Balance of Terror. Det där Enterprise fajtas med Romulaner för första gången

st balance

Enterprise är ute på spaning i närheten av den neutrala zonen som utgör gränsen till det Romulanska riket. Men så blir det förstås trubbel igen. Ett främmande skepp totalförstör de jordkolonierna som ligger intill zonen, och Enterprise tar upp jakten. Nu måste man välja taktik, ska man gå i clinch med skeppet, som verkar ha vapen som är överlägsna Enterprises. Eller ska man samla in fakta, ta reda på vem som står bakom attacken, och sedan söka fred den diplomatiska vägen. Snart blir det katt och råtta-jakt mellan Kirk och den romulanske kaptenen.

st balance 2Det här är det första avsnittet där Star Trek på allvar tar itu med frågan om rasism. Eller kanske är vulcanofobi ett bättre ord i de här sammanhangen. Trots att ett fredsavtal upprätthållits med romulanerna i 100 år, så har man aldrig sett dem, inte ens en bild. Så när man lyckas kapa en bildöverföring från den främmande farkostens brygga är det en stor händelse. Dessvärre en händelse som genast skapar dålig stämning. Det visar sig att romulanerna ser ut precis som vulcaner, och genast börjar besättningsmän misstro Spock. Är han kanske till och med en spion? (Att jag hajade till och tänkte att det kanske var Spocks pappa som attackerade jordkolonierna visade sig vid lite efterforskning inte vara så fel av mig. Skådespelaren Mark Lenard spelar pappa Sarek i senare Star Trek-sammanhang.)

Annars är det här ett avsnitt som påminde mycket om den tyska u-båtsfillmen/tv-serien Das Boot. Framför allt när de bägge rymdskeppen ligger och lurar på varandra ute i rymden. Försöker förutse den andres drag. Släcker ner och håller sig tysta för att inte upptäckas av sina fiender. Spelar döda för att kunna slå till när motståndaren som minst anar det. Till sist är det den krigiska romulanska kulturen som blir deras eget fall. (Efter att jag skrivit det här läser jag i mina källor att det här avsnittet inspirerats av u-båtsfilmemn The Enemy Below – så det var en ganska medveten referens jag plockade där, helt enkelt).

Jag blev riktigt imponerad av det här avsnittet. Det kändes som ett ovanligt moget avsnitt av serien.Det var också det första i premiärsäsongen som faktiskt ägnade sig åt lite krig i rymden. Äntligen lite jakter, kärnvapendetonationer och fotonstrålar. Men det är inte så våga att anta att det allmänna världspolitiska läget spelat in i det här avsnittets tillblivande. Enligt min nya husbibel These are the voyages, ska romulanerna motsvara FNL-gerillan, och deras taktik att kränka den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydvietnam. Och även om Kirk gång på gång hävdar att man inte är krigiska och inte tror på våld, så hamnar man ju faktiskt, gång på gång, i situationer där man använder sig av det. Star Trek blir liksom väldigt ofta mer realpolitik än visionär, tycker jag så här långt.

För övrigt: Mycket bra falla omkull-scener i det här avsnittet. Intressant att Romulus-civilisationen har ord som centurion i sitt språk – trots att de inte haft någon kontakt med Jorden. De har också ett fantastiskt sinne för mode (se bild ovan)! Däremot inte riktigt lika imponerad av de minimalistiska bröllopsritualerna ombord på Enterprise. Kanske kan de ta in en designer från Romulus så småningom? Och Janice Rand. Dina blickar på Kirk är inte särskilt diskreta längre…

4 thoughts on “Balance of Terror. Det där Enterprise fajtas med Romulaner för första gången

Leave a Reply