Star Trek-poddar. Del 3: This week in Trek.

This Week in Trek“Jag har faktiskt aldrig sett ett enda avsnitt av Star Trek”. “Kan inte du förklara skillnaden mellan Star Trek och Star Wars för mig?”. Visst var det någon som hade spetsiga öron i den där serien?”. Det har visat sig att jag har ett och annat att uträtta som Star Trek-missionär. Massorna där ute är ofta helt ovetande om vilka fantastiska intergalaktiska upplevelser som väntar dem i Star Treks alla inkarnationer. Men min överentusiastiska resa in i geekdom innebär också att jag redan börjar känna av den typiska nördensamheten. Häromveckan, när jag träffade min bokklubb, pratade jag så mycket om Star Trek att jag såg på folks blickar att de började bli oroliga. Eller så var det jag själv som började bli lite orolig över mitt maniska babblande om serier, böcker och poddar. Jag är inte riktigt säker på hur det var. Egentligen.

Men trots viss oro har jag fortsatt att jobba mig igenom Star Trek-poddar. För varje lyssnad minut får jag nya insikter, och så växer Star Trek-universumet ytterligare en smula. Veckans favoritsmak i poddvärlden har varit This Week in Trek. Tvä män, tydligen pappor, som spelar in när de pratar om Star Trek med varandra på Skype. I skrivande stund har de tryckt ur sig sin 186:e podcast om Star Trek sedan 2011.

Jag har både lyssnat igenom de första månaderna och de senaste veckorna av This Week in Trek. På ett sätt är det ju intressant bara att se hur en podcast utvecklas om det ges lite tid. Från de tekniska barnsjukdomarna: ett helt avsnitt där den ena personens volym ligger långt under den andra och därför nästan omöjligt att lyssna på . Helt omöjligt att lyssna på i lurar. Eller, de riktigt dåliga idéerna: Spela upp ljud från olika Star Trek-bloopers som de hittat på YouTube. Har svårt att tänka mig något tristare att lyssna på.

Successivt har deras format trots allt blivit allt tajtare. Men jag är fortfarande lite irriterad på den ene programledaren, Darrell Skeels. Han är så timid och tillbakadragen i programmet att han ibland bara tystnar. Eller klämmer ur sig max ett ord. En talang som sällan efterfrågas när man gör podradio. Å andra sidan försöker de två producenterna inte ens låtsas att de gör ett radioprogram, tänkt för fm-bandet. På ett mycket avslappnat sätt googlar man saker medan man bandar om något är oklart. Research on tape-liksom.

Men för mig som fortfarande håller på att undersöka Star Trek-fandomen spelar de här sakerna en mindre roll. Jag är så nöjd med att lyssna på avsnitt från 2011 där de två pratar om varför de tycker om JJ Abrams första Star Trek-film (hur kan man bestämma sig för att förinta Vulcan!). Eller hur upprörda de är över tv-bossar som inte vill sätta igång en ny Star Trek tv-serie. Och så gillar jag att de är supernördiga, men trots det fortfarande inte sett alla avsnitt av alla serier. Man skulle kunna säga att de är snobbnördar, som vägrar att se på Star Trek-serier som de tycker är för dåliga. Både hoppfullt och oroväckande på något sätt.

Sammanfattning: en sympatisk och nördig podcast som dessutom bevisar att det i stort sett varje vecka åtminstone kommer någon Star Trek-nyhet värd att uppmärksamma. Fast alla detaljer i Star Trek-universumet verkar inte kännas lika hemtama för Michael och Darrell. När de skulle besvara en lyssnarfråga om allt Star Trek-bögeriet inom slash-litteraturen blev de mest nervösa och märkliga. Hur kan man inte fatta hur queert Star Trek nästan är? Men trots alla svagheter kommer jag att fortsätta att lyssna mig igenom några årsproduktioner till av deras podd. Det känns tryggt och bra, lite som att ha två stycken lite långsamma och nördiga sengångarkompisar att prata om rymden med..

5 thoughts on “Star Trek-poddar. Del 3: This week in Trek.

 1. Apropå podcasts lyssnade jag just på ett program av Kino från 2009 där du pratade mycket om Battlestar Galactica. Det är verkligen en fantastisk serie. Håller den nästan lika högt som DS9 (som jag nog helt enkelt har bestämt ska vara min favoritserie för all framtid) och därmed högre än den andra ST-serierna. Det är nog något speciellt med saker gjorda av Ron Moore, skaparen av “nya” BSG, som ju också jobbade mycket med DS9, för mig.

  Har förresten lagt mitt DS9-rewatch projekt lite på is och börjat se om TNG då det nyligen blivit rea på blu-ray-boxarna. De har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med att remastra serien som ser fantastisk ut nu. Kul att återuppleva serien som för sisådär åtta år sedan väckte ett stort intresse för mig när den gick på TV6. Dock börjar den rätt uselt i första säsongen, men det är inte så svårt att leva med när man vet att det blir otroligt mycket bättre.

 2. Ah, vad roligt att folk faktiskt lyssnar på de där gamla programmen ur arkivet. Ja, BSG var fabulöst på många sätt tycker jag. Fnissade till lite när jag läste ditt mail minuterna efter att de pratat i just den här podcasten om att TNG blir bra halvvägs in i säsong två. Dock vet jag inte om jag kan fortsätta att lyssna på den här podden längre, de gjorde just så grundliga närläsningar av några avsnitt att de gett bort allt som händer (lite som i mina blogginlägg iofs) så jag får se hur det går.
  Hmmm, kanske ska kolla om jag kan lägga beslag på en sån där box förresten, TNG närmar sig ju, om än inte med stormsteg…

 3. Jo, de flesta skulle nog säga att det nionde avsnittet i säsong två, Measure of a Man är det första avsnittet som når riktigt höga höjder.

  Jag skulle verkligen rekommendera att se TNG remastrad. Om du söker på “TNG remastered comparison” på Youtube finns det mängder av videos där du kan se skillnaden. Just nu tror jag det bästa priset som går att hitta är 149 kr per säsong hos Discshop. Det är lite lustigt för det verkar som att Sverige just nu för en gångs skull är ett billigt land på detta. I USA får man ge ungefär dubbelt så mycket tror jag. Känns som att det brukat vara tvärtom.

  Har blivit lite tokig i att beställa serier på sistone. TNG kom i onsdags och nu är en box med hela BSG på väg (såg serien på Netflix som inte har den längre)… Det var för billigt för att låta bli. Det är farligt att lägga in prisbevakningar på Prisjakt. När man sedan ser en rea känns det som att man är förpliktigad att köpa. Funderar också på att köpa de tre säsonger av Voyager jag inte har och den animerade serien. I sådana fall skulle jag ha tillgång till all Star Trek här hemma. Jag tror att jag är köpberoende. Får väl se allt detta som goda investeringar för framtiden. Det är ju svårt att se allt på samma gång.

  1. Men det är de remastrade utgåvorna, eller hur? Ser att det är en box på gång, undrar om de kanske vill bli av med säsongerna för att lansera boxen istället?

 4. Jo, det ska komma en box med alla säsonger av TNG remastered om tre veckor tror jag. Att köpa alla säsongerna för sig är ju dock just nu billigare än vad priset på den nya boxen verkar vara. Sedan vet man ju inte vad som händer med priserna sedan. Jag fick dock i slutändan med lite studentrabatt och så alla sju säsonger för 970 kr från Cdon. Det känner jag mig nöjd med.

  En fråga är också hur boxen för hela serien kommer att vara. I den som kom i Storbritannien var förpackningen inte så bra (fin låda, men med alla 41 skivor i två klumpiga megafodral inuti), medan den som släppts i Australien verkar mycket bättre (säsongerna i varsitt fodral förpackade i en fin låda).

Leave a Reply