Era bästa konventråd?

star trek konvent.JPG

Jo, men så var det bestämt. Efter lite velande så har jag äntligen fattat beslutet och bokat biljetter. Jag ska bli av med min konvent-oskuld i Birmingham i början av oktober. Nu undrar jag bara om ni har några råd att ge kring den här typen av event. Vad måste jag göra? Vad ska jag undvika? Måste jag vara utklädd när jag är där? Finns det några bra öppningsfraser när man ska börja prata med en klingon? Och det sjuka att mannen inuti Gorndräkten kommer? Så bisarrt bara det att det är värt att åka, tänker jag.

 

 

4 thoughts on “Era bästa konventråd?

 1. Jag som är lite blygsam av mig och heller aldrig varit på något konvent skulle i klädvalet gå halva vägen, dra på mig en t-tröja från TOS (helst röd) och så är det bra så. Då är man liksom “en i gänget” men sticker lagom mycket ut. Särskilt bra när det är första gången, annars kan det vara risk för magplask… 🙂 Efter det, när man vet hur det går till, kan man gå på nya konvent och köra hårt och gå all in med cosplayandet.

 2. Jag har förvisso aldrig varit på något stort konvent dedikerat specifikt till Star Trek, men jag har aldrig upplevt att folk ser ner på en för att man inte klär ut sig. Däremot är det någonting som jag själv tycker förhöjer upplevelsen, till och med om jag har på mig en kass kostym ihopsydd på en hyrd symaskin under en sömnlös natt.
  Tycker också att saeys’ råd är bra om man inte vill gå hela vägen på första konventet.

  Gällande klingonska fraser så behöver du inte veta så mycket; vi som talar det hänger mest på våra egna konvent 😉

  Fraser som vanliga trekkies kanske känner igen inkluderar:

  nuqneH?
  “Vad vill du?”

  Qapla’!
  “Framgång!”
  (används ibland som “Lycka till!” eller “Godspeed!”, och används därför ibland nästan som ett “Hej då”)

  nuqDaq ‘oH puchpa”e’?
  “Var är toalettrummet?”

  Om du nu stöter på en jatlhwI’ så kan några nyttiga fraser vara:

  jIyajbe’.
  “Jag förstår inte.”

  QIt yIjatlh!
  “Tala långsamt!”

  tlhIngan Hol vIjatlhbe’.
  “Jag talar inte klingonska.”

  DIvI’ Hol Dajatlh’a’?
  “Talar du federationsstandard?
  (dvs. engelska)

  Suverya’ngan jIH.
  “Jag är en svensk.

  QapHa’law’taH mughwI’wIj.
  “Min översättare tycks inte fungera.”

 3. All out costume säger jag. Du skulle bli en utmärkt Data! Du, likt honom, försöker ju lära er vad det innebär att vara Trekkie, så du kan verkligen gå in i rollen.

Leave a Reply