Star Trek-litteratur: Captains’ Logs – min nya bibel.

Star Trek Generationsböcker

Jag har bytt bibel. Min förra vän i Star Trek-universumet The Star Trek The Next Generation Companion får flytta in i bokhyllan. I stället är det Captains’ Logs som blivit min nya följeslagare på resan dit ingen människa tidigare färdats.

Det finns många skillnader mellan de två böckerna, men den viktigaste för mig är förhållandet mellan handlingssammanfattningar och kommentarer till varje avsnitt. Companion ägnar mycket plats åt en resumé som verkar vara tänkt för en pre-internetpublik, samtidigt som den inte kan mäta sig med de utförliga avsnittsbeskrivningar som finns på Memory Alpha. Captains’ Logs, däremot, har superkorta handlingsreferat och ägnar sedan större plats åt kommentarer – framför allt åt intervjucitat med de som arbetat med serien (citat som sedan brukar dyka upp på Memory Alpha – men jag tänkte att i det här fallet ville jag ha källan till kunskapen istället för andrahandsversionen. Nedan några taskigt avfotograferade exempel på hur böckerna ser ut.

Star Trek Companion exempel
Ett typiskt Companion-uppslag. Stor stil, fina avsnittsbilder, men väldigt knapphändigt med bakgrundsinfo om avsnittet (det som är skrivet med lite fetare stil).
Star Trek Captains' Exempel 2
Captains’ Log sammanfattar avsnittet på några rader, och ägnar sedan resten av utrymmet åt bakgrundsinfo och intervjucitat. Bildmaterialet (där det finns bilder) är däremot skit och ofta hämtat från ställen där de kunnat få dem gratis, till exempel bilder från en annan film som en av skådespelarna varit med i.

Captains’ Log innehåller dessutom texter om Deep Space Nine och Voyager, men det får jag återkomma till när jag kommer dit. Här finns också korta resuméer till avsnitten i The Original Series, samt längre och utförliga texter kring långfilmerna. Men det är ju The Next Generation-fördjupningen som är det viktigaste i den här boken, som dessutom är mer välskriven och inbjudande i sin ton än Companion.

Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 218 tv-avsnitt. Det här är mitt fyrtiotredje inlägg i årets #blogg100-utmaning. 

2 thoughts on “Star Trek-litteratur: Captains’ Logs – min nya bibel.

Leave a Reply