Who watchers the watchers? Det där Picard förvandlas till Gud för en dag.

tng watchers

En av de svåraste utmaningarna för de som arbetade med Star Trek måste ju ha varit de rent modebesluten kring främmande civilisationers kläder. I originalserien verkar estetiken vara tydligt – ju mindre kläder kvinnorna har på sig, desto mer alienesque blir det. I The Next Generation har man gjort det lite svårare för sig, men faller då och då fortfarande in i något slags kreativt koma. Som i början av Who watches the watchers? när en av kvinnorna på planeten Mintaka III kommer gående iklädd lång kjol. Vem hade kunnat tro att just den långa kjolen var en sant universell företeelse?  Tillsammans med frisyrer med långt hår, dessutom? Det faktum att modevariationerna i galaxen enligt Star Trek är mindre än de mellan olika kulturrer på Jorden känns ju ofta bara fånigt. Klädkombinationen trekvartsbyxor och höga stövlar, som Riker sportar senare i avsnittet, ska däremot serieskaparna en eloge för. Den känns interstellär på riktigt.

tng watchers 5Den här invändningen kan en del avfärda som löjlig, men den hör samman med andra frågor som väcks gång på gång under mitt tittande. Som det faktum att invånarna på Mintaka III är en  proto-vulcan humanoid, det vill säga att de uppvisar stora likheter med vulcanerna – både utseendemässigt, men också mentalt – genom en starkt logisk förmåga. På sajten Memory Alpha listas en rad andra proto-vulcanska folk som jag ännu inte stött på i min egen Star Trek-resa, men det som inte förklaras är hur de kan höra samman. Är de alla rester av ett historiskt interstellärt rike?  I det här fallet kvarlämnade folkspillror från en kolonisering av galaxen, som sedan lämnats åt sitt eget öde och gått tillbaka i utvecklingen – eftersom man idag befinner sig på bronsåldersnivå rent utvecklingsmässigt.  I ett tidigare avsnitt av serien – jag minns inte vilket, men jag tror det är i originalserien – så antyds det att stora delar av det mänskliga livet kan ha ett gemensamt ursprung, vilket skulle förklara den rika förekomsten av varelser och livsformer som ser ut precis som människor. Det var kanske en efterkonstruktion för att förklara varför serien ser ut som den gör, men jag undrar likväl hur det i så fall gått till rent praktiskt?

För en religiös person är svaret förstås enkelt, eftersom Gud (vem hen nu är) förstås skapat allt liv. Men det svaret fungerar ganska illa i det här avsnittet – som tar ett tydligt avstånd från organiserad religion. Ja, jag skulle nog vilja kalla Who watches the watchers? för avsnittet då Star Treks anti-religiösa agenda slår igenom på allvar.

Själva avsnittet börjar för övrigt på ett ganska tillkrånglat sätt. Tillkrånglat och trist. Enterprise får ett nödanrop från en forskningsexpedition på Mintaka III, där de studerar lokalbefolkningen utan att ge sig till känna – det skulle ju strida mot generalorder ett, the prime directive. Men nu har de fått problem med sin kraftanläggning, som producerar det hologram som man gömmer forskningsstationen bakom. Pang, bom, explosion! Basen upptäcks av lokalbefolkningen, en av mintakerna får själv får en stöt när han undersöker forskningsstationen, trillar ner för en klippa, blir svårt skadad. Doktor Crusher skiter i alla generalordrar och transporterar upp honom för att rädda hans liv. När hon väl ordnat det så misslyckas hon med att radera hans närminne.

Mannen är så tagen av att ha fått sitt liv räddat och av att ha sett interiörerna på Enterprise att han börjar missionera när han kommer hem igen. De logiska mintakerna har sedan länge avskaffat sina religioner, bland annat den om den högre makten, The overseer, Men nu börjar mannen med sina historier att dra igång vad som hotar att bli en revival av kulten. Gud finns, menar mannen,  och hans namn är Picard! Mellan Riker och Barron, en av antropologerna på uppdrag på planeten, växlas följande repliker – vilka ger en ganska mörk syn på vad som följer i religionens fotspår:

BARRON: Like it or not, we have rekindled the Mintakans’ belief in the Overseer.
RIKER: And are you saying that this belief will eventually become a religion?
BARRON: It’s inevitable. And without guidance, that religion could degenerate into inquisitions, holy wars, chaos.

tng watchers 3Picard har här återtagit sin hårda inställning till generalorder ett, och anser till en början att doktor Crusher borde lämnat den sårade mannen på planeten åt sitt öde. Men när kulten av honom själv tar fart på planeten försöker han lösa problemet på ett betydligt mer fredligt sätt. Han transporterar upp stammens ledare för att visa att han och de andra besättningen är vanliga människor, inga gudar. Inga logiska argument biter förrän mintakernas ledare får se en av arkeologerna från expeditionen som nyss avlidit. Då förstår hon. Det är också förhoppningen om att kunna få tillbaka sin döda hustru i livet som driver mannen som startat Picard-kulten på Mintaka III. Det är det här som är myllan till all religion, verkar Star Trek-manusförfattarna vilja säga till oss – att vägra acceptera att livet är ändligt och att de döda faktiskt är döda. Ett tema som också tycker upp i nästa avsnitt.

Det här påminner om: Det känns skönt att Picard återvänt till sin lite mer hårdföra inställning till generalorder ett. Även om han förstås inte följer den själv, överhuvudtaget .

Det här är nytt: Även om Star Trek alltid har varit pro-vetenskap tycker jag mig inte ha sett det här avståndstagandet från religion tidigare. Tillsammans med storylinen om den falske profeten i långfilmen Star Trek V känns det här som en tydlig trend och utveckling.

tng watchers 4Höjdpunkten är: Riker och Trois outfits när de ska infiltrera mintakerna är nog finast. I samband med deras uppdrag får vi också reda på att doktor Crusher kan göra tillfälliga plastikoperationer (praktiskt) och operera in mikrofoner under huden på besättningen (det hade ju varit praktiskt i tidigare avsnitt).

Vad har vi lärt oss?  En ovilja att acceptera döden är grunden till all religion. Sen fylls det kärlet på med förföljelse, inkvisitioner, krig och terrordåd.

tng watchers 2Efter en minst sagt trist, långsam och lite komplicerad början växer det här avsnittet. Scenen där Picard ber mannen som tror att han är Gud att skjuta en pil i hans hjärta, för att på det sättet överbevisa honom om sin mänsklighet är laddad och fin (att en allsmäktig Gud troligtvis kan fejka sin egen död är en annan fråga). Det här avsnittet växer när jag tänker på det i efterhand (framför allt efter att ha sett det följande avsnittet som har en liknande tematik, och på något vis lyfter det här). Innehållsmässigt är Who watches the watchers?  en stark sjua, men då avsnittet också innehåller den minst spännande jaktscenen i en tv-serie gjord efter 1965 så blir det bara en…

Betyg: 6/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 3, avsnitt 4/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 5 långfilmer och 154 tv-avsnitt.

 

 

8 thoughts on “Who watchers the watchers? Det där Picard förvandlas till Gud för en dag.

 1. Angående det där med gemensamt ursprung så återkommer vi till det i säsong sex av TNG. Det är väl bara strax under hundra TNG-avsnitt, några DS9-avsnitt och någon film att se först 😛

  Det här är ett rätt omtyckt avsnitt. Vilket väl inte är så konstigt då det är rejält trekkigt i hur det visar hur allvarliga konsekvenserna kan bli när man inte följer huvuddirektivet. Kan tänka mig att det här avsnittet kommer att nämnas i “Det här påminner om:” efter att du sett en av TNG-filmerna.

  Man får väl också tycka att de här lyckas mycket bättre med att visa ett matriarkalt samhälle än vad de gjorde i Angel One i säsong ett…

 2. Ännu ett avsnitt som jag tycker väldigt mycket om, mer än förra faktiskt. Jag hade nog gett det en stark åtta eller en svag nia, så mycket tycker jag faktiskt om det. Jag är medveten om att den allmänna uppfattningen av avsnittet kanske inte är fullt lika positiv som min, men jag har för mig att det ändå är ett ganska bra avsnitt i de flestas ögon.

  Jag älskar t.ex. scenen där Picard strålar upp stammens ledare, Nuria, och försöker förklara för henne att de inte är gudar utan att de bara är väldigt mycket mer avancerade än dem just nu. Lite konstigt är det dock att han plötsligt går all-in och visar henne planeten och att de är utomjordingar på ett rymdskepp och så vidare. För någon som inte vill påverka livet på planeten och bryta mot Prime Directive i onödan så var det väldigt klumpigt löst. Fast, man kan ju undra hur den här typen av forsknings- och observationsstationer ens blev godkända. Bryter inte den automatiskt mot Prime Directive? Om inte annat så är riskerna enorma om något går fel, och det här är tyvärr inte den enda gången det gör det. När befolkningen sen får veta att de här nya utomjordingarna har spionerat på dem i åratal är det väl också risk att de känner sig hotad och känner sig förråda, inte heller det verkar optimalt. Öht är de här stationerna väldigt dåligt genomtänkta, tycker jag.
  En fråga baserad på det som jag aldrig tror blir besvarad riktigt är; Om någon redan har brutit mot Prime Directive, är det då okej att bryta mot den igen för att försöka minimera skadan? En komplicerad fråga.

  Det stora temat i det här avsnittet när man pratar om det blir ju tyvärr alltid religion. Det stämmer ju delvis och jag kan förstå att det tar fokus. Även om TOS var väldigt nationalistiskt och kristet ibland så var det ju också en produkt av sin tid och situation, där det gjordes med fokus på 60-talets USA. Men det är också synd att det är fallet, för det brukar resultera i att diskussioner om det här avsnittet automatiskt blir diskussioner om enbart religion och tro. Överlag så brukar Star Trek ofta ta en pro-vetenskaplig position och öht akta sig för att börja lägga sig i något som religion, som många tar på väldigt stort allvar och kan dela upp fansen och tittarna. Från det perspektivet så är det lite anmärkningsvärt att vissa av replikerna går så hårt åt religion, det brukar inte Star Trek göra.
  Å andra sidan tycker jag att det är fel att det är huvudtemat för avsnittet. Ett större och mer genomgående tema för avsnittet är egentligen rationellt, kritiskt tänkande. Till att börja med så är det vad som gör de den här civilisationen till proto-vulcans, trots att de är så outvecklade i jämförelse. Förutom utseende så är det allt det har gemensamt. Den strukturerade logiken och det rationella tänkandet. Det tycker jag ändå är rätt att klassa som framsteg för dem, att de lever sina liv baserat på rationella beslut. Det tycker jag förövrigt är en viktig egenskap för alla människor oavsett religiös status (även om det krockar delvis med hela definitionen av religiös eller spirituell tro).

  Utifrån det, och att jag tror att ni redan har förstått av detta att jag inte är religiös, så kan jag faktiskt förstå att Picard & Co. tar det på så stort allvar och är så härda i sin dom. Jag tror inte det var ämnat specifikt mot religion i sig, jag tror det var ämnat åt det faktum att Picard inte vill vara anledningen till att en civilisation går tillbaka till att basera sina liv och beslut på myter, en ogrundad tro på gudar och förmodligen tids nog religiösa ledare som påstår sig tolka guds vilja åt de andra. Jag har för mig att Picard redan i 1×08 Justice sa något i stil med; Det är problemet med gudar, att tolka vad de vill.

  Att alla de där hemskheterna som nämndes var garanterade att hända i ett samhälle med religion känns väl lite väl generaliserat, men det är klart, allt som kan hända kommer att hända tids nog. Murphys lag. Men det utgår ju från att det kommer hända innan de går vidare och släpper religionen igen, vilket inte är säkert. Jag är öht tveksam till att en enda människa som sprider historierna om “The Picard” garanterat skulle förvandla hela deras samhälle. Det är ju menade att vara väldigt logiska och rationella av sig och har redan gått vidare från stadiet där de trodde på sånt. Det känns som om Picard & Co. har väldigt lite tillit till den här civilisationen… 😛
  Samtidigt känner jag att det var väldigt onödigt att gå så hårt åt religion i avsnittet, eller öht göra det så tydligt att det är religion som är huvudexemplet. Det är inte direkt förvånande att folk fastnar på det temat. Oavsett vad man tycker och tror om det ämnet så finns det inga definitiva svar och då tycker jag att det är bättre läge för att helt enkelt öppna dörrarna för diskussionen och ge lite argument om de vill, men att lämna det öppet för var och en att avgöra. Personligen hade jag föredragit en sån lösning, och förhoppningsvis hade det öppnat upp diskussionerna om avsnittet något mer. 🙂

  För övrigt, sista avsnittet där Michael Wagner var head-writer. Från och med nästa avsnitt tar då Michael Piller över.

  1. Jag tycker att det är ett jättebra avsnitt – dagen efter man sett det. Det är full av rätt dåliga saker. Jag GILLAR att det här avsnittet är som om det vore sponsrat av Humanisterna! Äntligen tar man lite ställning och risker!

   1. Jag förstår faktiskt vad du menar. Trots att det är lite av en personlig favorit så hade jag lite problem att komma på specifika scener eller saker som gjorde det så bra. Det är väl förmodligen så att det är sånt avsnitt där mycket av extra värdet ligger i diskussionerna som öppnas upp och vad man kan ta med sig utöver det som faktiskt sades och visades på skärmen. 🙂

 3. Jag för min del är glad att de inte ens diskuterar den enkla lösningen på problemet. Det är bara en liten by på några tiotal som blivit påverkade en försvinnande liten del av planetens befolkning rimligen (annars har de stora problem). I vilken annan serie som helst skulle någon föreslå att man helt enkelt har ihjäl dem, inga vittnen, inget problem. Men i Startrek har civilisationen gått framåt och ingen nämner det ens som en möjlighet, det är bara otänkbart.

  (Foliehattkonspirationstanke, det finns ju flera exempel från verklig historia på grupper av människor som bara försvunnit, tänkt om det beror på att någon Alien ras observerar oss och helt enkelt “tar bort” de människor som råkar se förmycket 🙂 )

  I övrigt håller jag med Roger, jaktsekvensen är lite tafflig och min sambo nämnde att allt som fattas är den ikoniska Benny Hill musiken.

  Sist, igen det där med säkerhetstänkandet som ingen har, man har inte ens brytt sig om att göra ett backup kamouflage på anläggningen så att den inte ska synas på flera hundra meters håll i fall tekniken lägger av. Man får ju intrycket att tekniska haverier är något mycket sällsynt i Startreks framtid och att de flesta inte ens verkar känna någon som känner någon som någonsin varit med om att en apparat oväntat slutat fungera.

  Lik förbaskat är det här ett väldigt bra avsnitt.

  1. Missade en sak jag tyckte var kul. De refererar ju tillbaka till raderingen av minnen som skedde i Pen Pals och nu får vi veta att det inte verkar vara någon rutinprocess som alla läkare kan utan något som Pulaski själv tagit fram och som inte är 100% pålitligt. Ett litet steg mot att skapa en mer logiskt sammanhängande värld.

Leave a Reply