Dagger of the Mind. Det med fängelseplaneten, tankekontrollsstrålen och paketet till Stockholm.

st daggerDet är aldrig en särskilt bra idé att använda sig själv som försökskanin. Framför allt inte om det handlar om en tankekontrollerande stråle, en “neural neutralizer”, som redan gjort så att en person ligger på Enterprise sjuka och skriker och kvider av biverkningarna. Men kapten Kirk är inte den som bangar för sådana där bagateller. Lyckligtvis är det som vanligt Kirks kärleksliv som är det mest intressanta med honom. Så både hans gamla julfestflirt, psykiatrikern Helen Noel och den allt galnare Adams omprogrammerar hans hjärna till att tro att han legat med respektive är kär i dr Noel.

Hade jag varit Helen Noel hade jag dock försökt plantera något mer ondskefullt i Kirks hjärna. För så dryg som vår käre kapten är mot Noel har jag nog inte sett honom vara ens mot de galnaste fienderna st dagger 2han mött. Ja, även doktor Adams gubbmobbar den unga psykiatrikern.

Utforskandet av mörka storylines fortsätter alltså i Star Treks första säsong. Den här gången handlar det om den hyllade vetenskapsmannen Tristan Adams, som gjort sig känd för att ensam ha reformerat kriminalvården. Fängelserna är numera ungefär som vilohem, säger kapten Kirk till en skeptisk Spock. Men i det här avsnittet får vi veta att Adams börjat gå för långt i sin strävan att göra sina medmänniskor fogliga och lydiga. Han hjärntvättar såväl fångar som personal, och sätter in mentala spärrar som förorsaker offren stor smärta om de till exempel försöker säga sitt namn.

Avsst dagger 3nittets egentliga höjdpunkt är Leonard Nimoy och hans enorma all in-attityd när han går in i sin Vulcan mind-melt – och alltså delar medvetande med en person som flytt från fängelseplaneten. Ytterst intensivt, viskande och homoerotiskt nästan.

Exakt vad som gjort att Adams börjat gå över gränsen i sina experiment förtäljer inte historien. Inte heller om och hur Kirk blir hjärntvättad tillbaka från sin besatthet av dr Noel. Eventuellt kan man se det här avsnittet som en sorts kritik av psykiatrin och övergrepp som gjorts mot fångar och interner. Men det enda som stannar kvar hos mig är känslan av seriens mesta feel bad-avsnitt hittills.

Bäst: Kirks blick när han inser att han ska åka på uppdrag tillsammans med ragget från årets julfest på vetenskapslabbet.

Underligast: Att vi inte får reda på mer om Centralbyrån för Penologi i Stockholm, institutionen som egentligen skulle ha paketet som rymlingen från fängelseplaneten använde för sin flykt.

st dagger 4

2 thoughts on “Dagger of the Mind. Det med fängelseplaneten, tankekontrollsstrålen och paketet till Stockholm.

Leave a Reply