Elaan of Troyius. Det med det arrangerade äktenskapet och de förtrollade tårarna.

st elaan 3Just när du inte trodde att kostymerna kunde bli mindre och Star Trek mer sexistiskt så kommer Elaan of Troyius. Avsnittet där Kirk bland annat hotar en kvinna med smisk, när st elaanhan får en örfil av henne svarar han med att ge en tillbaka, och när hon försöker förklara sin ångest och ilska över att giftas bort till en annan planet i ett arrangerat äktenskap så visar han noll förståelse. Det är också ovanligt, även för Star Trek, att introducera en rollfigur med att kameran går från fot till ansikte – och på vägen bjussar på en närbild på både paljettklädd trosa och en futuristiskt minimal topp. Nya topp-poäng i gubbighet.

Kvinnan i fråga, Elaan, har titeln som Dohlman på planeten Elas. För att skapa fred med grannplaneten Troyius ska hon skickas dit för att bli bortgift. Något hon inte är särskilt road med. Hennes sätt att visa det på är att bråka, kasta saker, agera arrogant och ställa orimliga krav på inkvartering och uppassning. Skitjobbigt, ja. Men att ges bort som fredsgåva kanske inte är världens roligaste sak att vara med om.

st elaan 2Mycket står dock på spel i och med det här äktenskapet. Inte bara när det gäller freden mellan de bägge planeterna, utan även Federationen har stort intresse av att allt går i lås – eftersom de tävlar med Klingonerna om vem som ska ha inflytande över de bägge planeterna. Kirk verkar för första gången rädd för att mista sitt jobb och går på den hårda linjen. Tycker att man får skylla sig själv om man är Dohlman, det går alltid att hoppa av om det inte passar, säger han. Och uppför sig lite grand som om avsnittsnamnet istället vore Så tuktas en argbigga. Bland annat är Elaan inte tillräckligt kvinnlig, och äter för slaskigt. Och så var det där med smisket som han hotade med också. Och örfilen han ger. Så f   räscht.

st elaan 4Så vad ska en flicka göra när ingen lyssnar? Svaret är att använda sig av sin kvinnliga list, och de magiska tårar som kvinnorna på Elas är utrustade med. Varje man som rör vid en tår från en kvinna från Elas är bunden till henne för resten av sitt liv. Alla, utom Kirk. Inte ens Elaans tårar kan komma mellan honom och hans kärlek till Enterprise.

Sammanfattning: Manschauvinistiskt, gubbigt och med en kvinnlig huvudroll som beskrivs som en häxa med tårar som förslavar mannen. Ja, det där med könsrollerna verkar inte ha utvecklats sådär jättemycket i alla hörn av galaxen, eller ens i serien Star Trek. Arrangerade äktenskap har i och för sig förekommit fram till modern tid inom kungliga familjer, men den moderna synen på mänskliga rättigheter på andra håll i serien innefattar tydligen inte tvångsäktenskap. Lite empati med Elaan kanske hade varit på sin plats, snarare än att hota henne med stryk. Även om hon visst lyckades knivhugga en ambassadör från Troyius. Och efter att avsnittet är slut inser jag att Elaan definitivt är Star Treks roligaste kvinnoroll hittills. Synd bara på manuset hon placerades i. Betyg: 4/10.

Star Trek Original Series, säsong 3, avsnitt 13/24

2 thoughts on “Elaan of Troyius. Det med det arrangerade äktenskapet och de förtrollade tårarna.

Leave a Reply