Turnabout Intruder. Det där en kvinna blir kapten Kirk.

st turnabout 5Åh, älskade body swap-genre! Äntligen ett helt Star Trek-avsnitt som bara tillhör dig. Visst har vi fått vara med om några halvdana imitationer under de här tre säsongerna, men om vi ska vara helt ärliga har det ju alltid handlat om några vilsna shape shifters som låtsats vara någon annan. Inte att man låtit två personer byta kroppar med varandra. Men i Turnabout Intruder går man äntligen hela vägen när en gammal ex-flickvän till kapten Kirk tar över både hans kropp och jobb. En hämnd, inte bara på Kirk utan på hela den patriarkala stjärnflottan!

st turnabout 6När Kirk anländer till planeten Camus II (ett så bra planetnamn!) i avsnittets början ser det annars ut som om det är ett sista farväl han ska ta av sitt ex Janice Lester. Hon ligger döende i sjuksängen och verkar bara ha timmar kvar att leva. Men det hela visar sig vara en noggrant gillrad fälla. Lester har hittat en maskin som kan få själar att byta kroppar med varandra. När Kirk väl övertygats om att hon är döende så övermannar Lester honom och spänner fast honom i maskinen. Och bytet av kroppar sker. Men så misslyckas hon med nästa steg i sin plan. Janice i Kirks kropp hinner inte mörda Kirk i Janices kropp (strypning med scarf) innan hon blir avbruten. Lyckligtvis är Kirk fortfarande medvetslös i Janice drogade kropp, men vad ska hända när hen vaknar?

st turnabout 8Orsaken till dramat är Janice Lesters dröm om att få bli kapten på ett Federationsskepp, en dröm hon anser att hon blivit fråntagen på grund av sitt kön. Alltså är ett kroppsbyte hennes sista och enda chans för att kunna förverkliga sin högsta önskan. Kan hon dessutom i samma veva hämnas på Kirk, Federationsflottans kanske störste manschauvinist, så är det förstås bonus på jackpoten. Och övertagandet av Enterprise har föregåtts av noggranna förberedelser. Hon vet vad alla på skeppet heter, hur rutinerna fungerar och hur kommandona ges.

st turnaboutJust med tanke på alla dessa förberedelser verkar det ju vara lite slarvigt att hon inte tänker på att undvika feminina rörelser och gester när hon nu är en man. Eller att det kanske framstår som lite underligt att kapten Kirk filar naglarna när han pratar med sina underordnade i besättningen. Och framför allt verkar hon oförmögen att behärska sin hämndlystnad och makthunger. Hon tar helt enkelt i för mycket och för snabbt när hon anklagar delar av besättningen för myteri, iscensätter en krigsdomstol och försöker döma Kirk till döden. Den verklige Kirk, däremot, tappar inte för ett ögonblick fattningen trots att han vaknar upp fången i Janice Longs kropp på sjukan på Enterprise.

st turnabout 7Till sist visar det sig att det där själsbytet bara var temporärt – själarna hoppar tillbaka till rätt kroppar igen efter en stund. Janice Lesters plan faller isär, och hon kommer nu att bestraffas för sitt högmod och ärelystnad. Värst av allt, hon är tillbaka i sin kvinnokropp, som hon hatar. Eller som hon själv uttrycker det tidigare i avsnittet: “Believe me, it’s better to be dead than to live alone in the body of a woman. It’s better to be dead.” 

st turnabout 3Många tycker att det här avsnittet är ovanligt sexistiskt – även för att vara Star Trek (bland annat Leonard Nimoy) och enligt Wikipedia ska det också vara det avsnitt som fansen tycker är originalseriens näst sämsta. Själv ser jag Turnabout Intruder mer som en av Star Treks stora camp-upplevelser.  Shatner spelar frejdigt över när han ska gestalta en maktgalen kvinna, det syns att han har roligt (trots att det är det sista avsnittet av serien någonsin) och jag tycker att hela spektaklet är oerhört underhållande (Kirk är inte riktigt i klass med Jamie Lee Curtis i Freaky Friday, men nästan – bara så ni inser nivån på ett ungefär).
Men jag läser också avsnittet som att Janice Long nog inte är en galen hysterika, trots allt. Jag tänker att hennes analyser kring mansväldet inom Federationen antagligen stämmer. Och även om Janice Lester och hennes teorier avfärdas av samtliga andra rollfigurer i det här avsnittet, så är det ändå det första jag sett som trots allt försöker ha någon form av diskussion kring feminism, och ett av de få som trots allt antyder att det finns svagheter och fel inom Roddenberrys älskade Federation. Själv tycker jag att de mest sexistiska avsnitten av originalserien snarare är de där kvinnor saknar vilja eller personlighet och där Kirk och de andras gubbighet ges fritt spelrum. Så avsnittet som så många andra tydligen hatade, blev visst en av mina favoriter. Jag hade helt enkelt ovanligt kul när jag såg det. Betyg: 9/10

Star Trek Original Series, säsong 3, avsnitt 24/24. Avsnitt 80 i min Startrekathon.

9 thoughts on “Turnabout Intruder. Det där en kvinna blir kapten Kirk.

 1. Mitt absoluta favoritavsnitt av originalserien, bra skådespelarprestationer också (vilket definitivt var sparsamt bland gästskådespelarna). Kul att du också gillade det!

   1. Jag kanske inte riktigt är lika kär i det här avsnittet som ni två, men vad jag minns så tyckte även jag att det var ett helt ok avsnitt. Vilket är rätt bra när det kom till avsnitt ur Säsong 3. 🙂

    Men nu så, nu är det dags för lite statistik! Eller ja, i.o.m. att det är första serien så finns det inte så väldigt mycket att jämföra. Det handlar mer om att konstatera hur upplevelsen varit för dig, samt att se trender under serien och säsongernas gång.
    Statistiken inkluderar alltså bara de avsnitten som blivit betygsatta, därmed är hela Säsong 1 och avsnitt 2×16 exkluderat.

    http://imgur.com/a/AMZPW
    (Jag försökte kolla upp hur man gör en länk i kommentarerna, så förhoppningsvis blir det här rätt. Annars är länken: http://imgur.com/a/AMZPW )

    Det jag tycker mig kunna konstatera är att seriens medelbetyg låg som högst ganska exakt halvvägs igenom Säsong 2, då den låg på strax över 6, efter det började medelbetyget sjunka och den överhängande tendensen fortsatte hela vägen igenom serien. Medelbetyget låg förhållandevis stabilt ändå, trots att medelbetyget för Säsong 3 var snäppet sämre än medelbetyget för Säsong 2, och då hade Säsong 3 ändå en väldigt bra avslutning. Vilket i sig också är lite intressant eftersom jag tror att din magkänsla kanske var att Säsong 3 kändes mer fräscht och kul än Säsong 2.

    Slutligen, kanske det mest intressanta i det här fallet, är grafen som visar fördelningen av betyg mellan säsongerna. Där går det att se att Säsong 3 mycket riktigt hade ett knappt övertag mot Säsong 2 när det kom till avsnitt som fick dåliga betyg (1-3). Däremot hade Säsong 3 bara hälften så många riktigt bra avsnitt (8-10), utan istället hade den väldigt många avsnitt som låg mitt emellan och speciellt på betyg som kan ses som halvdana eller mediokra (4-5).

    Medelbetyg S02: 5,80
    Medelbetyg S03: 5,46
    Medelbetyg TOS: 5,75

    Bästa (betygsatta) avsnitten i TOS:
    9/10 – Journey to Babel (2×10)
    9/10 – The Trouble with Tribbles (2×15)
    9/10 – Turnabout Intruder (3×24)
    8/10 – Mirror, Mirror (2×04)
    8/10 – Obsession (2×13)
    8/10 – The Ultimate Computer (2×24)
    8/10 – Assignment: Earth (2×26)
    8/10 – Wink of an Eye (3×11)
    8/10 – The Way to Eden (3×20)

    Sämsta (betygsatta) avsnitten i TOS:
    2/10 – The Apple (2×05)
    2/10 – The Omega Glory (2×23)
    2/10 – Spock’s Brain (3×01)
    2/10 – The Savage Curtain (3×22)
    3/10 – Catspaw (2×07)

   2. Hehe, med tanke på tiden som kommer att gå åt till det här projektet och att det faktiskt är min favoritfranchise så tycker jag att det är det minsta jag kan göra för att visa intresse. Det var mest att sätta ihop ett halv-automatiserat ark i Excel med det jag ville ha och sen fylla i betygen allteftersom. Inte alls så knepigt. 🙂

    Det tråkiga med att vara ett så stort fan av någonting som är av begränsad storlek, iaf det som är kanon/officiellt, är att till slut finns det inget nytt att att se och att återuppleva det hela för första gången är tyvärr inte heller möjligt . Så allt vi har kvar att utforska ibland är diskussionerna med andra fans, och att följa med och delta när nya tittare ger sig i kast med materialet. Att indirekt återuppleva det kan vara väldigt kul och ibland kanske man t.o.m. snappar upp något nytt perspektiv som bara ett par färska ögon kan se. 😉

Leave a Reply