ENT: Vox Sola. Det med mattabut och spindelnätsvarelsen.

Vad är dealen? 

En lite snällare version av The Blob möter Vett och etikettskola för interstellära diplomatiska relationer.

Några nya kontakter? Två nya sorter att bekanta sig med för Archer och de andra. Dels kreetassierna, som dessvärre blir enormt kränkta när Enterprise besättning vill äta middag med deras diplomatiska sändebud. Exakt vad som gick fel har ingen någon aning om, så pass kränkta var kretassierna att de faktiskt inte ens kunde berätta vad det var för hemsk grej som hänt.

Den andra livsformen som hälsar på är inte ens inbjuden. Någon form av vit spindelvävsliknande taglitatelletentakelvarelse indränkt i tapetklister. Den har däremot inget emot människor, utan fångar gärna dem och bygger en liten puppa runt de små liven. Och väntar sedan medan de sakta tynar bort.

Matvanor: Den diplomatiska konflikten med kretassierna reddes till sist ut. Och eftersom det här är tv-serien Enterprise så handlar förstås bråket om mat. Att se någon annan stoppa in mat i munnen är extremt obscent inom det kretassiska kulturen. Ungefär lika illa som offentligt sex. Och det är ju trots allt ganska sällan som man ägnar sig åt att ligga när man har sin första diplomatträff med främmande art.

Vårdslöst beteende? Det känns som att man inte arrangerat grundkursen i “så hanterar vi en aggressiv främmande livsform som tagit sig in i skeppet” på Enterprise. Att en och en gå in i ett fraktrum för att sedan bli övermannade av en tentakelvarelse är en väldigt dålig idé. Kanske bör inte heller skeppets kapten vara en av de första fem som fastnar i en aliens nät. En lite konstig grej med det här avsnittet är att den främmande varelsen lyckas skapa neurologiska band mellan de olika människorna som sitter fast i dess nät, men inte själv kommunicera till de fångade personerna vad den vill.

Personlig utveckling: Hoshi börjar därför knåpa på ett sätt att kommunicera med varelsen genom ljud. Det här leder till en ganska spänd stämning mellan henne och T’Pol. Det är något med T’Pols metod att inspirera och peppa (det vill säga att få allt att låta som underbetyg och anklagelser) som inte riktigt fungerar på Hoshi. Jag hade tänkt att det här avsnittet skulle sluta med ett “men nu förstår vi och respekterar varandra”-moment, men nej.

Det var ju faktiskt t’Pols och Hoshis samarbete som ledde till att man lyckades kommunicera med varelsen, fick reda på att den ville åka hem till sin egen planet och fick tillbaka fångarna i ett stycke. Trots det var de två kvinnornas relation precis lika stel och obekväm mot slutet av det här avsnittet som i början. Det här meningsutbytet verkar inte ha hjälpt:

Ordväxlat:

T’POL: Allowing your emotions to control you won’t help solve this problem, Ensign.

HOSHI: Neither will questioning everything I do.

T’POL: You asked for my help.

HOSHI: I didn’t ask for you to keep count of every time I make a mistake, or to second-guess all of my decisions.

T’POL: As First Officer it’s my duty to supervise you.

HOSHI: This goes beyond duty, Sub-Commander. You’ve been looking over my shoulder ever since you came on board. Double-checking my log entries, my translations.

T’POL: It’s my job.

HOSHI: Is that all we’re talking about? You don’t think I belong on Enterprise, do you.

T’POL: On the contrary. It would be a great loss to Starfleet if you were not a part of this crew. If you feel I’ve been unfair to you, I apologise, but I hold you to a high standard, Ensign, because I know you’re capable of achieving it. Shall we continue?

HOSHI: Yes. Why don’t we take another look at the sub-harmonics. I was thinking we could run it through the decryption matrix, see if we can find a pattern. All I see is numbers, codes.

T’POL: Any code can be broken.

Filmhistoria: Veckans film i Enterprises filmklubb är Fruktans lön från 1953. Här kan du höra en Klassiker av Mårten Blomqvist om filmen!

Sexytime: Archer och Tucker ser på vattenpolomatcher ihop. Ja, det var väl det mest erotiska som hände i det här avsnittet.

Det här kändes precis som…

Archers interstellära charmoffensiv går inget vidare. Inte ens att bjuda på middag är riskfritt när man har med andra kulturer att göra.

Hoshis dåliga självförtroende verkar också vara ett återkommande problem. Att det på något sätt blir hennes fel varje gång ett meningsutbyte med en främmande art går åt skogen är förstås inte hållbart i längden. Men jag hoppas nästan på att den dåliga stämningen mellan T’Pol och Hoshi fortsätter. Lite drama mellan besättningsmedlemmarna hade bara gjort den här serien gott.

Det klibbiga spindelnätet var ju en ambitiös scenografisatsning, men rent dramaturgiskt blev handligen om detta levande nät en smula stillastående. Visst, man la till ett moment där tiden är på väg att gå ut för dem som fastnat i tentaklernas grepp, men riktigt läskigt blev det förstås aldrig. De bara hängde där. Och sedan släpptes de ut, klibbiga och blöta av den vita vätskan. Det var nästan den räligaste biten i hela sammanhanget. Yucky, liksom.

Betyg: 6/10.

Star Trek: Enterprise. Säsong 1 avsnitt 22/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 9 långfilmer och 684 tv-avsnitt.

Leave a Reply