The Ambergris Element. Det där Spock och Kirk får gälar (eller åtminstone simhud mellan fingrarna).

st element 6

Det var förstås bara en tidsfråga innan Star Trek skulle stöta på en vattenlevande intelligent livsform ute i galaxen. Problemet är bara att livsformen inte är så intresserad av att ha kontakt med Enterprise.

st elementHandling: Enterprise besättning ska undersöka den en gång bebodda planeten Argo, där civilisationen gick under efter enorma jordbävningar. Men det visar sig att planeten fortfarande är full av liv, fast under vatten. Bland annat av ett jättestort sjömonster som attackerar och förstör skeppets enda aquaskyttel (en skyttel som kan användas som en u-båt), och sedan drar med sig Kirk och Spock ner under vattenytan. När en räddningsexpedition till sist hittar de två har de simhud mellan fingrarna och kan bara andas under vatten. Under tiden de varit försvunna har de genomgått en mutering och blivit fiskmänniskor.

st element 2Ett jättestort akvarium ställs i ordning för Spock och Kirk, men de vill tillbaka till planeten. De hoppas att kunna hitta den eller de som opererat dem för att kräva att de fixar tillbaka lungorna som de var. För, som Kirk uttrycker det “jag kan inte styra ett skepp från insidan av ett akvarium”.

Ganska snabbt hittar Kirk och Spock gröna vattenmänniskor, men de får inte något varmt välkomnande: “go away air breeders!”, skriker de och simmar och gömmer sig.

Så rullas det upp en historia kring en civilisation där de äldre styr enligt gamla skrifter och myter, medan de yngre kräver förändring. När planeten drabbades av en geologisk katastrof, och städer sjönk till havets botten så genomgick en stor del av befolkningen en mutationsoperation som gjorde dem vattenlevande. Sedan följde konflikter med de som bodde kvar på land. Därför säger de gamla skrifterna att undervattenscivilisationen är stängd för alla som andas luft. Det var unga radikala element som opererade Kirk och Spock, som en ren akutåtgärd för att rädda deras liv. Tekniken för att vända tillbaka mutationen finns gömd i en gammal helig ruin som är förbjudet område för vattenfolket. .

st element 3Till slut löser sig förstås allting till det bästa, Det samlas in ett motgift från det arga havsmonstret som injiceras i Kirk. För ett tag ser det ut som om han ska förvandlas till en fjällig fisk, men efter några sekunders skräck får han tillbaka sin gamla hy. Enterprise passar på att förhindra en ny, katastrofal jordbävning och allt gammalt groll mellan vattenmänniskor och landlevande glöms bort. Nu vill till och med en del av de unga från vattenfolket flytta upp till land igen och försöka att återuppbygga civilisationen. Och vattenfolkets ledare får komma på studiebesök på Enterprise i en särskild vattenrymddräkt.

Det här är nytt: Har alltid älskat vattenlevande fantasifigurer, så aquafolket känns som
ett skönt tillskott till Star Trek-familjen, precis som aquaskytteln till Enterprise maskinpark. Och visst känns det som om den animerade serien blir allt mer barntillvänd ju längre den pågår. Kirks magiska förvandling känns som hämtad från vilken saga som helst.

st element 7Det här har vi sett förut: Gillar att manusförfattarna inte nöjer sig med att skriva en påhittig historia om ett vattenfolk, utan ändå måste få in lite samtidsmarkörer i historien. Konflikten mellan bostavstrogna ortodoxa och förändringsbenägna unga och radikala känns väldigt tidstypisk för 70-talspopulärkulturen.

Betyg: 7/10. Gillar när man använder den frihet som finns i den animerade formen. Fler nya folkslag och ett äventyr som utspelas på en nya planet, snarare än på Enterprise brygga!

Star Trek The Animated Series, säsong 1, avsnitt 13/16. Avsnitt 93 i min Startrekathon.      st element 8

Leave a Reply