Elementary, Dear Data. Det där Data får vara Sherlock Holmes i ett helt avsnitt.

tng elementary 2

Oh no, they didn’t.

Som om det inte räckte med att androiden Data utvecklade ett ohälsosamt intresse för Sherlock Holmes i första säsongens Lonely among us ,så kommer här ett helt avsnitt ägnat åt hans favoritfetish. I Elementary, Dear Data ska han och La Forge lajva Holmes och Watson i ett mysterium på holodäck. Så småningom ansluter den nye skeppsläkaren – och androidfobikern – Dr Pulaski. Hon är inte särskilt intresserad av gamla brittiska deckargåtor, utan vill mest vara med för att bevisa att Data inte kan lösa ett mysterium han inte redan har inprogrammerat i sin hårddisk. I sin iver att överbevisa henne råkar La Forge skapa en holodäckssimulering som är så avancerad att den virtuella versionen av Holmes ärkerival Dr Moriarty blir så smart och självmedveten att han försöker ta kontrollen över hela Enterprise.

tng elementaryVid det här laget börjar det utkristallisera sig åtminstone två återkommande undergenrer av TNG-avsnitt. Dels är det Data-avsnitten som på olika sätt utforskar den lite vilsna androidens försök att olika sätt förstå vad det är att vara människa (vi har sett några tidigare, och det här är det första i ytterligare ett litet stim på samma tema). Den andra subgenren är holodäcksavsnitten – ett säkert kort när uppfinningsrikedomen kring yttre rymden ebbar ut. Då kan man alltid skicka Picard till ett café i Paris, eller varför inte låta den virtuella verkligheten på olika sätt spåra så att den påverkar den “verkliga” verkligheten. Elementary… är ungefär vad man får när man gifter de här två undergenrerna med varandra. Androiden Data i en virtuell verklighet som hotar hela Enterprise.

Jag bävade faktiskt när jag insåg varthän det här avsnittet barkade. Att se Data springa runt med ett förstoringsglas iförd en Sherlock-hatt i brittisk är ju inte direkt det första man väntar sig när man ska se en science fiction-serie. Men det är väl en del av vad som gör The Next Generation så unik, antar jag. På gott och ont. Nu nöjer sig ju inte manusförfattarna med att göra ett rent fan boy-avsnitt, utan lägger flera olika metanivåer på ämnet. Det blev inte så pjåkigt till sist.

tng elementary 3För mig som gammal The Nanny-fantast var också roligt att för en gångs skull se Daniel Davis i någon annan roll än som sur brittisk butler. Även om rolltolkningen som sur brittisk mästerkriminell inte verkar ligga jättelångt från den bitchige Niles (att IMDB listar The Nanny som Mitt liv som mamma är däremot så konstigt att den som hittade på den svenska titeln borde göra någon form av offentlig avbön). Däremot är det ju ett stort fail i avsnittet i stort att Moriarty aldrig blir särskilt läskig. Intrigen faller liksom lite på det.

Så min sammanfattning av det här avsnittet är något i stil med: Sherlockfobiker (i Star Trek-sammanhang åtminstone) är ändå hyfsat road av ett avsnitt där Data springer runt i en Deerstalker-hatt. Det är bra kämpat av Team TNG.  

Förresten, är det bara jag som tyckte att det var en sexuell underton i den här dialogen, när Moriarty och skeppsläkaren Pulaski ska ta avsked:

PULASKI: It could be a long time. Time won’t pass for you, but I may be an old woman.

MORIARTY: But I’ll still fill you with crumpets, Madam

Tekakor känns verkligen som en jättekonstig omskrivning för sex.

Betyg: 4/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 2, avsnitt 3/22. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 4 långfilmer och 131 tv-avsnitt.

11 thoughts on “Elementary, Dear Data. Det där Data får vara Sherlock Holmes i ett helt avsnitt.

 1. Jag gillar verkligen det här avsnittet. Skulle nog ge det 8/10. De detaljerade sceneriet är underbart att titta på remastrat.

 2. Ja, det här var väl ingen överraskning direkt. Inte för oss som följt bloggen iaf. Återigen så tycker jag att avsnittet förtjänar något högre betyg, men men…smaken är som baken. Det märktes redan i 1×07 Lonely Amoung Us att du inte tyckte att Sherlock Holmes-delen var speciellt roande. 😛

  Iofs var inte Sherlock Holmes delen i Lonely Amoung Us speciellt bra, men jag tycker att de gör det hela betydligt bättre här. Med undantag för inledningen där det är lite tjatigt. Jag skulle inte nödvändigtvis säga att det var ett bra avsnitt, men trevligt iaf. Handlingen är helt okej och jag tycker faktiskt om Moriarty. Jag tycker att Daniel Davis gör ett bra jobb med rollfiguren.
  Jag tror inte nödvändigtvis att det var meningen att man skulle vara alltför rädd för Moriarty, då han inte är en typisk ond rollfigur. Jag tror att rollfiguren var menad att vara just mer nyanserad, genom att göra honom väldigt intelligent och kapabel motståndare, men samtidigt göra det tydligt att han helt enkelt var en ny, självmedveten livsform som ville fortsätta lev och befrias från vad han såg som sitt fängelse. Att programmera holodeck för att hålla honom road och underhållen var därför inte heller ett alternativ, då han hade förstått ungefär vad som pågick och visste att det inte var på riktigt. Jag tror helt enkelt att man skulle känna en viss förståelse och sympati för hans situation.

  Hur skeppets dator och holodecket kunde skapa en ny självmedveten livsform bara så där är svårt att se som realistiskt, just nu iaf, men det är nog väldigt fascinerande för folk inom AI-fältet iaf.

  Förövrigt så är det precis som du säger, det är lite av en grej (bland annat) för TNG att göra avsnitt av många olika genrer. För Star Trek öht i nuläget skulle jag säga då det aldrig blir helt serialiserat, men speciellt för TNG kanske. På gott och ont, precis som du säger. Seth MacFarlane – bland annat Family Guys skapare – är t.ex. ett stort Star Trek fan och det är en av sakerna som han har lyft fram med TNG, att han alltid undvek teasers för att han ville börja titta på avsnitten utan att veta vad för typ av avsnitt han skulle få se den veckan.
  En av TNGs framtida manusförfattare Naren Shankar sa ungefär så här på Bluray-utgåvan: “Många manusförfattare ser SciFi som som en subset av genrerna, men det är det inte. Det är en superset (inkluderar allting). Man kan göra vilken genre man än kan fantisera ihop inom SciFin.”

  Jag tror aldrig jag hade hört den svenska titeln till The Nanny. Gud vad dåligt. :/

  1. Måste förresten lägga in en protest kring det du skriver om Moriarty. Om de inte vill att han ska vara ond så får de väl hitta på sina egna figurer i fortsättningen. Hälsningar kränkt tv-tittare 😉

Leave a Reply