Star Trek-litteratur: en orientering i Star Treks eget lit-verse.

Jag har i det längsta försökt hålla mig borta från det träsk som utgörs av de hundratals Star Trek-romanerna som getts ut genom åren. Men när jag nu sett igenom alla avsnitt, och börjat plöja igenom de tecknade serierna så kände jag att jag liksom bara var tvungen att förstå hur även denna del av franchisen, och dess expansion, fungerade. Visst, det finns en utförlig wikipediasida och Memory Alpha och några bloggar och databaser – men de kändes inte tillräckligt pedagogiska för mig, utan gjorde mig snarare ännu mer förvirrad. Alla dessa serier och underserier och flödesscheman. Så jag tänker mig att jag får göra precis som med tv-serierna. Beta av serie för serie tills jag inte orkar mer. Det är väl också här som jag officiellt gjort den här bloggen till ett evighetsprojekt. För det är nog inte fysiskt möjligt att “komma ikapp” den här delen av franchisen.

Uppmärksamma läsare av den här bloggen har kanske ändå märkt att jag redan tjuvstartat med den här verksamheten. Jag har läst Discovery-böckerna och de tillhörande seriealbumen, samma sak med de få utgåvor kring Picard-serien som kommit ut. Men nu börjar det bli dags att börja från början igen. Med originalserien. Ett universum som fortfarande håller på att kompletteras genom nya böcker och seriealbum. Men låt oss inte gå händelserna i förväg.

Det första de uthungrade Star Trek-fansen kunde få sig till godo i bokform var ett gäng tunna minipocketböcker med novellversioner av avsnitten från originalserien. 14 olika utgåvor kom ut från och med 1968 (även om en av dem tydligen var en omarbetning av del ett). För den som inte älskar att köpa second hand så finns också rubbet samlat i en utgåva från 2016. Mer än 700 sidor tjock, med ett förord av science fiction-författaren Norman Spinrad. Här har man sorterat alla novellerna efter avsnittsordningen i respektive säsong. Men för att göra allt lite svårare för mig, så tror jag snarare att jag tänker läsa dem i utgivningsordning i stället.

Några av de sajter som jag tar till hjälp för att reda ut allt kring Star Trek-böcker är:

A Star Trek Literaty Adventure är lite som den här bloggen – fast om böcker. Och här försöker man läsa böckerna i den kronologiska ordningen, enligt tidslinjerna. Men här verkar läslusten ha tagit slut hösten 2019.

Every Star Trek Book Ever är en ambitiös sajt med alla de skönlitterära utgåvorna i en praktisk tabell, som man också kan ladda ner om man vill följa med Flourish Klink på resan genom trekiversumet i bokform. Men som så många av de star trek-litteraturprojekt jag hittar på nätet så har man aldrig nått målet. Det här projektet var som mest aktivt 2017, men upphovspersonen håller fortfarande på med fandom i poddform, som i podcasten Fansplaining.)

Cygnus-X1.net innehåller massor av Star Trek-information, bland annat en omfattande listning av romaner, fanzines, faktaböcker och tecknade serier om Star Treks universum.

Ett sätt att försöka beskriva det här massiva utbudet är som Star Treks eget Lit-verse. Ett litterärt expanderat (och oftast icke-kanon) universum, helt enkelt, där verken med åren börjat referera till varandra. Nästan som ett parallellt universum. På Star Trek Lit-verse försöker man hålla reda på alla trådarna (men med en layout som faktiskt ger mig en mindre panikattack). Och när jag läst in mig lite ytterligare kanske jag kan titta på The Almighty Star Trek Lit-verse Reading Order Flow Chart utan att gripas av en stor och stark känsla av otillräcklighet och ångest.

Men jag börjar från början. Med den allra första lilla pocketen med sju korta noveller… Hörs när jag kommit igenom den!

Leave a Reply