Lägesrapport: Säsong fem är slut, länge leve säsong fem!

tng violations 3

Det här tog tid. Massor av tid. Ända sedan början av april så har jag kämpat mig igenom den här säsongen. Nästan två månader tog det. Det var bara säsong tre av The Next Generation som tagit längre tid för mig att komma igenom och då producerade jag tre olika radioprogram parallellt. Nu, snart 15 månader in på den här bloggen har jag klarat av knappt en tredjedel av den totala produktionen. I den här takten kommer det alltså att ta mig 45 månader att ta mig igenom hela Star Trek-sagan på det här sättet. Nästan fyra år. Men det kunde varit värre. Mission log-podcasten har ju hållit på sen 2012 och de är bara framme vid säsong fyra av The Next Generation. Jag rör mig i varje fall snabbare framåt än det projektet.

tng unification 2 3Precis som några av er har kommenterat tidigare här på bloggen så känns det trots allt bättre att genomföra det här projektet i min egen takt, än att stressa igenom det. Allt det som finns kring Star Trek är så intressant, att sätta på mig skygglappar och bara beta av avsnitt efter avsnitt känns bara dumt.

Däremot är jag betydligt mer missnöjd med årets Blogg 100-projekt. På nittio dagar har jag producerat lite drygt 50 blogginlägg. Det ser jag som mer oroväckande än tidsplaneringen för hela projektet.

Framför oss har vi nu några viktiga datum. Den 22 juli går filmen Star Trek Beyond upp på bio. I september är det 50-årsjubileum för hela Star Trek-företeelsen, och i januari nästa år så är det dags för en ny tv-serier. För min egen del har jag bestämt mig för att fortsätta att se resten av serien i den ordning de sänts på tv. Det vill säga varva The Next Generation och Deep Space Nine. Tror att omväxlingen blir bra, även om det kommer att bli rörigt när jag ska titta på avsnitten. Men min fråga till er veteraner där ute är nu – går det att fuska med filmerna och se dem lite i förväg? Det skulle ju vara kul att ha sett alla filmer som gjorts när det är dags för premiären av Beyond i sommar.

Star Trek: The Next Generation. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 228 tv-avsnitt. Det här är också mitt femtiofjärde inlägg i årets #blogg100-utmaning.

 

 

 

 

8 thoughts on “Lägesrapport: Säsong fem är slut, länge leve säsong fem!

 1. Min sambo hävdar att ja, det kan du. TNG-filmerna betraktas tydligen som någorlunda fristående från teveserien. Vissa saker kräver förkunskap (Locutus of Borg t.ex.) men i övrigt borde det vara lugnt. Filmerna struntar i karaktärsutvecklingen som skett i avsnitten.

 2. Personligen skulle jag skulle vänta med TNG-filmerna, men eftersom du har sett TOS-filmerna ser jag ingen anledning till att du inte skulle kunna se reboot-filmerna direkt, de är väl helt orelaterade till TNG-filmerna så vitt jag minns.

 3. Vänta med TNG filmerna, de spoilar lite saker som inte hänt än, du bör nog inte se dem förrän du sett alla 7 säsongerna. (dock stämmer det som sägs, filmerna och TV serien hänger lite dåligt ihop)

 4. Du ska ha en rejäl eloge för ambition från början med det här enorma projektet. Även om du säkert insåg redan då att det skulle bli tufft, så var det ju enorm tidspress om du skulle lyckas. Så, det känns inte alltför överraskande att du till slut fick skjuta upp slutdatumet.
  Som Star Trek-fan och någon som följt projektet mer eller mindre från början så är det främsta för mig också att du faktiskt kan njuta av avsnitten, till den grad det är möjligt. Så jag tror att det är ett bra beslut att helt enkelt ta det i lite lugnare takt.

  När det kommer till TNG-filmerna så är de som sagt ganska fristående, som det mesta inom Star Trek. Det finns några smådetaljer och referenser till saker från TNG, men det mesta av det har du redan sett. Det finns dock också små spoilers för DS9 och VOY, som jag kan komma på här och nu.
  I First Contact så spoilas något som bara kommer att hända/dyka upp i början av DS9 S03. Inget jättestort kanske och du kanske inte ens reagerar på det, men ändå. I början på Nemesis spoilas på sätt och vis hur VOY kommer att sluta, även om det kanske inte är någon enorm överraskning. 😛

  Sen vet jag inte hur mycket Star Trek Beyond kommer att kräva att man har sett TNG-filmerna. Men det är alltså inte hela världen om du absolut vill se de i förväg, det är några små spoilers/referenser som dyker upp.

  1. Nej, Star Trek beyond kommer nog fortfarande att förhålla sig som en parallell verklighet till originalserien. Bra att du varnar om den del saker. Vi får se hur jag gör. Just nu kör jag lite plattan i mattan och bara drar på. Det finns inte så mycket att tveka inför. Så jag räknar med att ha avslutat TNG förhållandevis snart!

   1. Om du inte passar dig kanske den nya serien hinner komma igång innan du är klar… 🙂

Leave a Reply