Fan-produktioner. Del 2: Uppföljarna till The Animated Series.

animated fan series 2

Det har varit lite tyst från mig ett tag. Det beror till viss del på semesterslöande i kombination med dålig tillgång till internet. Men det handlar också om att jag för första gången på allvar har gått ner mig i Star Trek-fandom på allvar, och det tog visst lite länge tid än jag trodde att orientera mig de nya omgivningarna. Precis som jag behöver åtminstone ett blogginlägg till (det här) innan jag helt kan lägga den animerade serien bakom mig.

För trots att det sista avsnittet av Star Trek The Animated Series sändes för mer än 40 år sedan, i oktober 1974, så håller en handfull entusiaster fortfarande fenomenet vid liv. Curt Danhousers Guide to the Animated Star Trek är en central sajt i de här sammanhangen. På sidan kan man läsa att den är inne på sitt tjugonde år, och det känns verkligen när man försöker surfa på den. Är fortfarande lite osäker på om den medvetet är utformad i en web-antik retro-stil, eller om Danhouser helt enkelt inte brytt sig om att byta publiceringsplattform sedan starten. Fult och svårnavigerat är det i varje fall, och det gäller alla de olika sajter som Danhouser driver på temat Star Trek.

animated fan series 1Men viktigare än webdesignen är förstås att Curt Danhouser på egen hand börjat producera en fortsättning på den animerade serien. Han återanvänder scener, teckningar och musik som han blandar med egna animationer för att konstruera nya historier. Den primitiva animationstekniken i serien gör det här till ett ganska tacksamt jobb: Betydligt svårare är det att få till replikerna. Jag har en stark känsla av att Danhouser sjlv gör 95% av alla rollfigurernas röster hemma på kammaren.

Den här typen av produktion är förstås inte helt okontroversiell ur rättighetssynpunkt, trots att den görs helt ideellt och utan vinstintressen. Av copyright-skäl var Danhouser till exempel tvungen att ta bort ett helt avsnitt, And Let the Heavens Fall, härom året. Men det verkar inte ha avskräckt honom. Sedan 2011 publicerar han med ojämna mellanrum nya delar av vad han kallar för avsnitt 24 i den animerade serien, Ptolemy Wept. Där återser vi bland annat Flint från Requiem for Methuselah och återvänder till planeten vars invånare försökte stjäla Spocks hjärna.

Ett annat, fristående fan-projekt är Starship Farragut, vars äventyr sker parallellt med kapten Kirks på Enterprise (jag tänkte återkomma till hela den serien lite senare). Menfarragut animated utöver att man producerat en rad avsnitt i samma stil som Star Treks originalserie, så har man också gjort två animerade avsnitt. Och medan animationen känns helt i linje med den gamla serien, så är amatörnivån hos de fasta Farragut-skådespelarna anmärkningsvärt påtaglig även i de animerade avsnitten. Samtidigt tycker jag förstås att det är otroligt coolt att man fullföljer sitt projekt så konsekvent att man även gör animerade äventyr som utspelas på rymdskeppet Farragut.

En annan sajt som obsessar kring den animerade serien är Star Trek: The Animated series. Där finns bland annat en rad nyproducerade seriealbum, men de har jag ännu inte hunnit ta mig igenom. Jag måste ju, trots allt, begränsa mig till rörliga bilder om jag ska kunna ta mig igenom samtliga Star Trek-avsnitt till hösten 2016.

Leave a Reply