The Jihad. Det där Star Trek förvandlas till Rymdens hjältar.

st jihad 6När några av galaxens främsta får i uppdrag att återfinna en stulen relik på en galen planet förvandlas Star Trek till en sorts blandning av superhjälteäventyr, Mission Impossible och realityserien Mullvaden. Det är faktiskt rätt så kul!

st jihad 2Handling: En udda samling individer samlas för att bli briefade om sitt uppdrag: att hitta och återta reliken “Skorrs själ”, där Skorrfolkets store ledares tankemönster är bevarade. Exakt vad det där betyder med bevarade tankemönster förstod jag aldrig, men de gyllne fågelliknande medlemmarna av Skorr-folket är i vilket fall som helst en potentiell oroshärd i galaxen. Kommer det ut att Skorrs själ blivit stulen är det stor risk för ett krig.

De sex utvalda är Spock, Kirk, den insektsliknande (och extremt pessimistiska) M3 Green som är expert på att öppna lås, reptilen Sord (en ganska syrlig och vass ödla) och jägarkvinnan Laura (som är väldigt—eh.–fysiskt intresserad av kapten Kirk förutom att vara en hejare på att spåra och hitta rätt väg att gå). De leds av fågelvarelsen Tchar, Skorrfolkets tronföljare. De får sina instruktioner inför uppdraget av en grävlingsliknande vedal (tydligen ena hejare på rymdresor redan för  länge sedan) som berättar att alla spår leder till en “galen” planet – en plats med extrema klimatomslag och massor av vulkanutbrott.

st jihad 3Själva handlingen i sig är inte särskild exceptionell. Det intressanta är snarare hur den animerade Star Trek-serien med det här avsnittet slutligen närmar sig en “normal” barnserie – det typiska formatet med tydligt utmejslade figurer som måste samarbeta för att lösa en gåta eller ett mysterium. Och det fungerar. Så bra att jag för ett ögonblick funderar på om det här är en förtäckt pilot för en spin-off om ett gäng aliens som far galaxen runt och löser gåtor – på samma sätt som Assignement: Earth som avslutade Star Treks andra säsong egentligen var tänkt att bli en egen, fristående serie.

st jihad 7Fast helt och hållet barnvänligt blir det förstås aldrig i Star Treks animerade upplaga, inte med en intrig som kretsar kring hur nationalistiska element medvetet stulit Skorrs nationalklenod för att uppvigla planetens befolkning till krig mot omvärlden. Star Treks barnserie innehöll alltid lite extra tuggmotstånd för de yngre tittarna.

Det här är nytt: Star Trek-universumet verkar utvecklas stötvis. Här introduceras en rad nya folkslag som jag aldrig sett förut (och troligtvis aldrig kommer att se igen). Och som vanligt när det händer framstår den gamla originalserien som fantasilös i jämförelse. Vill se fler deprimerade insekter! Och visst är det en gps som gänget har i sin bil som de kör runt på den galna planeten med!

st jihadDet här har vi sett förut: Jag känner inte igen något, faktiskt, förutom de flygande ödlorna som är recyklade från tidigare avsnitt, precis som Skorr-fågeln påminner väldigt mycket om en annan Big Bird-liknande figur som förekommer tidigare i serien.

Jo, sexismen känns också välbekant. Som att gängets enda kvinnliga medlem är extremt lättklädd, trots att det stundtals är vinterklimat på planeten uppdrag utförs på.

Betyg: 9/10. Lavafloder! Slagsmål i tyngdlöst tillstånd! En bitchig ödla! Allt känns nytt! Jag är överentusiastisk!

Star Trek The Animated Series, säsong 1, avsnitt 16/16. Avsnitt 96 i min Startrekathon.

Leave a Reply