Star Trek-poddar. Del 1: Mission Log

IMG_6452

Jag är ju knappast ensam här ute i cyberrymden om att dela med mig av mina intryck från Star Trek. Tvärtom, det bloggas och poddas på massor av ställen. Och givetvis måste jag kolla upp konkurrensen.

På inredan av min kompis Jens så började jag med att lyssna på Mission Log, som man väl kan säga är så nära en officiell Star Trek-podcast man kan komma. Det är nämligen Star Trek-skaparen Gene Roddenberrys son, Eugene “Rod” Roddenberry, som står bakom podden. Fast han hörs bara vid enstaka tillfällen. Istället är det podcastveteranerna John Champion och Ken Ray som håller låda i själva programmet. De spelar in showen på Skype medan Roddenberry tydligen oftast sitter tyst med och lyssnar  under inspelningen, och skickar textmeddelanden till de andra två om han tycker att de borde ta upp något speciellt.

Mission Log har som mål att beta av ett Star Trek-avsnitt i veckan, vilket betyder att hela deras projekt tar….ehhhh…..13 år att slutföra. Just nu är man inne på andra säsongen av Star Trek – The Next Generation, och avsnitt 132 av podcasten. Och då ska man tänka på att de två kollar på avsnitten flera gånger när de förbereder sig för sina snack. Mit lilla Star Trek-bloggprojekt framstår som ytterst blygsamt i jämförelse.

Jag har lyssnat på några stycken av Mission Logs poddar och ganska snabbt blev  programledarna mina virtuella Star Trek-polare – även om de förstås inte vet att jag finns. Men för mig är det perfekt. De håller på med samma typ av projekt, och oavsett vilket avsnitt jag har skrivit om, så har de också kollat på det (än så länge i varje fall). Men ibland har det nästan varit lite väl bra kemi mellan oss. Flera gånger har vi haft ungefär samma synpunkter och invändningar kring avsnitten. Så nu måste jag skriva bloggen innan jag lyssnar, annars känns det som om jag bara kopierar deras åsikter.

Men trots att vi tycker rätt lika så kan det timslånga formatet bli rätt drygt, även för mig. Det blir nästan alltid segt någonstans i avsnitten. Ofta hakar Champion och Ray upp sig på något och kommer inte vidare. Lite extra jobbigt blir det när man hör att de tycker att allt de säger är otroligt smart och filosofiskt. Däremot uppskattar jag att de två oftast är ganska hårda mot serien. Vågar vara kritiska och lite lätt spydiga när de ogillar något i serien. Att en Roddenberry står bakom programmet innebär inte att det blir en hyllningspodd – snarare tvärtom.

Men det jag, så här långt, egentligen tycker är allra bäst är Mission Logs bonuspoddar, så kallade supplemental episodes. Där har de med gäster som varit med och gjort serien, eller bara är hardcore fans. Om du bara ska lyssna på ett Mission Log-avsnitt så rekommenderar jag det med science fiction-författaren Robert J Sawyer. Hans entusiasm kring de politiska perspektiven i Star Trek, hans tankar kring science fiction i stort och hans funderingar kring framtiden för tv-serier i science fiction-genren gav mig en massa nya tankar när jag lyssnade idag. Och jag tyckte att hela Mission Log-podden nådde en helt annan nivå än i vanliga fall. Det enda som kyler ner min entusiasm är att Sawyer sitter i juryn för Writers of the Future-priset, som  är grundat av L. Ron Hubbard, det vill säga Scientologikyrkans skapare. Men givetvis har även Sawyer skrivit om Star Trek, Boarding the Enterprise. Ytterligare en bok på min att läsa-lista, antar jag.

Fotnot: Givetvis har jag bara lyssnat på poddar som täcker de Star Trek-avsnitt som jag redan sett. 

One thought on “Star Trek-poddar. Del 1: Mission Log

Leave a Reply