DS9: The Nagus. Det där Quark blir ferengiboss.

ds9 nagus 2

Och så fick äntligen Deep space 9:s barägare Quark A-handlingen i ett Deep Space Nine-avsnitt. Det var väl på tiden. Ja, man skulle väl egentligen kunna kalla det här för det stora ferengi-avsnittet så här långt i Star Trek. Eller hur man nu skriver det. Blir mycket konfunderat över olika böjningsformer i tv-översättningen och på den svenska Star trek-databasen. Hur som helst, vad jag minns har aldrig så många ferengirollfigurer fått så här många repliker i ett enskilt avsnitt.

ds9 nagusOrsaken till ferengiinvasionen beror på en ferengi-konferens på Deep space nine. Ferengiledaren Zek har bestämt sig för att avgå och utser mycket överraskande Quark till sin efterträdare. Han är till en början förtjust, men ganska snart visar det sig att livet som nagus är mer Game of thrones än familjemys på Drottningholm. Snart är alla ute efter Quark, som allt för sent inser att han bara var ett lockbete. Zek fejkade sin egen död för att kolla hur mogen hans tilltänkta efterträdare var för positionen. Det vill säga hur mordisk, brutal och skoningslös påläggskalven skulle visa sig vara. Eftersom han inte lyckades mörda Quark omgående så fick han underkänt i testet.

ds9 nagus 3Jag, som tidigare haft rätt svårt för allt som haft med ferengier att göra, måste faktiskt erkänna att det här avsnittet var rätt roligt. Jag har redan tidigare nämnt att Quark är ett under av nyanser jämfört med tidigare ferengiporträtt i Star Trek-universumet, och här tillåter man sig att leka lite friare (och roligare) med folkslagets skoningslösa fixering vid pengar. Att den regerande nagusen Zak dessutom uppför sig som en blandning mellan en gremlin och Yoda gör inte saken sämre (Wallace Shawn gör ett bra jobb genom masken). Men skulle jag i och med det här säga att det här var ett bra avsnitt? Njae. Men inte alls så irriterande som jag trodde. Dessutom, B-handlingen som handlar om klasskompisarna Jake och Nogs vänskap sorteras däremot in under after school-special fliken. På nytt en bihandling som hade passat bättre i Degrassi High.

Tydligen var det här ett lite extra nervöst avsnitt för crewen bakom Deep Space Nine, eftersom det var seriens första avsnitt med en tyngdpunkt på komedi. Det var också det första avsnittet där vi faktiskt fick reda på lite mer om ferengierna. Statsskick, organisation, och kanske framför allt två av reglerna i deras Rules of Acquisition. Nummer 1: “Once you have their money, you nevr give it back” Och nummer 6: “Never let family stand in the way of opportunity”. Ser mycket fram emot att få veta mer om denna genomcyniska lagbok.

Betyg: 6/10. 

PS: Dålig Trekvecka för min del, på grund av att jag var på Bergmanveckan på Fårö istället för att vara hemma och blogga. Och tyvärr hittade jag inga spår av Star Trek någonstans där.

Star Trek: Deep Space Nine. Säsong 1, avsnitt 11/20. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 256 tv-avsnitt. 

7 thoughts on “DS9: The Nagus. Det där Quark blir ferengiboss.

 1. Jag tror inte de här kommediavsnitten fungerar för mig, det var mindre än två månader sedan jag såg det och jag minns nästan ingenting av handlingen.Det får bli 5/10.

 2. Jag håller med mycket av det som sagts och även Rogers betyg. 6/10.
  Det Hoffa skriver stämmer in på mig med, det är svårt att komma ihåg exakt vad som hände i det här avsnittet utöver det mest uppenbara, Quark som tillfällig Grand Nagus. Ändå minns jag avsnittet som relativt kul och sevärt. Precis som Roger skriver så är det också första gången i DS9 som man sätter fullt fokus på DS9s nydesignade Ferengier. DS9s Ferengier är alltså lättare att ta någorlunda på allvar och används mer för komisk effekt, snarare än som skurkar som TNG först använde de till. Vi fick veta väldigt mycket om Ferengierna och de gjorde ett försök att måla upp hur deras samhälle fungerar, på ett ganska realistiskt sätt. Så, en hel del världsbyggande i avsnittet också.

  Grunden till det här avsnittet krediteras faktiskt till avsnittets regissör, David Livingston. Livingston hade redan regisserat två avsnitt av TNG, men det är främst fr.o.m. DS9 och framöver som han kommer att regissera många avsnitt. Så många avsnitt att jag tror att han är den som regisserat flest Star Trek avsnitt.
  En del förändringar gjordes dock på Livingston originalmanus, och för det arbetet krediteras främst Ira Steven Behr. Framför allt handlade Behrs arbete om att Piller och de andra inte tyckte om huvudhandlingen i Livingstons originalmanus, som handlade om hur Quark som affärsman hanterade folk av massor med olika arter som möttes på stationen för att skapa ett nytt brottssyndikat. Istället valde de att göra en slags hyllning till Gudfadern som var baserad på Quark och Ferengierna. Behr tyckte också att en art med nästan religiös tro på kapitalism behövde någon slags helig bok med kapitalistiska regler och utifrån det skapade han Rules of Acquisition. Det enda som Livingston bidrog med till den handlingen var namnet Zek.
  Man var ganska nöjda med det här avsnittet och Armin Shimerman (Quark) nämner det här som det avsnittet som övertygade alla att DS9 kunde innehålla komediavsnitt och avsnitt som fokuserade på Ferengierna.
  Wallace Shawn gör här sitt första framträdande som Zek. Han skulle återkomma för att spela Zek fler gånger. Med i avsnittet var även Max Grodénchik som Rom, Nogs far. Grodénchik hade varit med och spelat Ferengier även i TNG och han har även varit med tidigare i DS9 som Rom. Men de tidigare gångerna han hade dykt upp så här långt så spelade han en mycket mindre viktig och mindre definierad rollfigur som inte ens gavs något namn. Det var först här som han fick namnet Rom och nämndes som Quarks bror. Rollfiguren Rom skulle fortfarande komma att förändras och utvecklas en del under de kommande avsnitten, och han är i det här avsnittet fortfarande en ganska annorlunda rollfigur än vad fansen minns honom som.

 3. Nu minns jag att jag blev rätt förvirrad av avsnittet, Exakt vad är en Grand Nagus? Förklarades det någonsin. Här uppfattar jag funktionen som en blandning av maffiaboss och påve.

  1. Jag tänkte att det typ var en……kung? Vilket i ferengiernas fall väl borde vara en kombination av de två. Eller, vänta. Är det inte samma sak?

  2. Ira Steven Behr: “I looked through the thesaurus for a good expression for leader and found negus, an Indian word, which I changed to nagus and Grand Nagus Zek, leader of the Ferengi empire was born.”

   Det är anledningen till namnet Nagus. Vad exakt som är hans roll blir väl aldrig helt förklarat. Det är väl någonting i stil med det ni nämnt. Någonstans däremellan. 😀

 4. I hur hög grad ska man släppa det vi fått veta i TNG om Ferengi? Jag har svårt att se Zek som ledare för en interstellär makt med tillgång till skepp kapabla att ta upp strid med starfleet. (Ok TNGs Ferengi är ingen stormakt i stil med Federationen eller Romulanerna men de är inte heller något stormakterna har råd att behandla hur som helst)

  1. Iom hur de blir omdefinierade i DS9 så har jag alltid slutat se de som skurkar eller som någon militär stormakt här om inte tidigare, precis som du säger. Att de har relativt bra skepp och militär förmåga går väl hand-i-hand med att de är affärsmän som säljer och köper allt möjligt från andra parter. Men det är där deras makt ligger, deras ekonomiska makt i området.
   Romulanerna skulle förmodligen kunna invadera dem, men den ekonomiska skadan det skulle innebära för både Romulanerna och de andra i området ju längre situationen fortsatte skulle förmodligen göra det till en ganska dålig plan. Sen så har väl inte Ferengierna heller några intentioner att utmana stormakterna på de punkterna, så de är inget hot mot dem oavsett. Det blir helt enkelt bättre och enklare för alla att bara låta de hållas och använda deras tjänster till sin fördel.

Leave a Reply