I väntan på Discovery, säsong 3: Superintressant intervju med Alex Kurtzman.

Det börjar dra ihop sig nu. Tredje säsongen av Star Trek: Discovery är snart här. Själv laddar jag upp genom att repetera de två första säsongerna. Och det var verkligen på tiden med ett återbesök. Hade glömt mer än jag trodde sedan jag såg avsnitten första gången (det kan ju i och för sig bero på att jag klämt i mig ganska många andra Star Trek-avsnitt från en massa andra serier sedan dess).

Ett annat sätt att ladda upp på är genom att lyssna på intervjun med Star Trek-showrunnern Alex Kurtzman i podden TV’s Top 5. Podden görs av en kritiker och en reporter på Hollywood Reporter och är min absoluta favorit när det gäller branschnyheter och djupintervjuer med tv-producenter. I varje avsnitt har man en intervju med en showrunner, och den här gången har man alltså kommit till Alex Kurtzman. Han som håller i trådarna när det gäller Star Trek – men som även har en del andra produktioner igång. Men en del Star Trek-snack blir det, förstås, i den här intervjun.

Lite hastigt pratas det till exempel om nyheten att Janeway (och Kate Mulgrew) återvänder till Trekiversumet i den nya animerade serien Prodigy på barnkanalen Nickleodeon. Kurtzman får också utveckla hur diversifierat han tänker sig att Star Trek-universumet ska vara i framtiden. Hans tanke är att alla de olika serierna ska vara delar av ett och samma koncept, men att man inom det kan ta ut svängarna ordentligt. Varje enskild serie är tänkt att ha en egen röst, vara ett unikt erbjudande. Som färgkritor i olika färger, som ändå ryms i samma kartong. Man tänker sig inte heller att alla som gillar Star Trek kommer att gilla alla de olika serierna, de får gärna vända sig till olika publiksegment. På det här viset tänker Kurtzman sig att kunna expandera universumet utan att de olika serierna ska kannibalisera för mycket på varandra. Att många av de gamla fansen initialt blir sura varje gång som man förnyar och expanderar franchisen verkar däremot numera vara en helt förutsägbar grej som man vet ska komma.

Och fler serier ser det ut att bli. När Kurtzman pratar med TV’s Top 5 har han precis haft ett snack med bossarna på CBS, och skissat på framtiden för franchisen fram till 2027 ungefär. För Kurtzman tycker verkligen att världen behöver mer Star Trek. Han har en tydlig politisk hållning när det gäller utvecklingen av Trekiversumet, som han hävdar är helt i Gene Roddenberrys anda. Och just nu. säger han, behöver vi fler berättelser om hopp och hur världen kan bli en bättre plats – vilket ju är lite extra intressant eftersom Kurtzman ju står bakom flera av de mörkaste inslagen i franchisen. Och Discovery har inte närmat sig slutet på sin resa ännu – den nya säsongen är i praktiken nästan som en helt ny serie, säger Kurtzman.

Givetvis blev det lite snack om Corona också. Den tredje säsongen av Star Trek: Discovery hann spelas in precis innan film- och tv-industrin stängde ner på grund av pandemin. Men trots att serien gjordes innan det där viruset förändrade världen vi lever i, så finns det faktiskt en tematik i den kommande säsongen som är helt relaterbar till livet i Coronans tid. Sedan har ju förstås viruset även praktiska konsekvenser för tv-världen. Kurtzman beskriver produktionsförhållandena post-Corona som mer eller mijndre militäriska i den disciplin som krävs för att hålla smittan stången. Det gör också inspelningsarbetet mycket mer komplicerat, långsamt och dyrare. Bara extrakostnaden för skyddskläder och masker ligger mellan 300 000 – 500 000 dollar/avsnitt.

Vi har redan kunna se att streamingtjänsten Netflix börjat lägga ner serier som de redan förnyat för en ny säsong, på grund av det nya läget i branschen, och Kurtzman tror att vi tv-tittare också kommer att märka det ansträngda ekonomiska läget genom att säsongerna blir kortare när tv-producenterna ska försöka få budgetarna att gå ihop.

Själv är jag en bit in andra säsongen av Discovery nu, och tycker rent generellt att allt är lite bättre än jag kom ihåg det. Och det är ju ett bra tecken, tänker jag.

Leave a Reply