Statistikextra: The Animated Series

st missing

Em av de roligaste sakerna med den här bloggen är att jag har några trogna läsare som liksom gör det där lilla extra. Som signaturen LDL som nu för andra gången gjort statistik av betygen jag satt på de olika Star Trek-avsnitten. Jag tycker att det lagts ner lite för mycket jobb på det här för att det bara ska utmynna i en undanskymd kommentar till ett inlägg, så här kommer ett extrainlägg med statistik.

(P.S. Befinner mig just nu på  semester med dålig tillgång till internet, så takten på inläggen kommer att minska under de närmaste veckan)

Så här skriver LDL:

Ja, då var TAS avkarad också. Två serier i backspegeln. Jag blev ganska positivt överraskad över hur mycket du ändå verkade tycka om TAS, det är verkligen inte en serie som faller alla fans i smaken. Då var det dags för film ett till sex då, TOS filmerna, innan nästa serie tar vid. 🙂

Så lite statistik dags också. Här finns lite grafer för TAS.

De första avsnitten i Säsong 1 började ganska väl, innan du kom i en sekvens av avsnitt som mest verkade duga för att få dig att somna. Mitt i den sekvensen kom också en av seriens bästa avsnitt enligt din betygssättning, men mycket mer än så verkade det inte finnas för dig att ta med dig. Men säsong 1 ryckte upp sig mot slutet på ett väldigt imponerande sätt, med en rätt lång sekvens av bra eller väldigt bra avsnitt utan avbrott. Den typen av jämnhet på bra betyg hade vi inte sett än i det här projektet.

Tack vare allt detta så slutade säsong 1s medelbetyg på över 6.0, vilket med marginal är den bästa betygsatta säsong hitills i projektet, när det kommer till medelbetyg iaf.

Båda säsongernas betygsfördelning hade två toppar, runt dåliga/tråkiga avsnitt (3-4) och bra/väldigt bra avsnitt (7-8). Normal sett i en jämn säsong så skulle man ananrs förvänta sig att den stora toppen hade vait någonstans i mitten, eller iaf mer jämnt fördelat likt säsong 2 av TOS. För säsong 1 av TAS så var det ett övertag för de bra avsnitten.

Säsong 2 var betydligt mer ojämn, det var väldigt mycket fågel eller fisk. På så sätt så liknar det väldigt mycket hur de två betygsatta säsongerna av TOS kunde jämföras med varandra, där säsong 3 verkade något ojämnare än den tidigare säsongen. Det bör dock sägas att då säsong 2 av TAS bara hade 6 avsnitt så bör statistiken som är specifik för säsongen kanske tas med en nypa salt, då det inte är speciellt många datapunkter. Men det som kan ses är att Säsong 3 i sin något högre ojämnhet också får ett betydligt sämre medelbetyg än säsong 2, samt att betygsfördelningen är mer jämnt fördelad mellan de 2 topparna med en klar dipp i mitten på skalan (5-6). Avsnitten var antingen en succé eller en flopp.

Medelbetyget för TAS som helhet sänktes dock inte så mycket av säsong 2, då den som sagt innehöll få avsnitt.

Medelbetyg S01: 6,19.

Medelbetyg S02: 5,33.

Medelbetyg TAS: 5,95.

Median S01: 7.

Median S02: 5,5.

Median TAS: 7.

Här är en jämförelse av de olika betygsatta säsongernas medelbetyg så här långt i projektet, både från TOS och TAS.. Lite intressant dock, i.o.m. att säsong 1 av TAS hade överlägset bäst medelbetyg så här långt, att säsong 2 av TOS låg på liknande nivåer efter samma antal avsnitt, men tyvärr var den då bara halvvägs igenom säsongen och den andra halvan av densamma sänkte medelbetyget. Ju fler datapunkter desto säkrare och stabilare är resultatet så klart. Men det är som det är, och säsong 1 av TAS hade inga fler avsnitt efter det.

Bästa avsnitten från TAS:

9/10 – The Magicks of Megas-tu (1×08)

9/10 – The Jihad (1×16)

8/10 – The Lorelei Signal (1×04)

8/10 – The Slaver Weapon (1×14)

8/10 – The Eye of the Beholder (1×15)

8/10 – The Practical Joker (2×03)

8/10 – The Counter-Clock Incident (2×06)

Sämsta avsnitten från TAS:

2/10 – Mudd’s Passion (1×10)

2/10 – How Sharper Than a Serpent’s Tooth (2×05)

3/10 – Once Upon a Planet (1×09)

3/10 – Bem (2×02)

2 thoughts on “Statistikextra: The Animated Series

  1. Se där, vem hade kunnat tro att jag skulle få medverka så här på bloggen. Kul! 😀

    Sidnot: LDL ska det vara, om jag inte råkade stava fel på den kommentaren. Ingen fara. 😉

Leave a Reply