The Survivor. Det där en shapeshifter-bläckfisk blir kär.

st survivor 2

En shapeshifter-agent utskickad av romulanerna och interplanetär kärlek –det är lite av innehållet när Star Trek för ett avsnitt förvandlas till en agentrulle i rymden.

st survivor 5Handling: Den här gången är det ovanligt rafflande intrig! Enterprise hittar ett skadat rymdskepp när man patrullerar på gränsen till den Romulanska zonen i rymden. På det finns industrialisten och filantropen Carter Winston som varit försvunnen i fem år. Ett ganska märkligt sammanträffande är att Winstons flickvän vid försvinnandet, Anne Nored, råkar jobba på Enterprise. Winston är inte helt road av återföreningen med sin älskade, och gör slut med henne ganska omgående. För det är förstås inte den verklige Carter Winston som hamnat på Enterprise, utan en shapeshifter från planeten Vendor på hemligt uppdrag för det romulanska imperiets räkning. En bit in i avsnittet får vi se hans ursprungliga form, han är egentligen en sorts bläckfiskliknande filur!

st survivorBläckfiskmannen har också förmågan att söva ner människor med sina tentakler, bland annat kapten Kirk, som han också förvandlar sig. Sedan är det bara att stega upp på bryggan och ge order om en kursändring. Bläckfisk-Kirk vill att Enterprise ska flyga in i den neutrala zonen, och ingen kan ju sätta emot. En kapten är alltid en kapten. Men när vi nu ändå är inne på det här med den neutrala zonen så har jag massor av frågor. Enterprise får ju aldrig flyga in i den neutrala zonen, men jämnt när de trots allt gör det så kryllar rymden plötsligt av romulanska skepp. Betyder det att romulanerna får lov att flyga i den neutrala zonen, och borde den i så fall verkligen kallas neutral? Eller upptäcker romulanerna Enterprise från sin sida om den neutrala zonen och ger sig sedan in i den för att jaga federationsskeppet. Om någon vet kan ni väl dela med er av er kunskap i kommentarsfältet här nedan!

I alla fall, när den verklige Kirk så småningom kommer upp på bryggan förstår han vad som är i görningen, att personen som man trott var Carter Winston egentligen är en agent. Och precis enligt planen så ertappar romulanska skepp Enterprise ytterligare en gång. Givetvis vägrar Kirk att kapitulera, eftersom han hävdar att de också brutit alla fredsfördrag och regler när de skickade en agent till Enterprise.

st survivor 3Men det visar sig att den bläckfiskliknande varelsen från Vendor assimilerar delar av personligheten från den person som han imiterar. Ju mer han låtsats vara Carter Winston, desto mer har han blivit Carter Winson. Så när Romulanerna attackerar så förvandlar han sig till en deflektorsköld – för att reparera den skada han själv tidigare åsamkat genom ett sabotage i maskinrummet.

När Enterprise har undkommit romulanerna tyder allt på att Anne Nored och bläckfisken eventuellt har en romans på gång. Hon har trots allt att välja mellan ingen kille alla och en bläckfisk som åtminstone liknar hennes pojkvän. Det finns inte så mycket att välja på uta i rymden antar jag. Trots den flirtiga stämningen får Anne Nored Kirks förtroende att vakta bläckfisken tills dess han kan överlämnas till federationen. Skönt att det är fler än Kirk själv som får chansen att bära sig olämpligt åt för en gångs skull.

Det här är nytt: Har vi hört tidigare att McCoy har en dotter? Jag trodde att alla som arbetade på Enterprise var enslingar utan några som helst familjeband. De identitetsband som fungerar som en sorts digitala id-kort är också något som jag inte sett tidigare, men lite märkligt att de inte är kopplade till någon form av information om biodata som kan kontrolleras gentemot personen de identifierar. I denna värld av dubbelgångare och shape shifters kan man inte ta något för givet.

Och detta fantastiska, att bläckfiskvarelsen förvandlar sig till en deflektorsköld. Så underbart fint.

Det här har vi sett förut: Shapeshifters har förekommit i Star Trek redan sen det allra första sända avsnittet. Intrigen med romulaner och den där neutrala zonen är också ett ofta använt tema. Att McCoy inte följer föreskrifterna utan struntar i medicinska avvikelser kan väl dessutom läggas till den redan omfångsrika listan “idiotiska saker McCoy gör, säger, tycker och bråkar om”.

Betyg: 5/10

Star Trek The Animated Series, säsong 1, avsnitt 6/16. Avsnitt 86 i min Startrekathon.

One thought on “The Survivor. Det där en shapeshifter-bläckfisk blir kär.

  1. Den romulanska neutrala zonen är alltså en sorts buffert zon mellan de båda territorierna, som upprättades långt innan TOS, vid slutet av kriget mot Romulanerna, och säger att inga militära skepp eller utrustning får finnas däri, iaf utan tillstånd från den motsatta sidan. Skulle det ändå hända, vilket sker lite då och då, så har den motsatta sidan all rätt att agera genom att i värsta fall starta ett nytt krig p.g.a. det, något som ingen av sidorna egentligen vill. Sen är det väl lite som i verkligheten med det, det ska ganska mycket till för att någon ska deklarera krig p.g.a. att den motsatta sidan bröt någon liten regel vid något skede.

    När det kommer till din fundering över de romulanska skeppen som verkar dyka upp i den neutrala zonen så är den mest självklara anledningen att de precis som Federationen noga övervakar och patrullerar sin sida av zonen och kan skanna av området med sensorer och upptäcka skepp. Sen är romulanerna ofta utmålade som ganska sluga och de drar sig absolut inte för att skapa en situation som de har fördel av, t.ex. att ta sig an Federationens flaggskepp när det är för sig självt i den neutrala zonen. Om inte annat så ger det ett ypperligt läge för romulanerna att använda det hela i propaganda syften, genom att säga att det är Federationen som bryter reglerna och är aggressiva.

    Men realistiskt sett så är det nog både det och det andra alternativet som du nämnde, de har nog skepp som patrullerar inom zonen ganska ofta, i.o.m. att de har så kallade cloaks som gör det svårt för Federationen att upptäcka dem. Men det är något som inte är officiellt på något sätt. 🙂

Leave a Reply