The Terratin Incident. Det med lilleputtkolonisterna och teskedsgummesyndromet.

st terratin 1En av Gene Roddenberrys inspirationskällor till Star Trek var Jonathan Swifts 1700-talssatir Gullivers Resor. Efter att ha skrivit in diverse jättar i The infinite Vulcan så fick han även i det här avsnittet in en liten blinkning till Swifts bok, för visst är det väl lilliputtaner som bor på Terratin? Dessutom utsätts hela besättningen för teskedsgummesyndromet – en mystisk stråle gör att alla ombord på Enterprise krymper.


st terratin 2Handling: 
En nödsignal lockar Enterprise till en okänd planet. När de kommer fram utsätts de för en mystisk stråle som dels smälter kristallerna som driver skeppet, men också får hela besättningen att sakta börja krympa. Efter lite olika långtråkiga utläggningar kommer man fram till att det är en förändring på molekylär nivå som sker (men tack vare denna utläggning får vi i varje fall reda på att besättningens dräkter är gjorda av alg-baserat xenylon). Men ganska snart har man krympt så mycket att man får fullt upp med att bara försöka styra och kontrollera rymdskeppet, vilket kräver en del innovationer när man bara är fem centimeter hög. Med lite påhittighet och tråd lyckas man trots allt till och med bemanna transportörens olika kontroller.
st terratin 6Och det är ju tur eftersom Kirk i till sist beslutar sig för att transportera sig ner till planetens yta för att undersöka var den mystiska signalen kom från, och om det kan finnas ett samband med krympningssyndromet. Han upptäcker en stad med mini-människor, som visar sig vara resterna av en gammal jordkoloni. Samma strålar som krympt besättningen på Enterprise har generationer tidigare förvandlat kolonisterna på Terratin till en miniatyrart. Men nu hotas kolonin av vulkanutbrott på hemplaneten, därför försökte man först kontakta Enterprise via radio, sedan använde man sitt invasionsförsvar för att få besättningens uppmärksamhet. Dessvärre med bieffekten att alla ombord på Enterprise nu är en tvärhand höga. .

st terratin 3Och nu kom ju den där grejen med den genetiska säkerhetskopian i transportören väl till pass. Det går alltså att återställa alla i Enterprise besättning till normal storlek och samtidigt kan man transportera hela miniatyrstaden ombord på skeppet för att låta dem kolonisera en ny planet. Det visar sig också att det finns massor med dilithiumkristaller på planeten, så även bränslefrågan är fixad.

st terratin 4Det här var nytt: Till min stora förvåning inser jag att djurförsök inte är avskaffat ens i science fiction-framtiden. Eller ska man se förekomsten av aurafiskar och spindelvävsmöss i The Terratin Incident mer som en typ av organiska mätinstrument? Ungefär som en rymdversion av kanariefåglar i gruvor. I vilket fall älskar jag aurafisken. Var kan jag hitta en?

En annan praktiskt innovation nämndes nästan bara i förbifarten av Kirk. Att man kan ställa in en automatisk returtripp när man använder sig av transportören. Hade eventuellt löst massor av problem som uppstått 1 avsnitt tidigare…men visst, kom på det nu i avsnitt 91. Det är helt okej.

Det här har vi sett förut: Kirk har inte visat sitt dåliga humör på länge, känns det som. Men här kommer det. Han är mycket irriterad på att Terratinerna krympt hans besättning och väntar verkligen till sista möjliga ögonblicket innan han bestämmer sig för att rädda staden. Vilken bitch.

st terratin 7Betyg: 7/10. Alltså alla scener som handlar om att besättningen krymper är jätteroliga. Nästan lika bra som Teskedsgumman. Tyvärr är resten inte lika fabulöst, utan snarare lite pliktskyldigt konstruerat för att få en chans att göra massor av scener som handlar om kampen mellan minimänniskor och normalstorleksteknologi.

(Gillade förresten att läsa den här kommentaren om The Terratin Incident. Jag tycker personligen att det här avsnittet innehåller väldigt mycket molekylärvetenskap för att vara en del av NBC:s utbud av barn-tv, medan John Kenneth Muir klagar på att den animerade serien är för barnslig.)

Star Trek The Animated Series, säsong 1, avsnitt 11/16. Avsnitt 91 i min Startrekathon.

Leave a Reply