Brothers. Det där Data får träffa sin far (och sin onda tvilling – igen).

tng brothers 1

Oj, vad det hänger ihop tematiskt helt plötslig nu då. I förra avsnittet fick Picard, Wesley Crusher och Worf på olika sätt återanknyta till sina respektive familjer och släktingar. I Brothers är det nu Datas tur att träffa hela tjocka släkten. Dessvärre har han en betydligt mer dysfunktionell familjesituation än de som vi fick uppleva i Family.

Det börjar redan med inbjudningen till släktträffen. Den gör Datas skapare, Noonian Soong – som alla trodde var död, genom att skicka ut en signal mot Enterprise. Ett kommando som stänger av Datas vanliga funktioner, och istället låter honom göra vad som helst för att ta sig till Dr Soong. Som till exempel att kapa Enterprise, stänga ute alla andra från skeppets datorsystem, ge röstkommande med Picards röst och låsa skeppets navigering med ett jättelångt lösenord. Och på tal om den ofta bristande säkerheten ombord, av någon anledning finns det inget sätt som Picard kan bryta igenom de brandväggar och lås som Data byggt upp. Lite extra jobbigt eftersom det finns ett döende barn ombord på Enterprise som akut behöver läkarvård.

tng brothers 4Den mysiga återföreningen mellan Data och dr Soong blir dessvärre inte särskilt långvarig. Det visar sig att Soongs signal även aktiverat Datas onda tvilling, Lore. Honom mötte vi ju senast i avsnittet Datalore, så långt tillbaka som i första säsongen av The Next Generation. För er som glömt eller missat det avsnittet så är Lore en tidigare variant av Data. Storebror, skulle man kunna kalla honom. Eller en prototypen. En första skiss. Eller kanske den misslyckade första upplagan. Lore var nämligen lite för mänsklig för sitt eget bästa – det vill säga ondskefull, ränksmidande och lögnaktig. Saker som Soong justerade inför version 2.0 .

Att skaparna bakom The Next Generation i säsong fyra plockar upp en rollfigur från säsong ett känns som ett ganska avancerad grepp i en serie som tidigare i det längsta försökt undvika att låta en plot ens sträcka sig över två direkt på varandra följande avsnitt. Men när man nu gjort sig besväret att gräva upp Lore från det förgångna så hade det ju varit trevligt om man inte recyklat manuset från sist han var med i serien. För det är exakt samma dubbelgångartrick i det här avsnittet som Lore använde sig av i Datalore. Det vill säga att Lore stänger av Data, och sedan låtsas vara honom.

Det Lore är ute efter den här gången är ett datachip som Soong gjort åt Data för att ge honom känslor. När Lore väl fått det inopererat röjer han sin äkta identitet, skrattar ondskefullt och transporterar sedan bort sig någonstans, oklart vart,  genom en knapp som finns under hans nagel (!). Allt medan Soong olycksbådande skriker något om att chipet är gjort för Data, inte Lore, och att något hemskt kommer att hända.

tng brothers 3Visst är det trevligt när rollfigurer återvänder från det förgångna och på det här sättet knyter samman de olika säsongerna. Men det här avsnittet lämnade mig dessvärre med fler frågor än jag hade innan jag såg det. Vad var det för saker som dr Soong opererade in i Datas och Lores munnar? Varför aktiverade Soong Lore när han vet vilket rötägg han är? Och var verkligen dr Soong så döende som han sa i början av avsnittet, eller lurades han igen?  Men störigast av allt är att det här avsnittet så tydligt pekar fram emot en upplösning i ett kommande avsnitt. Hade avsnittet döpts till Brothers part one hade det väl varit okej, men nu vet man ju inte om det kommer att ta två och ett halvt år tills Lore kommer tillbaka (även om jag ju förstår att det inte kommer att ta så lång tid, men ni förstår vad jag menar). Förresten, på tal om störiga rollfigurer som återkommer med ojämna mellanrum – var det inte länge sedan vi såg till Q?

Betyg: 7/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 4, avsnitt 3/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 5 långfilmer och 179 tv-avsnitt.

6 thoughts on “Brothers. Det där Data får träffa sin far (och sin onda tvilling – igen).

 1. Jo, det här är inte det sista vi ser av Datas elaka brorsa. Jag tolkar det som att Soong aktiverar Lore för att han inte innerst inne kan acceptera iden att Lore är hopplöst ond, föräldrars omdöme om sina barn är inte alltid de mest objektiva. (Troligen hade Soong inte tänkt lämna Lore isärskruvad för alltid på kolonin heller, men sedan han fick lite bråttom därifrån.) Frågan är hur Soongs moraliska kompass är ställd egentligen, uppenbarligen räddade han en gång sig själv och lämnade alla andra i kolonin att bli middag åt kristallmonstret*. Kan det vara så att det riktiga problemet med Lore är han är pappa upp i dagen? Blev faktiskt lite besviken på att detta inte berörs mer i avsnittet, Data borde ha ställt lite jobbiga frågor runt det.

  Men ja, avsnittet känns lite stympat, vi får trösta oss i att Soong kommer att få rätt, Något hemskt händer till glädje för oss tittare i ett kommande avsnitt.

 2. Är du säker på att det inte kommer ta två och ett halvt år innan du får se upplösningen då? 😉

  Återigen är jag på samma blad som du när det kommer till betyget, 7/10 känns rättvist. Ett bra avsnitt, men bland en del av de avsnitten vi ser vid den här tidpunkten i seriens gång så står det inte nödvändigtvis ut så mycket.

  Brent Spiner och Data som alltså inte var med alls i senaste avsnittet där temat var släktåterförening och karaktärsutveckling får nu alltså ett helt avsnitt dedikerat till sig. Spiner spelar alltså återigen både Data och Lore, men även deras far. Tydligen tog det två och en halv dag att filma de delarna där Spiner var själv (med sina övriga rollfigurer) i scener. Man får ändå säga att han gör det väldigt bra, tycker jag.

  Det hät avsnittet är ett av Rick Bermans favoritavsnitt i TNG, men det kanske inte är en så objektiv åsikt då detta var första avsnittet i Star Trek som han själv faktiskt skrev och krediterades för. Han fick så klart även hjälp från de andra författarna också. I originalmanuset var som sagt inte Lore med alls och som jag förstår det är det ganska händelselöst i andra halvan. Det hade varit mycket snack mellan Data och hans far som inte riktigt verkade leda någonstans. Det var iaf vad Piller verkade tycka när de gick igenom manuset och föreslog han att de kunde blanda in Lore som en joker.

  Det är lite av samma element som i 1×13 Datalore när de luras av Lore, och att förlåta sin bror i all ära, men någon gång måste de väl sluta begå samma misstag? Samtidigt som jag säger det så kommer jag att tänka på den återigen bristande säkerheten på Enterprise. Är det inte liiite oroande att en enda besättningsmedel kan ta över hela skeppet och låsa ute alla från systemen? Visst att Data är ganska unik, men vem vet vad mer han har inprogrammerat? Worf kan inte sova lugnt som säkerhetsansvarig med Data ombord. 😛

  Jag antar att de har klippt in Patrick Stewarts röst när Data ska imitera honom, men det ska sägas att det är lite av en fan-favorit på conventions när Spiner imiterar Stewart. Hans Patrick Stewart är faktiskt inte dålig och om inte annat så är det ganska kul:
  https://www.youtube.com/watch?v=eQcammV9G1Y

  Alltså inte ett avsnitt som jag tycker är alltför speciellt, men fortfarande ett bra och intressant avsnitt. Data får härmed den karaktärsutvecklingen som han missade i förra avsnitt på sätt och vis.

Leave a Reply