Q Who. Det där borgerna dyker upp för första gången!

tng q who
Resten av avsnitten i den här säsongen av The Next Generation bleknar i jämförelse med Q Who. Men inte på grund av att den enerverande Q dyker upp på nytt, vilket ju uppmärksammas i avsnittstitetng q who 4ln. Han är precis lika jobbig som vanligt – den här gången söker han jobb på Enterprise, uppenbarligen fortfarande persona non grata inom det Q-kollektiv han tidigare var en del av (eller ska man kalla det enitet non grata?). När Picard tackar nej till hans erbjudande blir han förbannad, och på ett ögonblick kastas Enterprise två års restid bort i galaxen. Och det är där det händer. Första mötet med borgerna – de ultimata maskinmänniskorna.

tng q who 5Borgerna verkar gå genom galaxen som en gräshoppssvärm, där de assimilerar både livsformer och teknik och bara lämnar rester av krossade civilisationer efter sig. Genom att kombinera teknik och biologia, och genom att använda sig av kollektivt tänkande är de en helt annan typ av fiende än vi sett tidigare i Star Trek. Mäktigare, farligare och med mycket mer stilrena estetiska preferenser än tidigare motståndare (tänk lite De förlorade barnens stad och en uppsjö av andra cyberestetiska upplevelser). I det här avsnittet får vi bland annat se den serverhall-liknande insidan av deras skepp, och deras barnkammare – där bebisarna föds helt mänskliga, men mycket tidigt får implantat inopererade.

tng q who 2Borgerna är coola, men i det här avsnittet får vi också en helt ny bakgrund kring vem Whoopi Goldbergs rollfigur Guinan egentligen är. Hon går från att i stort sett ha varit en mysig bartender, till att nu framstå som en uråldrig och mystisk person med en extremt intressant historia – hon och Q känner varandra sedan 200 år tillbaka, och ett tag ser det till och med ut som om de två ska mäta sina krafter i något slags uppgörelse. Här finns alltså mer än bara schyssta drinkrecept att hämta. Eftersom Guinan är den enda som har någon tidigare erfarenhet av borgerna, hennes folk fördrevs från sin hemplanet av dem, så avancerar hon snabbt i graderna – från barchef till rådgivare i Enterprise verkställande utskott. Delaktig i besluten när man försöker välja taktik mot borgernas och deras kubformade rymdskepp. Men några egentliga förklaringar till hur hon hamnat på skeppet, om Picard och de andra var underrättade om hennes historia på anställningsintervjun och varför hon egentligen jobbar som bartender ges egentligen inte.

tng q who 3Det känns verkligen som om Star Trek: The Next Generation tar ett jättekliv framåt i och med det här avsnittet. Men visst finns det anmärkningar i marginalen. Q är till exempel ännu mer irrationell och neurotisk än någonsin tidigare Samtidigt är jag ändå tvingad att erkänna att hans närvaro tillför något som gör Q Who till mer än bara “Enterprise stöter på en mäktig fiende”-avsnitt. Hans kall är att på något sätt kuva mänskligheten. Få dem att inse att de mitt uppe i all sin självgoda upptäckarglädje kan stöta på faror som de inte ens är beredda på. Och den här gången visar han konkret vad det är han menar. Visst har Enterprise stött på mäktiga varelser tidigare, men de har främst varit välvilligt inställda. Verkar ha sett på människorna och federationen som en trevlig insekt med utvecklingspotential –harmlösa, och inte värd att lägga någon energi på. Borgerna, däremot, spelar på samma spelplan, och extremt intresserade av att assimilera även mänskligheten in i sin bikupa av hjärnor.

Och om vi ska dra några slutsatser efter första mötet mellan federationen och borgerna så ser det rätt mörkt ut för mänskligheten, klingonerna och de andra i framtiden.

Betyg: 9/10 (Jag gav först det här avsnittet en åtta, men sen ändrade jag mig. Det känns trots allt legendariskt med borgernas inträde i serien. Jag kan inte ens skylla på att Q ska dra ner avsnittens betyg. Även om grundplotten är något i stil med “Q söker jobb på Enterprise”. Vad ska Picard säga? “Jag ser fram emot att anställa en ny besättningsman som har större makt och styrka än allt som finns på Enterprise och inom federationen”. De kunde väl ha filat lite mer på de där första minuterna av avsnittet?).

Star Trek: The Next Generation. Säsong 2, avsnitt 16/22. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 4 långfilmer och 144 tv-avsnitt.     

12 thoughts on “Q Who. Det där borgerna dyker upp för första gången!

 1. Jag gillar verkligen Q i det här avsnittet. Tycker han är helt underbar här. Älskar verkligen samspelet mellan John de Lancie och Patrick Stewart och hur han hela tiden dyker upp på underbart konstiga ställen, byter plats med folk, etc.

   1. För lågt stående varelser som vi är kanske han är det, precis som vi skulle vara det för Gustav Vasa. Q säger någon gång att de en gång i tiden var rätt lika oss människor, men har utvecklats vidare. Extremt utvecklade varelser tycker jag helt klart går att acceptera inom sci-fi.

 2. Så fick då Maurice Hurley äntligen introducera tittarna för Borgerna, även om han fick nöja sig med att det blev i samma avsnitt där de var huvudfigurer. Men vilket avsnitt det är!
  Jag förstår vad du menar angående början, det känns mer lojt än resten på något sätt, men är det inte bara så det brukar vara på skeppet så här långt? Hursomhelst så blir det ett väldigt bra avsnitt som hade varit bra i vilken säsong som helst. Den må ha mindre SciFi-koncept och filosofiska diskussioner om saker och ting, men den har saker som TNG så här långt har varit väldigt dålig på; spänning, seriösa (kanske rent av skrämmande) fiender, en helt annan (vassare) atmosfär och dessutom början på en mer seriös och genomtänkt Q, istället för en ofantligt avancerad barnunge. Även manuset och handlingen i sig känns väldigt väl genomtänkt och välskrivet.

  Jag kan hålla med om 9/10, men jag hade inte reagerat nämnvärt om du hade hållit fast vid 8/10 heller. Avsnittet känns inte riktigt perfekt, och jag vet ju med mig att det finns avsnitt i framtiden som jag tycker är på en ännu högre nivå (som är mer eller mindre perfekta, enligt mig). Men det är det här avsnittet samt 2×09 Measure of a Man som brukar betraktas som de solklara juvelerna så här långt i serien. Kanske att Measure of a Man oftare nämns som det bästa avsnittet, men å andra sidan innehåller Q Who mycket mer konsekvenser för seriens och Star Treks framtid.

  När jag tänker tillbaka på avsnittet så vet jag inte riktigt om jag håller med att Q är lika enerverande som man vanligtvis kan tycka om honom. Visst, i framför allt första halvan av avsnittet så är han fortfarande en trotsig barnunge till en viss grad, men jag tycker ändå inte det når nivåerna från de tidigare avsnitten där jag rent av skulle klassa honom som en bisarr clown ibland. Men Q är ändå väldigt annorlunda i det här avsnittet gentemot tidigare, och det märks när man efter avsnittet tittar tillbaka på händelserna. Det finns klara mönster, som om allt är genomtänkt med ett motiv, det här händer knappast av en ren tillfällighet när det handlar om en varelse som Q. Precis som tittarna så var även Picard så upptagen av händelserna att han bara insåg vad Q hade gjort precis på slutet när han pratade med Guinan. Federationen hade blivit för nöjda, för självgoda. Med tanke på att Borgerna redan anfallit och assimilerat baser kring den den Romulanska Neutrala Zonen i säsongsavslutningen för Säsong 1 (det nämns faktiskt snabbt precis innan de träffar Borgerna att planeten de skannar visar på samma tecken som det som hände i den Neutrala Zonen), så fanns det all anledning att tro att Borgerna redan visste om deras existens. Vad Q gjorde var att alltså att ge dem en spark i arslet och ge Federationen en chans att förbereda sig på det oundvikliga. Borgerna må vara mer eller mindre från den motsatta sidan galaxen (Delta Quadrant) men de är väldigt avancerade, de är i nuläget överlägsna Federationen och de ger sig inte. Detta är början på en ny och bättre Q (med ett avsnitt som undantag).

  Borgerna utvecklas, som allt annat i Star Trek, allteftersom de används. Så vissa ganska omfattande förändringarna kommer att ske. I framtiden kommer deras fortplantning inte att nämnas och man kan utgå från att de inte fortplantar sig, utan istället assimilerar andra individer och civilisationer. Det ska dock sägas att jag inte vet riktigt hur Riker kan göra de där antagandena om deras fortplantning bara av att titta på en bebis. Bebisen kan ju även den ha blivit assimilerad, det vore faktiskt konsekvent med framtida tolkningar av Borgerna. Sen nämns också i det här avsnittet att Borgerna inte bryr sig om individer och eller nödvändigtvis civilisationer ens, utan bara bryr sig om teknologi. I framtiden ändras det till att de eftersträvar deras idé av perfektion, så de är intresserade av att assimilera andra för arbetskraft (vissa arter anses passa väldigt bra för vissa typer av jobb inom kollektivet), teknologi och kunskap. I väldigt sällsynta fall sägs det att Borgerna har varit ointresserade av att assimilera någon art, då de inte ansågs bidra något till Borgernas perfektion. Vilken förolämpning. 😀

  Jag vill dock klargöra – angående Borgerna som gräshoppor – att Borgerna inte på något sätt är nomader. De har eget territorium på andra sidan galaxen som de expanderar, det här skeppet är mer av en utforskare som letar efter mer resurser åt dem. Realistiskt så är det svårt för de att kontrollera territorium så här långt hemifrån, så skeppet är mer intresserat av resurserna.

  Guinans krafter. Tja, ärligt talat så har hon dem för att det är Whoopi Goldberg. Jag tror vi kan konstatera det. Saken är att det är väldigt osannolikt att hon skulle ha några krafter som kan mäta sig med Q, samtidigt som hennes folk fördrevs av de små insekterna som Borgerna är i jämförelse. Vi får aldrig se några krafter och detta är det enda avsnittet de öht nämns. Att de kan leva väldigt länge och är mystisk och så, det köper jag. Men de där krafterna…njäe. Förmodligen inte. 😛
  Det hela gör iaf Guinan betydligt mer intressant, vilket är bra.

  Även musiken när Borgerna dyker upp fungerar väldigt bra. Man får direkt en känsla om att det här inte är vilket avsnitt och vilka utomjordingar som helst, utan att det är något att vara rädd för. I ett kommande avsnitt tycker jag det görs ännu bättre, men Ron Jones musik är perfekt för Borgerna.

  Ett lysande avsnitt! 🙂

  1. Jag googlade det där med Guinan innan jag skrev inlägget, och såg att det där med de antydda krafterna aldrig mer nämndes. Men tyckte ändå att det var värt att nämna. Just för att det sedan “glöms bort”. Tänker att de fortfarande håller på att utforma rollfiguren så här långt. Men skönt att de lät henne utvecklas. Det var ju waste of Whoopi att bara låta henne vara ett mesigt mähä som skulle lyssna på allas problem.
   Tänker lite på Q, ibland tänker jag att det ändå hade varit lite bättre taktik att bara säga vad han vill, istället för att hålla på med sina gåtor. Men visst, man kan ju faktiskt tolka honom som god. Det vill säga, han vill vara en del av Team Enterprise, trots allt. Men du får väl ändå hålla med om att en kidnappning av Picard är ett ganska störigt sätt att ta kontakt på. Dåliga sociala skills, asså.
   När det gäller Borgerna så är det bra att du fyller på med info. Men jag försöker i så stor utsträckning som jag kan att skriva utifrån det jag har sett så här långt i serien, eller i det här avsnittet. Och att inte fuska för mycket med att kolla “facit”. :-).
   Samma sak med Prime Directive, jag söker framför allt en logik inom seriens universum. Det känns som ett stelt, oflexibelt sätt att hantera omvärldskontakter på. Men om varenda kapten som står inför ett dilemma gör lite som hen vill….då kanske man skulle kalla det Prime Recommendation istället 🙂
   De där betygssiffrorna beror ju på så mycket. I jämförelse med resten av säsong 2 var det här definitivt en nia. Kul att du nämner musiken. Får lyssna om!

   1. Jo, jag försöker göra avvägningar om vad jag ska nämna eller hålla i ett tag till, så att jag nämner saker ungefär medan de händer eller förändras. Man vill ju inte spoila viktiga saker i framtida avsnitt. För de mesta händer de förändringarna jag nämner redan mellan det här avsnittet och nästa avsnitt där de är relevanta, så att jag inte spoilar det avsnittet i sig. 🙂

    Absolut, hans sociala färdigheter och kommunikationsförmåga är inte de bästa. 😀
    Det finns mycket mycket effektivare och mer direkta sätt att kommunicera det Q vill. Men av någon anledning verkar han gilla att göra det svårt för sig. Det är nästan som om han vill hjälpa Picard och mänskligheten, som han klart och tydligt blir allt mer fascinerad av, men skäms för det. Så istället så gömmer han hjälpen i gåtor, låtsas som om hans intentioner egentligen var betydligt sämre eller bara allmänt går alla på nerverna först i hopp om att ingen märker det positiva. 😛
    Men ärligt talat, i just det här fallet är vore Picard & Co. nog så självgoda att de nog hade ignorerat honom och sagt att de säkert löser det om det blir ett problem. En demonstration av det här slaget var nog nödvändigt för att folk skulle ta honom på allvar faktiskt.

 3. Ja, det är inte mycket att säga, äntligen kändes det om att det verkligen svävade i livsfara och dessutom fick Q rätt. Picard & Co bar sig verkligen arrogant åt här. Att de inte lyssnade på Q är förståeligt. Men sedan ignoreras hur många varningar som helst. Guinan ignoreras. Att Borgen som tog sig in i engineering snabbt som sjutton anpassar sig så att reda nummer två är immun mot attacken de slog ut nr 1 med ignoreras och när de skjutit sig loss första gången är de arroganta nog att tro att Borg skeppet är utslaget och att de har all tid i världen att borda och utforska. Vid de laget skrek vi nästan åt dem framför tv:n.

  Om man ska klaga på något så känns det lite orimligt att Q skulle behöva flytta enterprise 7000 ljusår med tanke på att Borgerna alltså mindre än 1 år tidigare ska ha härjat i the Neutral zone. De borde vara närmare. (Men å andra sidan blev ju avslutningen på säsong 1 lite stympad och de hade ju tänkt sig en helt annan fiende när de gjorde det avsnittet)

  1. Angående sista poängen, Borgernas huvudsakliga territorium ligger ju ganska långt borta. Vid det här laget har de inte sagt var exakt det ligger, men man kan anta det då vi aldrig sett dem än. Eftersom Starfleet tydligen aldrig hade stött på något liknande så kan man nog anta att de inte är i de trakterna så ofta heller. De här skeppen, både det i den Neutrala Zonen och det här i Beta kvadranten är utforskare, ute på långdistansuppdrag. Så, skeppet som var i Neutrala Zonen i slutet på säsong ett skulle förmodligen inte längre vara i närheten.

   Så resonerar jag kring det iaf. 😀

Leave a Reply