fallet människohjärnans minnesfunktioner, och att det inte finns någon som helst konsekvens eller system i vad vi människor minns eller glömmer bort. Att man helt missade chansen att diskutera konstruerade minnen och minnets opålitlighet i det här avsnittet förvånar mig lite. Med ett lite tajtare manus hade man hunnit med det, och därmed kommit lite djupare in i problematiken kring hjärnans nyckfulla mekanismer. Däremot gillade jag starkt montagen där man gestaltade hur de falska minnena skapades. Betydligt snyggare utfört än sättet som The Next Generation brukar hantera sådana här lite mer filmiska sekvenser på.

tng violations 2Det här är också tredje avsnittet i rad där Troi mer eller mindre står i fokus, även om hon i det här fallet mer är ett klassiskt kvinnligt offer än en drivande karaktär i dramat.

Precis när jag skulle skriva klart det här inlägget så blev jag lite osäker. Planterade Jev verkligen in minnen, eller väckte han bara saker och ting till liv? Doktor Crushers minne vet vi ju åtminstone säkert har en verklig grund (när hon ska se liket efter sin döde man). Men efter att ha tänkt och funderat och tittat lite till så kände jag mig mer säker på att jag inte fattat saker fel. Det vill säga, Jev hittar ett starkt minne som han sedan förvränger och förstärker tills hans offers hjärnor går i baklås. Jag var bara tvungen att nämna att jag efter att jag sett avsnittet plötsligt blev lite osäker på vad som hände. Kanske för att jag inte förutsätter att det är helt omöjligt att Riker skulle kunna försöka tvinga sig på Troi. Det skulle också kunna vara en möjlig förklaring till deras märkliga “vi är ihop men ändå inte”-relation. Att det ligger något jobbigt i deras historia som gör ett förhållande omöjligt.

Betyg: 8/10

Star Trek: The Next Geneation. Säsong 5, avsnitt 12/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 214 tv-avsnitt. Det här är också mitt trettiosjätte inlägg i årets#blogg100-utmaning. 

4 thoughts on “Violations. Det där tankeläsare skapar skitjobbiga minnen.

 1. Jag håller med dig till den grad att det här är ett bra, relativt intressant avsnitt. En fortsatt förbättring över de senaste avsnitten. 7/10.
  Det här inte den enda gången som någon variation av det här mentala våldtäktstemat används i Star Trek och även om jag tycker att det är ett intressant koncept så finns det något i det som jag inte riktigt tycker om. Jag tänker att såna här avsnitt försöker spela på ens emotionella strängar lite, vilket innebär att man måste leva sig in i det hela. Däri ligger mitt problem med temat. Jag är helt enkelt inte speciellt bekväm med att leva mig in i det här temat. Jag finner det varken kul eller underhållande om jag inte iaf kan hålla ett visst avstånd. En väldigt personlig åsikt dock.
  Jag ger avsnittet dock inget minus för att det här konceptet används fler gånger i Star Trek. Jag tänker att i ett universum med folk som har såna här egenskaper så kommer det alltid finnas enstaka individer som utnyttjar det på andras bekostnad, speciellt när man kan välja offer från andra civilisationer med minimal risk för konsekvenser.

  Förövrigt har jag tolkat hur det går till på samma sätt som dig, alltså att de kan komma åt folks minnen och både förstärka dem och manipulera dem. Jag tror dock inte att din misstänksamhet mot Riker och hans hypotetiskt mörka personlighetsdrag var planerad från författarnas sida. 😛

  Återigen inte mycket bakgrundsinfo att skriva om, så jag pekar väl bara ut att flashback-minnen fanns för alla de främsta rollfigurerna innan de valde vilka som man ville använda i avsnittet. LaForges minne med branden kastades t.ex. in i förra avsnittet istället, då man inte skulle använda det här.

  1. Hmmm, jag tycker att det måste få vara obekvämt ibland, även i Star Trek. Annars blir det bara en lång lugn flod. Tyckte om att man tog ut svängarna i det här avsnittet, på just det sättet som du ogillade 😉

 2. Det jag inte gillade med det här var att det kändes uppenbart från början hur det lågt till Jev ser så slemmig ut att jag direkt tänkte att han måste vara en skurk*. Tarmin porträtteras visserligen som en typisk gubbe i övre medelåldern som inte kan ta ett nej. (gubbslem tror jag är den moderna termen) men det kändes som billig avledning- Tycker också avsnittet tappade en hel de dramatik när Troi vaknade, känslan av kris och fara gick på något sätt ur avsnittet i och med det. Jag nöjer mig nog med 7/10.

  *Det hade varit en intressant tvist om det var någon annan än den som ser mest skurkaktig ut som varit skyldig.

  Kan också nämna att vi längre fram i serien får veta hur det kom av sig mellan Riker och Troi men det är ett tag kvar dit.

Leave a Reply