DS9: Destiny. Det med profetian, cardassiska vetenskapskvinnor och Siskos andliga uppvaknande.

ds9 destiny

Det är rätt konstigt hur jag liksom fastnar i vissa blogginlägg. Blir liksom halvfärdig, men efter några dagar är det nästan omöjligt för mig att skriva klart dem. Och så försvinner avsnittet bort i minnet och jag börjar bli rädd för att jag glömt viktiga saker. Ibland måste jag se om. Andra gånger nöjer jag mig med att bara läsa om replikerna i de utskrivna manusen. Det här avsnittet var ett sånt jag fastnade i när jag skulle skriva om det. Helt orättvist, eftersom mdet faktiskt är ett rätt så spännande avsnitt, med flera roliga vändpunkter. Som jag nu äntligen lyckats ta mig samman och skriva om!

Lite extra skönt, eftersom det här faktiskt ser ut att vara något av en milstolpe i Deep Space Nine. Här skrivs kartan om när det gäller rymdstationens boss Sisko och hans förhållande till den bajoranska religionen. Redan från början har ju Sisko stretat emot och vägrat ta in att Bajors religiösa ledare utsett honom till The Emissary – budbäraren. Den som, enligt Bajors troende, har kontakt med gudarna eller hur man nu ska definiera de högre makterna. Medan Sisko själv kanske skulle skriva om den arbetsbeskrivningen till något i stil med att han haft kontakt med de varelser som lever inuti maskhålet. Det är ju Star Treks vanliga sätt att förklara saker som liknar gudar, liksom. Som aliens med riktigt feta krafter. Men i det här avsnittet börjar Sisko åtminstone tro själv på att han är den utvalde. Att hans historia, hans betydelse, har förutspåtts av flera tusen år gamla profetior. Men han gör det förstås inte utan ett visst motstånd. Glöm kometer och relästationer och annat trams i det här avsnittet, den egentliga huvudintrigen handlar om Siskos väg till att omfamna sin budbärarstatus.

ds9 destiny 3Det råder lite allmän oro på Bajor. Även inom den religiösa världen. En av orsakerna att de bokstavstrogna bajoranerna börjat damma av sina undergångsprofetior är det nya fredsavtalet mellan Bajor och Cardassien , som rört upp starka känslor.. Det faktum att cardassiska forskare ska komma till Deep Space 9 för att försöka bygga en relästation för budskap genom maskhålet låter misstänkt likt en av Trakors profetior om några ormar som ska återvända till sitt gamla bo, tycker man. En profetia som man skulle kunna tolka som att hela maskhålet som används för transporter till gammakvadranten kan förstöras. Sisko avfärdar det hela, medan Kira fortfarande tvekar. Och det är också hon som till slut lyckas formulera en teori som gör tron på profetior lite mer rimlig (även om Sisko fortfarande försöker skjuta värdet av de gamla texterna ifrån sig i den här scenen):

KIRA: All right, how about this? The Prophets, the aliens who live in the wormhole as you call them, exist outside of linear time. They know the past, present, and the future.
SISKO: Agreed.
KIRA: It seems perfectly reasonable that they could’ve communicated knowledge of the future to a Bajoran named Trakor. He wrote down that knowledge in the form of a prophecy and now, three thousand years later, we are seeing those events unfold. To me, that reasoning sounds concrete, solid, I’d even call it Starfleet.
SISKO: But that all hinges on how you interpret an ancient text that’s been translated and re-translated over the centuries. Words that were couched in metaphor to begin with. I’m sorry, Major, but where you see a Sword of Stars, I see a comet. Where you see vipers, I see three scientists. And where you see the Emissary, I see a Starfleet Officer.

ds9 destiny 4Sisko väljer att fortsätta samarbetet med de cardassiska forskarna, vilket ger oss lite mer info om livet i deras värld. Det är nämligen inte frid och fröjd mellan de tre cardassiska forskarna som kommer på besök. En av dem kommer nämligen från den obsidianska orden och verkar mest vara där för att övervaka allt som händer. Ja, kanske till och med att sabotera lite när andan faller på.

En annan intressant detalj är det faktum att teknik och maskiner inte är något som är traditionellt manligt på Cardassion. Tvärtom, tar det en ganska lång tid innan O’Brien lyckas få sina cardassiska kollegor att förstå att han kan ett och annat om teknik. Men då är han så arg och spydig att det genast misstas för ett raggningsförsök.Så många saker som liksom fungerar på ett lite…annorlunda sätt i det cardassiska imperiet.

Och så fortsätter förstås Dax att tjata om cardassisk litteratur.

ds9 destiny 5Destiny bjuder på en komet, ett maskhål som håller på att kollapsa samt en rätt så bökig färd genom maskhålet med stora sten/is-bumlingar. Rätt så mycket action, trots allt. Och upplösningen lyckas både befästa och ifrågasätta profetiornas betydelse och vikt. För visst stämde Trakors profetior, men det var först efter att hela incidenten med kometen var avslutad som man kunde göra en korrekt tolkning och analys av de flera tusen år gamla skrifterna. Och det är väl det som är problemet. Profetiorna betyder någonting, men vad är svårt att veta. Och varje feltolkning av förutsägelserna om framtiden kan leda till en potentiell katastrof. Så frågan är förstås vad man ska göra med de där gamla skrifterna? Är de till hjälp eller snarare bara besvär? Sisko är i alla fall för allra första gången riktigt intresserad av vad som står i dem!

Betyg: 7/10.

Star Trek: Deep Space Nine. Säsong 3, avsnitt 15/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 7 långfilmer och 347 tv-avsnitt.

One thought on “DS9: Destiny. Det med profetian, cardassiska vetenskapskvinnor och Siskos andliga uppvaknande.

  1. Tycker mest det är märkligt att en vedek vill få Sisko att avbryta försöket med kommunikationsutrustningen genom att hänvisa till en profetia. Om man tror på profetior, varför vill man då att de inte ska slå in? Det skulle väl bevisa att ens tro inte stämmer? Tror man på profetior blir ju allt handlande och människans (ok, bajoranens) fria vilja meningslös.
    Detta hade Spock dömt ut som ologiskt om han befunnit sig på stationen 🙂

Leave a Reply