DS9: Q-less. Det där Q infiltrerar ytterligare en Star Trek-serie.

ds9 q-less 5

ds9 q-lessNej, allt hopp om en Q-fri zon gick om intet här. Nu dök den megalomaniska entiteten upp även på Deep Space Nine. Och visst har han blivit lite tarvligare med tiden. Lite fjantigare. Småsintare. Kåtare? För till en början verkar han mest dyka upp i det här avsnittet i spåren på Vash – arkeolog-kleptomanen som vi tidigare sett i så pass kackiga avsnitt som Captain’s Holiday och Qpid. Efter att hon hookade upp med Q i Sherwoodskogen så drog de tydligen tillsammans till gammakvadranten. Sen hände något, och hon återvänder ensam till alfakvadranten, med en stor bag fylld av (stulna?) dyrbara artefakter som hon ska sälja. Och blir givetvis bästis med sin tvillingssjälv Quark på fem röda sekunder.

Samtidigt som Vash anländer så börjar mystiska strömavbrott inträffa på Deep Space Nine. Något suger kraft ur stationen, på samma sätt som den skyttel som Vash anlände på var helt dränerad på kraft. Hmm. Kan det finnas något samband? Kaaaan det deeeeeet? Star Trek-mysterier är ofta lättgenomskådade, så också det här. Upplösningen är också av standardtyp  med den gamla vanliga countdownlösningen – personalen på Deep Space Nine måste lösa gåtan med energitjuven inom en viss tid, annars kommer hela  rymdstationen att dras in i maskhålet och krossas.

ds9 q-less 3Precis som med de klingonska systrarna i Past Prologue så är Q och Vashs medverkan i det här avsnittet ytterligare en cross over från The Next Generation – Q och Vash. Att man ville trycka in Q som någon slags crowdpleaser kan jag förstå, men Vash är en obskyr rollfigur som förekommit två gånger i serien – senast för knappt två år sedan. Det är som att man medvetet håller sig till b-laget för att upprätthålla någon slags integritet gentemot The Next Generation. Samtidigt verkar den nya regimen för Star Trek besatt av att följa upp lösa intrigtrådar som alla andra har glömt (Enterprise och Picards medverkan i pilotavsnittet ser jag mer som ett slags överlämnande av en stafettpinne, från serie till serie. Om man nu kan använda den liknelsen när bägge serierna går parallellt i två år…).
I det här avsnittet gillar jag särskilt scenerna från Deep Space Nines bankfacksavdelning, Vashs nervösa och giriga blick där när hon vill försäkra sig om att inte en enda av hennes saker kommer bort på vägen säger mycket om vem hon är. Förresten, är det någon mer än jag som tycker att det är lite för kul att tiden i de här serierna går i samma takt som säsongerna?  Som när Vash berättar att hon varit två år i gammakvadranten, och det är två år sedan det senaste avsnittet som hon var med i visades. En annan höjdpunkt är förstås boxningsmatchen mellan Sisko och Q. Det som avslutas med att Sisko yttrar den centrala repliken för hela den här serien: “I’m not Picard”.

 

ds9 q-less 6En tredje höjdpunkt är Vashs kombinerade örhänge och halsband – varför blev inte det trendsättande på 90-talet? Obegripligt. Däremot vill jag helst aldrig mer se en scen där någon gnider på ferengiöron. Att det ska vara den enda sexuella handlingen som är okej att visa i en Star Trek-serie är faktiskt sjukt.

Q-less är ytterligare ett avsnitt att sortera in under fliken för “habilt, men inte jätteupphetsande”. Testade dock att se det här med en Deep Space Nine-virgin som verkade ovanligt fascinerad genom nästan hela avsnittet. Så något måste de ha gjort rätt.

Betyg: 6/10.

Star Trek: Deep Space Nine. Säsong 1, avsnitt 7/20. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 248 tv-avsnitt. 

7 thoughts on “DS9: Q-less. Det där Q infiltrerar ytterligare en Star Trek-serie.

   1. Dags a parafrasera Carola.

    Q håller sig borta och jag vet att det är sant a-a-ant

 1. Ja, jag ogillar ju Vash, eller egentligen ogillar jag de tidigare avsnitten hon är med i för att så fort hon är i närheten. (märks tydligt i början av Q-pid) så börjar andra karaktärer agera helt out of character och manusförfattarna verkar inte ens själva märka det. Här är det bättre, om man ska vara sån så passar hon mycket bättre på DS9, hon och Quark går ju ihop som ler och långhalm. Q däremot känns malplacerad. Han passar inte i den, i alla fall än så länge, mer småskaliga DS9. Dock avsnittet måste ju få rejäla poäng för att Q får en fet smäll på käften, något många lär ha längtat efter sedan Encounter at Farpoint.

  6/10 av mig med.

  Dock igen ska jag sura lite över att någon kommer med rejäla kunskaper om Gamma kvadranten men igen får vi tittare knappt veta något alls om vad som finns där.

   1. Jag skulle gissa att de säkert är sugna, men förmodligen skickar de ett skepp snarare än en rymdstation. 🙂

 2. Jag håller mer eller mindre med er andra om det här avsnittet. 6/10. Det är okej, men det känns fortfarande alltför mycket som generiska Star Trek-avsnitt anpassade för DS9. Bara en sån sak som att en ny serie i sitt sjätte/sjunde avsnitt väljer att lägga fokus på de rollerna och skådespelarna som gästar serien, istället för att jobba på att definiera sina egna rollfigurer är lite konstigt. Öht så är det en sak som jag definitivt ser fram emot att röra mig bort från; de här generiska och isolerade SciFi-avsnitten som kretsar kring gästskådespelaren. Det känns inte alls som DS9 när det väl finner sig självt och till TNGs försvar så är det också någonting som den serien till mångt och mycket rört sig bort från.
  Nu är det ju inte vem som helst som gästar, det är ju en crossover. Vash bryr jag mig inte alltför mycket om, men Q är ju en storstjärna. Tyvärr så har ju Q utvecklats en del på TNG och blivit mer mogen och filosofisk av sig. Det hänger dock på att han kan spela mot Picard, vilket han inte har på DS9. Här har han istället ingenting att gå på, för DS9s egna rollfigurer är inte ens helt definierade än. Därmed så faller han tillbaka lite till cirkusnummer-Q, vilket jag inte alls uppskattar lite mycket.
  Det är svårt att säga, Q utvecklades ju mycket på TNG också. Kanske hade vi fått se en annan sida av Q som hade fungerat på DS9? Men kanske var det ändå tur att det här blev första och enda gången, för jag vill nog inte se mer cirkus-Q i onödan. Jag är också ganska tveksam till om Q som rollfigur passar in DS9, som har en helt annan ton och atmosfär än TNG. På rak arm skulle jag säga nej, det känns redan här att han inte riktigt fungerar.

  Hannah Louise Shearer – som jobbat som författare mot slutet av TNG S01 och blivit krediterad för en del avsnitt främst under den delen av serien – pitchade det här avsnittet till Piller&Co. Hennes främsta mål med den var att visa att DS9 var del av det övriga Star Trek universumet, för det passade hon på att inkludera Vash för en crossover. Q var däremot inte med i hennes avsnitt. Piller ska dock redan vid det här laget suttit och funderat över hur de kunde plocka in Q på ett naturligt sätt och han insåg att det här var ett perfekt läge för det.
  Jobbet på avsnittet lämnades vid den här punkten över till Robert Hewitt Wolfe, som även han blivit krediterad för ett TNG-avsnitt, nämligen TNG 6×08 A Fistful of Datas. Jag hade tidigare läst och skrivit att det var det avsnittet som gav honom jobbet på DS9, men det verkar vara en halvsanning. När Piller bad honom jobba på det här avsnittet så var han ännu inte anställd som författaren på serien, det var ännu ett test. Men redan efter att Wolfe lämnade i första utkastet till avsnittet så erbjöd de honom jobbet. Wolfe skulle senare komma att erkänna att avsnittet hade vissa problem, framför allt att han av olika anledningar fokuserat allt för mycket på Q och Vash istället för DS9s rollfigurer.
  En annan lite kul detalj om Wolfe var att han när han lämnade DS9 så småningom kom att jobba på serien Andromeda, som även den skrivits (långt tidigare) av Gene Roddenberry.
  Regissören Paul Lynch, som härmed gjorde sitt första DS9-avsnitt, kommenterade också att på vissa var mycket mer komplexitet kring filmandet av en del DS9 avsnitt jämfört med TNG. Han berättar att det framför allt tenderade att förekomma många fler små effekter i DS9, vilket gjorde det svårt för honom.
  Sist men inte minst ska vi säga att även om det var Wolfe som krediterades för avsnittet, så var de övriga författarna även de involverade, precis som vanligt. Piller ska bl.a. ha utmanat Behr att skriva en specifik scen i avsnittet. Behr som ju även skrev TNG 3×19 Captain’s Holiday och TNG 4×20 Qpid, där vi först fick lära känna Vash (och i den senare var även Q med). Inte några av bloggens favoritavsnitt direkt, men ändå en kul detalj. 🙂

Leave a Reply