TNG: Liaisons. Det där Enterprise besättning utsätts för en antropologisk undersökning utan att veta om det.

tng-liasons

Medan Deep Space Nine storsatsar i början av sin andra säsong, så verkar The Next Generation gå tillbaka i utvecklingen. Liaisons är ett ljummet avsnitt, med lite vaga ekon från Star Trek-historien.

tng-liasons-2Det handlar om kulturellt utbyte med ambassadörer från planeten Iyar. Avsnittets stora twist är att de där ambassadörerna är lite mer hands on än att bara prata om kultur. De ser sig mer som upptäcksresande som provocerar fram beteenden. En av dem äter sig igenom alla sötsaker som en replikator kan producera, en annan försöker förstå ilska genom att irritera Worf, en tredje låtsas krascha med en skyttel för att i stort sett låta Picard vara med i en remake av en av bihandlingarna i originalseriens All our yesterdays. Syftet är att lura honom att bli kär i en skeppsbruten kvinna, allt för att undersöka vad kärlek är.

Hur underhållande det än är att se Worf bli provocerad och försöka hålla tillbaka sin ilska, så är det här ett typiskt mellanavsnitt. Ja, man kanske till och med ska kalla det för mellanavsnittens mellanavsnitt? Hyfsat underhållande medan det varar, men bra mycket dummare än vi vant oss vid på sistone.

Betyg: 6/10.

Star Trek: The Next Generation. Säsong 7, avsnitt 2/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 279 tv-avsnitt. 

One thought on “TNG: Liaisons. Det där Enterprise besättning utsätts för en antropologisk undersökning utan att veta om det.

  1. Jag kan bara hålla med. Ett väldigt halvdant och intetsägande avsnitt som man knappt minns i efterhand. Det är väl något underhållande ibland, t.ex. i scenerna med Worf, och det är ju bättre skrivet än den här typen av avsnitt från början på TNG. Så jag skulle väl inte säga att det är tråkigt, men det är bara väldigt intetsägande, helt enkelt. 5/10.

    Idén och originalmanuset till avsnittet kom från Roger Eschbacher och Jaq Greenspon. Det var sen Jeanne Carrigan-Fauci och Lisa Rich som bjöds in för att jobba vidare på det för att skapa det här avsnittet. Den här duon har tidigare krediterats för avsnitt inom Star Trek tillsammans, de krediterades även för DS9-avsnitten 1×10 Move Along Home och 1×19 Duet.
    Annars finns inte speciellt mycket nyttig bakgrundsinfo för det här avsnittet, med undantag för att det från början var tänkt att inkludera en B-handling som involverade Troi. Den handlingen plockades dock ur avsnittet under arbetets gång och skulle istället komma att användas i ett framtida avsnitt istället.

Leave a Reply