The Pirates of Orion. Det med gröna pirater som är självmordsbombare.

st orion

När vi sett varelser från Orion tidigare i Star Trek har det mest handlat om lättklädda gröna kvinnor som framfört erotiska danser. Nu får vi träffa männen – extremt hängivna, lojala och självuppoffrande – men bara när det gäller planetens regim. De är också brutala interstellära pirater, på jakt efter lasten hos federationens rymdskepp.

Handling: Spock rasar ihop på bryggan, allvarligt sjuk efter att ha blivit smittad av Choriocytosis-viruset som grasserat ombord på Enterprise. Viruset, som är hyfsat lättbotat hos en människa, visar sig vara dödligt för någon från Vulcan (det beror tydligen på att deras gröna blod är kopparbaserat). När SS Huron är på väg till Enterprise med den sällsynta medicinen som behövs för att rädda Spocks liv blir skeppet överfallet av rymdpirater från Orion. De snor både medicinen och delithiumkristallerna i lastrummet.

st orion 4Enterprise spårar upp piratskeppet, men att få tillbaka medicinen visar sig vara ytterst snårigt. Manskapet på Orion är oroliga för de diplomatiska konsekvenserna om det blir känt att deras skepp anfaller och stjäl från federationens farkoster. Då är det kört med planetens neutrala status, och en öppen konflikt med federationen kan bli resultatet. Besättningarna från Orion har till och med direkta order om att utplåna alla spår när deras uppdrag går fel: alla misslyckade orionuppdrag slutar med självmord.

st orion 8Det krävs lite fix och trix från Kirks sida, men till slut ordnar förstås sig allt. Just när Orions befälhavare ska utlösa sin självmordsbomb som ska spränga såväl honom, en asteroid, Enterprise och hans eget skepp i luften så strålas han ombord på Enterprise. Där tvingas han att kapitulera. Spock hämtar sig när han fått sin medicin och männen från Orion överlämnas till rättvisan.

Det här är nytt: Männen från Orion är förstås ett helt nytt inslag i serien, liksom det här med planetens neutrala status inom galaxen. Jag är också förtjust i skeppsdesignen på farkosten från Orion. Otroligt taggig och fin.

Det här har vi sett förut: Sjukstugedramatiken har förstås använts med jämna mellanrum för att höja temperaturen i serien. Här kombinerat med en rafflande nedräkning – ska man hinna få tag i medicinen innan Spock dör!

st orion 2Betyg: 4/10. Som helhet ett ganska trist avsnitt, trots att intrigen innehåller så dramatiska inslag som hotet från en självmordsbombare. Men egentligen känns det som att avsnittet främst är intressant för de som är intresserade av obskyra rymdskeppsmodeller som enbart förekommer i det här avsnittet. Eller är fascinerade av märkliga detaljer som att skeppet som kallas för SS Huron tydligt försett med texten USS Huron på animationerna. Hurons befälhavare, Svenquist O’Shea, dyker faktiskt upp igen, i ett av fan-drivna projekt som finns kring den animerade serien. Men det återkommer jag till senare.

Star Trek The Animated Series, säsong 2, avsnitt 1/6. Avsnitt 97 i min Startrekathon.

One thought on “The Pirates of Orion. Det med gröna pirater som är självmordsbombare.

Leave a Reply