Star Trek förföljer mig. Eller: Hur hamnade Spock i Billboards Twittershow?

ST billboard

Jag brukar aldrig titta på Billboards webbtv-program Real Time-Rewind. Aldrig. Men i fredags dök den upp i mitt flöde på Twitter, och jag tryckte play. Mest för att jag ville kolla in nyheterna om Tidal, den nya musiktjänsten som också är känd som “spotifydödaren”. Och vad händer? Ja, men det dyker förstås upp Star Trek-referenser (cirka 1.50 in i programmet, och sedan igen på slutet). Ett rätt fånigt skämt, men ändå. Nu är bara frågan: har det alltid varit så här mycket Star Trek överallt? Eller är det bara jag som plötsligt ser det omkring mig? Har jag utvecklat övernaturliga gåvor som gör att jag kan hitta Star Trek-relaterat innehåll bara genom att se en Tweet? Eller är det Nimoys död och alla ryktena om filmen som kommer nästa år som gör att Star Trek är på agendan igen?

Eller är det så enkelt att Billboards redaktion är fylld av personer i min ålder som också är medelåldersnostalgiska kring sin barndoms tv-upplevelser?

https://www.billboard.com/articles/chart-beat/real-time-charts/6531297/beyonce-rihanna-tinashe-tame-impala-ms-mr-real-time

6 thoughts on “Star Trek förföljer mig. Eller: Hur hamnade Spock i Billboards Twittershow?

 1. Förmodligen både och. 🙂
  Alltså att det var av en tillfällighet som du kommit över de, men att ja, det finns en hel del Star Trek referenser därute. I många fall kan det vara ganska klassika saker, som Gorn, Spock (“Fascinating”), något med transportören (“beam me up, Scotty”), redshirts, eller bockskägg (du har inte kommit till detta än). Saker som fanns med redan i TOS och som letade sig ut i populärkulturen.

  Det gäller framför allt media som har att göra med Star Trek på något sätt, som SciFi, rymden, framtiden, teknik och även generellt nörderi som har blivit ganska populärt på senare tid. I t.ex. The Big Bang Theory ska vi inte ens snacka om hur mycket tydliga referenser det finns.
  Jag har också haft erfarenheten att se ett specifikt avsnitt av Community tillsammans med några kompisar, på deras begäran, och kunde inte låta bli att sitta och le i stora delar av avsnittet. För där de bara trodde att det fanns vanlig dialog kunde jag se ett avsnitt fullspäckat med diskreta Star Trek referenser. 😀

   1. Absolut. Vi får hoppas att många fler Star Trek referenser dyker upp under och efter projektets gång. 😉

 2. Ja plötsligt dyker det upp referenser till Star Trek när man minst anar det. Häromveckan lyssnade jag som vanligt på den briljanta podcasten Planet Money som den gången handlade om upphovsrättsmålet mot Redigi. Under rättegången klämde domaren plötsligt ur sig följande 🙂

  Judge Sullivan: I guess [Redigi is] saying it’s not a copy, right? They’re saying that [the actual file] it’s transported from one place to another, . . . I’m not a Trekkie, but I kept thinking it’s the difference from Captain Kirk going from the Enterprise to the planet through that transporter thing, where he’s not duplicated, to the cloning where there’s a good and a bad Captain Kirk where they’re both running around. I think one is a copy and the other is — the other was transported and it’s only one Captain Kirk. (Transcript pp. 9-10).

  http://masslawblog.com/copyright/copyright-redigi-and-the-star-trek-transporter/

Leave a Reply