The Royale. Det som är precis som ett holodäckavsnitt utan att vara det.

tng royale 6
Det här avsnittet må utspelas på en främmande och obebodd planet, men egentligen följer det exakt principerna för TNG-subgenren Holodäckavsnitt. Ja, till och med sub-subgenren Trubbel på Holodäck-avsnitt. Det vill säga, våra hjältar hamnar i en illusion, en konstgjord värld där personer och miljöer är fabricerade av en dator, men där Enterprisebesättningen fortfarande kan råka illa ut och skadas om saker och ting vill sig illa. Det vill säga exakt som i avsnitt som Elementary, Dear Data och The Big Goodbye. Som om jag skulle låta mig luras av en sån enkel fint som att förlägga handlingen till en annan planet!

tng royale 7Eventuellt skulle man också kunna sortera in detta avsnitt i ytterligare en kategori, Billigt med befintliga kulisser-genren, ofta använd under inspelningen av originalserien med avsnitt som utspelades i till exempel westernmiljöer eller på Jorden under 60-talet. Kanske skulle man också kunna sätta en korsreferens till den ofta förekommande kategorin Enterprise stöter på rester av en avancerad civilisation men får ingen kontakt. Fast efter att ha läst på lite i mitt exemplar av The Star Trek The Next Generation Companion inser jag att den viktigaste klassificeringen nog är Avsnitt där manusförfattaren valt att ta bort sitt riktiga namn i eftertexterna. Författaren Tracy Tormé var knäckt över hur hans surrealistiska manus förvandlats till något humorlöst med minimal budget och valde att låta sin pseudonym Keith Mills ta åt sig äran för det här avsnittet.

tng royaleDet mest innovativa med The Royale är att man strösslat in en del fakta om Jordens historia i manuset. Hela avsnittet börjar ju med att man hittar vrakdelar från ett gammalt Nasa-rymdskepp från Jorden. Vi får också reda på att  USA ska bestå av 52 stater mellan 2033 och 2079. Och att Nasa tydligen återgår till sin gamla avlagda 70-talslogga i framtiden – för hur förklarar man annars att ett skepp som lämnar Jorden en bra bit in på 2000-talet har en logga som byttes ut 1993? (Här kan du förresten läsa mer om Nasas logotypsbyten – från köttbulle till orm till köttbulle igen).

The Royale är ett anonymt mellanavsnitt (inte ens uruselt på ett intressant sätt) som inte ens manusförfattaren vill kännas vid. Inte jag heller, egentligen.

Betyg: 3/10 

Star Trek: The Next Generation. Säsong 2, avsnitt 12/22. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 4 långfilmer och 140 tv-avsnitt.

8 thoughts on “The Royale. Det som är precis som ett holodäckavsnitt utan att vara det.

 1. Ja, jag är inte heller så förtjust av det här avsnittet. Atmosfären och vibbarna liknat de första stela och jobbiga avsnitten från första säsongen alltför mycket, har jag alltid tyckt. Så jag blev inte speciellt överraskad när jag läste att originalmanuset till det här avsnittet tydligen var ett av två tidiga manus som gav Traomé jobbet på TNG. Det var tal om att göra avsnittet i säsong 1, men det fick vänta tills säsong 2. Det förklarar en del.

  Som du säger så är mycket av det intressanta kring avsnittet vad som hände bakom kulisserna. För tydligen skiljer sig slutprodukten ganska mycket från Traomés komiska och surrealistiska originalversion. Både medförfattare och skådespelare ska tydligen ha undrat vad som hände med originalet, som var mycket bättre. Vad som istället hände med manuset var en fortsättning på dramat mellan Traomé och Hurley (som nu är “head writer”) som sträcker sig sedan 1×25 Conspiracy, där Hurley inte tyckte om Traomés manus. Så Hurley gjorde under säsong 2 kraftiga omskriviningar av i stort sett alla Traomés avsnitt, vilket fick Traomé att inte ens vilja sätta sitt namn på slutprodukten här. Detta kom att hända ytterligare en gång under säsongen, vilket då fick Traomé att lämna serien.

  Du nämner också att det ser väldigt billigt ut och det ska det ha varit. De var tvungna att skära en hel del i budgeten för det här avsnittet, förmodligen p.g.a. budgetkrisen de satte sig i under den här säsongen. Det här var som sagt första säsongen där de fick en budget för säsongen, istället för per avsnitt. Detta betydde att de kunde gå över budget på enskilda avsnitt om de sparade in den summan på andra. Kanske spelade författarstrejken också in, men vad som hände var alltså att de gick kraftigt över budget och ju närmare de kom slutet på säsongen desto mer desperat var det att göra billiga avsnitt. Detta är nog första avsnittet där budgetproblem nämns, men det kommer att komma minst ett avsnitt som fick lida ännu mer p.g.a detta.

  1. Det är framför allt lite konstigt eftersom några av de kommande avsnitten är mer lyxiga, budetwise, tycker jag. Men vem vet. Biter ihop och jobbar mig igenom det här nu, framför allt nästa avsnitt är en utmaning att ens skriva något om.

 2. Känns som detta hade varit ett ok avsnitt av någon skräckserie i stil med Twilight zone. Att bli fast i en riktigt dålig novell för alltid är faktiskt en riktigt hemskt öde. Dock tror jag inte det här var et helt lyckat val av manus för ett TNG avsnitt så jag förstår betyget. Det hela känns lite för Surrealistiskt.

 3. Tack, det fungerar äntligen bra att kommentera. Mina första kommentarer blev inte synliga förrän flera dagar efter att jag skrivit dem men nu dyker de upp direkt jag postat dem. Roligare att skriva nu när jag inte behöver oroa mig för att kommentarerna försvinner i tomma intet.

  1. Det måste vara jag som varit trög med att godkänna, men nu när du är godkänd en gång är det fritt fram. Har inte riktigt förstått mig på alla finesser i det här bloggverktyget

Leave a Reply