DIS: The Vulcan Hello & Battle at the binary stars. En prequel till en prequel.

dis klingon hello

Efter noga övervägande har jag bestämt mig för att inte vänta tre år innan jag bloggar om den nya Star Trek-serien (det är antagligen så lång tid det kommer att ta för mig att komma dit i den takt jag betar av serien just nu). Jag kan helt enkelt inte hålla mig så länge. Så trots att jag inte hunnit med att se ett enda avsnitt av Star Trek: Enterprise-serien så kastar jag mig oförväget in i Star Trek: Discovery.

dis klingon hello 2Och visst är det så många saker som är fina här. Att man kan välja att se avsnitten textade på klingonska. Introt där den klingonske fanatikern och isolationisten T’Kuvma spottar ur sig Federationens käcka “We come in peace” som en förebådan om död och förstörelse. Att Roddenberrys mångfaldstänk är alive and kicking, med ett dubbelavsnitt där två icke-vita kvinnor har huvudrollerna. Och så effekterna. Star Trek på tv har väl aldrig varit snyggare än så här.  Det är väl bara signaturmelodin och öppningsvinjetten som känns lite lam, även om jag förstår att man vill använda den för att skapa någon form av bro mellan Star Trek-historien och den nya upplagan.

Efter att ha sett de första två avsnitten två gånger så kan jag inget annat än imponeras av hur snyggt man bygger vidare på Star Trek-arvet, samtidigt som man moderniserar och fräschar upp. Att serien kickstartar mellan en konflikt mellan klingoner och Federationen skulle kunna kännas unket och gammalt, men istället är känslan snarare episk. Man får verkligen intrycket av att det handlar om en större konflikt, mellan en Federation som försöker verka för fred och mångkultur och en fiende där man hyllar heder, ära och våld. Att klingonernas ledare dessutom lånar drag av både fanatiska terrorister, fascister och en isolationistisk Trump känns väl som en tidsenlig uppdatering, om än kanske också till viss del förväntad. Eller vad tycker ni om repliker som “de kommer för att förstöra vår särprägel” om Federationen, eller slagropet “förbli en klingon”.

dis klingon hello 3Att seriens huvudperson Michael Burnham inte bara är adoptivbror till Spock, utan också tampas med samma problematik kring konflikten mellan logik och känslor är också en snygg vidareutveckling av ett gammalt fint Star Trek-tema. Liksom det blir lite extra kul att vetenskapsofficeren ombord på USS Shenzhou är harig, neurotisk och nervös, det vill säga raka motsatsen till vår gamle Spock. Jag tycker också att man gjort en snygg teknikuppdatering av utseendet på skepp, brygga och uniformer, modernt med en touch av retro. Bland de mer märkbara innovationerna finns till exempel att samtalen via skärm i stor utsträckning bytts ut mot samtal med hologram, och det visar sig dessutom finnas ett sätt för vulcaner som Sarek att föra telepatiska direktsamtal med sina skyddslingar tvärs över hela galaxen. Tydligen är det också i den här serien vi får vara med om den första gången som klingonerna låter ett skepp döljas av en osynlighetsmantel.

dis klingon hello 4Just klingonerna är väl den del av universumet som uppdaterats mest brutalt. Kanske en nödvändighet för att kunna sudda bort minnet av en hel del tramsigare inkarnationer genom Star Trek-historien. De är verkligen farliga nu, precis som deras design av till exempel rymdfyren är imponerande brutalsnygg. Att klingonerna nu också verkar visa på en form av mångfald när det gäller utseenden är också intressant. Men i stor utsträckning känns deras nya look det lite för mycket “stor plastmask” för att helt fungera för mig.

dis battle 1Att klingonerna nu för gott verkar ha lämnat buskisgenren passar också in med resten av den här upplagan av Star Trek, som känns betydligt mörkare och våldsammare än det jag sett tidigare. Mindre komedi och mer svärta. Och för en gångs skulle får vi faktiskt vara med om ett slag i rymden! Och följa en federationsbefälhavare som tycker att det är en fantastisk idé att smuggla in en bomb i fiendens skepp genom att teleportera in den i en död klingons kropp.

Det kanske säger något om vilken typ av Star Trek-nörd jag håller på att bli när jag faktiskt tyckte att det andra, mer actionbetonade avsnittet, var det trögaste av de två. Det kändes lite som om det fanns något förutsägbart i handlingen som gjorde att jag inte var helt fast i avsnittet. Något som i och för sig är lätt hänt när intrigen i ett avsnitt handlar om någon som tänker agera utifrån en profetia (jag tappar alltid intresset då). Men det var något i själva utförandet som heller inte heller riktigt klaffade. Som om saker och ting inte bottnade.

Var det till exempel inte lite för lugnt på bryggan när delar av Federationens flotta höll på att utraderas? På andra ställen i avsnitten kände jag att jag ville att infon som skrivits in i en dialog liksom bara kunde ha förmedlats lite snabbare. Men mest korrekt är kanske bara känslan av att jag ibland försvann bort när det fanns något slentrianmässigt i utförandet, som om jag kollade på vilken annan serie som helst och inte en avkomma från den helt unika Star Trek-familjen.

dis hello 5Men, som helhet, en imponerande start där det känns som om Discovery är första Star Trek-produkten på mycket länge som liksom står för sig själv. Man måste inte vara ett Trek-fan för att följa med in i den här serien. Och det finns inte hundra miljoner klumpiga blinkningar och referenser till andra delar av universumet (att Sarek säger “live long and prosper” känns mer som en självklarhet). Jag är förtjust och väldigt lättad.

Men hur det ska bli sen, det vet man ju inte riktigt baserat på de här två avsnitten. Vi har ju inte hamnat på Discovery ännu, och vår huvudperson befinner sig så långt bort man kan komma från en karriär inom rymdflottan efter den här piloten.

PS. Namnet på premiäravsnittet blir lite extra roligt när man precis läst den här artikeln:

“One does not say ‘hello’ in Klingon,” she said. “One simply gets to the point. If I were to answer the phone in Klingon, I would probably say–” she barked out a guttural string of words “–which means roughly, ‘What do you want?’ And then you’d launch into the interview. It’s a Klingon thing, that you don’t say, ‘Hi, how are you, how’s your mother?’ The Klingon is getting enraged in that conversation. He’s like, ‘Are they setting me up?’”

Betyg: Del 1: 9/10 Del 2: 8/10.

Star Trek: Discovery. Säsong 1, avsnitt 1&2 /15. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 7 långfilmer och 352 tv-avsnitt.

7 thoughts on “DIS: The Vulcan Hello & Battle at the binary stars. En prequel till en prequel.

 1. Jag har fortfarande svårt att köpa designen på klingonerna. Är för förtjust i och van med Worf. Men det är nog bara att vänja sig med att det är en annan typ av klingon. Tyckte inte Chris Obi som T’Kuvma riktigt levererade sin klingonska. Det kändes för stelt, för högtidligt och med för lite attack.

  Gillade gnabbet mellan Saru och Michael på bryggan. Gillade Michaels bakgrund som människa med vulcan-utbildning. Jag hade ingen aning om det innan, men jag kände direkt att det var nåt “skumt” med henne i de första scenerna i öknen.

  Är nyfiken på hur man går vidare i avsnitt 3.

 2. Jo men det börjar lovande tycker jag. Än så länge ett ganska skralt persongalleri bara, i tidigare serier har man ju haft en stor besättning att lära känna och även om kaptensrollen varit den största så har det inte varit en självklar huvudroll egentligen då hela gänget som föräras att stå med i förtexterna fått ungefär lika stora roller. Men de flesta på bryggan i de här avsnitten framstår ju bara som statister medan Michael och Georgiou får nästan allt fokus. Ska bli kul att se hur det utvecklas där.

  Visst, en del av mig skruvar ju på sig och hjärnan formulerar automatiskt invändningar om att sådana där hologramtelefoner minsann inte borde kunna finnas före TOS, klingonerna ser konstiga ut osv, osv, men det är ju bara fånigt och något man kommer över. Lite mer stör jag mig dock på att göra Michael till Spocks okända halvsyster man aldrig tidigare hört talas om, det känns bara onödigt på något sätt. Varför ens ta med Sarek om man ska skriva om bakgrunden så mycket, varför bara inte någon ny vulcan?

  Och sen måste jag ändå störa mig på det där med transparenta dataskärmar som skymtar förbi. Det har varit en trend inom sci-fi alldeles för länge redan och jag har alltid tyckt det ser fånigt ut. Men plus, naturligtvis, för inslagen av ljudeffekter från originalserien!

  Så till det det viktiga: de citerar Sun Zi. Detta säger oss två saker om serien (vilka du också är inne på i ditt inlägg), nämligen 1) man är uppdaterade till nutiden då man plockar filosofiska referenser utanför den västerländska traditionen och 2) denna inkarnation av Star Trek är något mörkare då man hänvisar till krigskonstens store teoretiker.

 3. Jag gillart också! Det kändes som om den inledande scenen satte tonen direkt. När Michael började prata tänkte jag “Aha, hon är Vulcan”, men så tog hon av sig huvudduken och visade sina människoöron och där var jag lurad. Vill minnas att Sarek säger i trailern någonting i stil med “You need to challenge your prejudice or sooner or later they will no doubt challenge you” vilket tyder på att de tar ett steg ifrån den essentialism som trots allt progressivt tenderar att vara en del av Star Trek (det kommer t.ex. snart ett fruktansvärt avsnitt av Voyager som är fullständigt rasistiskt), att folks beteende är beroende av ras mer än uppväxt, och att mänskligheten är unika i galaxen med sitt mångfald. Vi får väl se hur det artar sig…

 4. …jag vet inte om jag var trött eller nåt, men det kändes som om actionscenerna var svåra att hänga med i, man fick aldrig någon överblick av var rymdskeppen befann sig relativt varandra, och slagsmålsscenen var så sönderklippt att den mest var förvirrad och tog bort endel av det känslomässiga i Georgious död. Eller var det bara jag som kände det så?

Leave a Reply