Det första animerade avsnittet: Beyond the Farthest Star. Det med den döda stjärnan och insektsrymdskeppet.

st beyond skeppetHandling: Enterprise dras in i omloppsbana kring en död stjärna. Här finns också ett annat fångat skepp, men det ser inte ut som en “vanlig” rymdfarkost, utan mer som ett rymdskepp som liksom är organiskt uppbyggt. Som en jättestor, (verkligen jättestor) rymdskeppsplanta. Kirk och några till tar sig dit, men skeppet är övergivet, och otroligt gammalt – man beräknar att det är 300 000 år.

st beyondEtt inspelat varningsmeddelande går igång där en insektsliknande varelse säger något oförståeligt. När Spock lyckas översätta framgår det att det finns någon form av ond kraft på skeppet, något som Enterprise-besättningen märkar när den börjar jaga dem ombord på skeppet. Kirk & Co flyr genom transportören, men kraften följer med till Enterprise. Snart har den tagit över skeppet, men Kirk lyckas skrämma bort den genom ett chickenrace. Genom att få det mystiska energifältet att tro att Enterprise ska krascha in i den döda stjärnan så hoppar den av självmant. Plötsligt är det inte så kaxigt längre, utan börjar skrika att den känner sig ensam medan Enterprise stävar vidare ut i världsrymden. Det kanske den skulle tänkt på innan den häll på att ta livet av Kirk och de andra i besättningen?

st beyond 3Det här är nytt: Här introduceras en smått revolutionerande uppfinning: life support-bälten. Lite väl simpla för att fungera någon annanstans än i en animerad serie, men ändå. Men ett sånt på sig behöver man inte ha någon dräkt på sig ute i rymden. Den skyddar också mot olika vapenstrålar. Lägger man det på ett kontrollbord så skyddar det kontrollbordet också.

Har dock en viss känsla av att de där bältena också kom till av produktionstekniska skäl. På det här sättet slapp man ju göra helt nya teckningar där figurerna har rymddräkter på sig – mycket lättare att bara lägga till ett skärp, liksom.

st beyond 4Det här känner vi igen: Beyond the Farthes Star påminner om flera avsnitt från originalserien, TOS, men framför allt Wolf in the Fold – där ju en alien tar över skeppet, snackar i högtalarsystemet och hotar att ta livet av hela besättningen om hen inte får som hen vill – precis som här.

Betyg: 4/10. Bäst är det där insektsrymdskeppet, men annars inte så fantasifullt som man kunde vänta sig av Gene Roddenberrys utfästelser om fantasins fria spelrum. Och varför presenterar man inte de nya besättningsmedlemmarna när man drar igång en ny säsong? Men eftersom jag såg avsnitten i en klump så vet jag ju att det blir bättre. Redan i nästa avsnitt.

Star Trek The Animated Series, säsong 1, avsnitt 1/16. Avsnitt 81 i min Startrekathon.

One thought on “Det första animerade avsnittet: Beyond the Farthest Star. Det med den döda stjärnan och insektsrymdskeppet.

Leave a Reply