Star Trek-litteratur: 50 Year Mission – The ultimate “Trek-a-thon” Challenge. En kalender för hetstittare.

Man slösurfar på Amazon. Man hamnar på Star Trek-avdelningen. Man hittar en bok som ser ut som…som om man kunde ha skrivit själv. Men det var alltså Paul Castle som kom på idén att skriva en bok för de som tänkt sig att klämma alla Star Trek-avsnitt och filmer under ett och samma år. “En själsfrände”, tänkte jag och beställde boken utan att kolla mer noga vad det egentligen var.

Det visar sig att Castle gjort det väldigt lätt för sig. Han har helt enkelt tagit alla avsnitten i den ordning de visats (kanske genom att kolla på den här sajten) och sedan fördelat dem på 2016 års alla datum (det blir ungefär två titlar om dagen, förutom några filmer som får egna dagar). Handlingen i varje avsnitt har han sedan summerat på cirka tre och en halv rad.

Jag hade hoppats på några personliga kommentarer här och där. Kanske ett “nu känner jag mig lite trött på holodäcksavsnitt”, eller “GE INTE UPP, DET BLIR BÄTTRE!”, men under mitt bläddrande i boken hittade jag inget sånt alls.

Den enda trösten är väl att ett Trekathon-projekt faktiskt är möjligt att genomföra på ett år, om man bara lägger manken till och skriver riktigt korta texter om varje avsnitt. Men det är nu inte den väg jag har valt att genomföra min trekathon på. Så det enda jag egentligen fick ut av det den här boken var att kolla hur långt in på bokens Trek-a-thon-år jag kommit. Det visar sig att det avsnitt jag bloggar om idag är det som är schemalagt för den 27 september enligt Pauls Castles uträkning. Det kändes betryggande på något sätt – men lite oklart vilket.

Så jag bläddrade istället fram till jubileumskalendern, som finns i slutet av boken. En listning av vilka dagar som avsnitten sändes för första gången. En lite roligare grej, som jag eventuellt kan tänka mig att missbruka i framtiden. Som att dagens datum, den 9 juni, var den dag då biofilmen Star Trek V – The Final Frontier hade premiär! Väldigt många dagar på året blir till potentiella högtidsdagar på det här sättet.

Så, om jag ska sammanfatta: den minst ambitiösa Star Trek-bok jag har i min samling. Fullkomligt meningslös – varken på nätet eller i bokform rådet det någon brist på avsnittssammanfattningar och episodguider till Star Trek-serierna. I den här boken har Paul Castle dessutom val att göra spoilerfria resuméer, vilket gör att de inte ens innehåller särskilt mycket information. Egentligen borde det väl vara mest rättvist att kalla det här för en Star Trek-kalender. Fast en sådan med bara text och inga bilder. Roligare än så blir det aldrig i 50 year mission.

Betyg: 2/10.

50 Year Mission. The Ultimate “Trek-a-thon Challenge”. 2016 viewing Diary” av Paul Castle.

3 thoughts on “Star Trek-litteratur: 50 Year Mission – The ultimate “Trek-a-thon” Challenge. En kalender för hetstittare.

  1. Den fick alltså två dåliga betyg?

    Du kanske kan ha den att stryka över avklarade avsnitt i?

    1. tack för att du korrläser. jag tror den här boken går rakt in i mitt arkiv av misslyckade star trek-köp. snart så stort att jag måste hyra ett extra förråd.

Leave a Reply