Statistikextra: Star Trek The Next Generation, säsong 3 – i siffror.

Som vanligt så har signaturen “LDL” gjort en rent statistisk sammanfattning av säsongen som gått. Den las faktiskt in i kommentarerna för ett bra tag sedan, men jag har varit i Berlin och bevakat filmfestival i varje vaken stund i lite drygt en vecka. Men här så kommer den, äntligen! Den statistiska sammanfattningen av TNG säsong 3. Take it away, LDL! 

tng deja q

Då var äntligen de första, trevande säsongerna av TNG långt bakom oss och vi kan analysera Säsong 3, den första säsongen som fans brukar anse gör TNG rättvisa.

graf betygfördelning tng s3Grafer för TNG

 

tng 3 average rätt

Jämförelse av medelbetyg mellan serier

Medelbetyg för S03: 6,42 (S01: 4,92, S02: 4,82)
Median för S03: 6 (S01: 5, S02: 4,5)
Först och främst kan vi konstatera att Säsong 3 var betydligt bättre än de tidigare två säsongerna, precis som de flesta nog redan förväntade sig, det är egentligen inget snack om den saken. Av den anledningen, trots att skillnaden är ganska stora, finns det inte så mycket komplexitet i jämförelsen med de tidigare säsongerna att diskutera. Säsong 3 hade en betydligt högre median, ett förkrossande mycket bättre medelbetyg och av de 26 avsnitten i säsongen så låg alla utom det allra sämsta på 5+ enligt Roger. Det får man ändå säga är en imponerande jämnhet för en säsong som inte bara slår de två tidigare säsongerna i TNG på fingrarna, utan även slår alla de tidigare betygsatta säsongerna ur både TOS och TAS.

Det gav också Mr_Trek rätt i det han skrev i början på Säsongen då han förutspådde att 75% av avsnitten i Säsong 3 skulle få en sexa eller mer. Det blev faktiskt mer än så, uppemot 85%. 🙂
När vi jämför med de tidigare betygsatta säsongerna från TOS och TAS istället, säsonger som sett ut att ligga till ganska bra emot de första säsongerna av TNG, så ser vi att den här säsongen av TNG helt enkelt legat på en ännu högre nivå. Medelbetyget för Säsong 3 av TNG låg inte vid något skede lägre än dess motsvarighet för de andra säsongerna i fråga. Ett tag i säsongen, efter ett halvdussin avsnitt, låg faktiskt medelbetyget på uppemot en sjua (6,83). En siffra som än så länge iaf ser riktigt bra ut och klart och tidigt slog till och med de bra säsongsöppningarna som vi hade från TOS och TAS.
För att sätta det i någon kontext så kan vi peka på de första två säsongerna av TNG som började uruselt och låg på 4,0 respektive 3,16 efter samma antal avsnitt. Alltså mindre hälften av Säsong 3s medelbetyg när det kommer till den senaste säsongen. En helt enorm skillnad!
Så småningom under säsongens gång, speciellt under sekvenser av avsnitt som i allmänhet var lite mer mediokra eller okej (5-6) och inte utmärkte sig, så sjönk medelbetyget något för varje avsnitt som gick. I någon av de tidigare två säsongerna, där medelbetyget låg under de betygen ändå, så hade det inneburit en höjning av medelbetyget. I den här säsongen låg dock medelbetyget ganska högt från början och det innebar högre krav för att det inte ska sjunka. I den andra sekvensen av avsnitt som orsakade en sänkning av medelbetyget låg ju också säsongens sämsta avsnitt – 3×19 Captain’s Holiday (2/10) – som hade ännu större effekt på medelbetyget än de övriga avsnitten. Vid slutet av den sekvensen så hade medelbetyget sänkts till ungefär samma värde som de högsta värdena som de tidigare bästa säsongerna – TOS S02 och TAS S01 – uppnådde (här räknar jag inte in de väldigt tidiga topparna, där för få datapunkter är inkluderade för att det ska bli statistiskt jämförbart, enligt mig). Det visar säsongens styrka och kvalitet att på de få återstående avsnitten så lyftes medelbetyget återigen med flera tiondelar.
Om man ska klaga på något under Säsong 3 så är det att den inte hade fler höga toppar under säsongens gång. Som sagt, nästan alla avsnitten låg på den övre halvan av betygsskalan, men tittar man på betygsfördelningen så ser vi ganska tydligt att de allra flesta avsnitten ligger kring en sexa. Även om vi hade en bra mängd avsnitt på 8/10 – fyra stycken – så är det bara ett enda avsnitt som ligger på 9+. Där ligger säsongen faktiskt inte bättre till än förra säsongen, TAS S01 eller de två betygsatta säsongerna från TOS. De säsongerna hade alltså en ungefär lika stor, om inte större, fördelning högt betygsatta avsnitt. Det är lite synd för den här säsongen för den är så mycket jämnare på en högre nivå än alla de tidigare säsongerna att den statistiskt hade legat ännu bättre till på pappret om den hade haft ungefär lika stor andel riktigt högt rankade avsnitt.
Med det sagt så får jag säga att intrycket jag fått under åren är att Rogers betygsättning av avsnitten i Säsong 3 ibland hade varit mer konservativt än fansen i allmänhet. Avsnitt som3×10 The Defector (6/10) och 3×16 Sins of the Father (6/10), men även högt betygsatta avsnitt som 3×15 Yesterday’s Enterprise (8/10) och 3×26 The Best of Both Worlds Part 1 (8/10) är nog avsnitt som många fans hade betygsatt högre. Personligen tror jag att kanske även att avsnitt som 3×03 The Survivors (7/10) och 3×04 Who Watches the Watchers (6/10) hade betygsatts högre av vissa, precis som jag har svårt att se att3×19 Captain’s Holiday (2/10) skulle vara så här dåligt. Visserligen hade jag betygsatt några avsnitt lite lägre också, men det hade nog blivit mer positivt än negativt totalt sett. 😛 Av ren nyfikenhet gick jag faktiskt igenom mina kommentarer, där jag börjat ge egna betyg under säsongens gång, och räknat ut mitt egna medelbetyg för S03; 6,69. Något högre, men inte alltför mycket. Trots det så var det den klart bästa betygsatta säsongen i det här projektet så här långt. Inte illa. 😉
Bästa avsnitten i TNG S03:

tng sarek 3
9/10 – Sarek (3×23)
8/10 – The Bonding (3×05)
8/10 – Yesterday’s Enterprise (3×15)
8/10 – The Offspring (3×16)
8/10 – The Best of Both Worlds (3×26)
Sämsta avsnitten i TNG S03:

tng holiday 1

2/10 – Captain’s Holiday (3×19)
5/10 – The Price (3×08)
5/10 – The Vengeance Factor (3×09)
5/10 – Allegiance (3×18)

/LDL

4 thoughts on “Statistikextra: Star Trek The Next Generation, säsong 3 – i siffror.

 1. Den här säsongen kan sammanfattas med, Jösses vad hände, vi såg ju under S2 att de kom på hur man gör bra avsnitt men nu till S3 verkar de ha lärt sig hur man undviker bottennapp också. Precis som någon lyckades skriva ner formeln för dålig startrek och tejpade upp den någonstans med texten. Gör inte så här. Jag och min Sambo driver ju något som håller på att urarta till ett tng maraton som i bästa fall spårar ur till övrig Trek också och jag skruvade på mig en hel del under S1 och början av S2 och började undra om jag skulle få äta upp mina ord om att det blir bättre, mycket bättre, håll ut. Tur att S3 gav mig rätt. Så här i efterhand förstår jag varför folk skapar se respektive skippa listor för S1 och S2, känns som man kunde ta bort de 22 sämsta avsnitten av de första två säsongerna och se det man får kvar som en säsong utan att missa något. (utom frustration då).

  Nu ska det bli spännande att se om det håller i sig, vi är en bit in i S4 nu och tycker oss se ett tema för i alla fall första delen av säsongen.

  Till slut vill jag bjuda på ett litet klipp där Kurn får visa varför han som den yngre brodern redan är Commander medan storebror Worf bara är Löjtnant.

  S3, som saker borde ha hänt. https://youtu.be/tVYCbRjhnsE

  1. Det är klart ni måste fortsätta efter TNG också. Nästa serie är ju dessutom DS9 och den uppskattar fansen snarare mer idag än när den sändes. 😉

   Haha. Stackars Wesley. Jag antar att ni inte tycker så mycket om den rollfiguren? 😛

   1. Min Sambo och jag är inte riktigt överens om Wesley får jag väl säga 😉 Själv har jag Wesley som ett exempel på hur man inte ska skriva lillgamla rollfigurer.

 2. Hur skulle du sammanfatta den senaste säsongen, Roger? Känns det som om siffrorna stämmer överens med hur du minns säsongen?

Leave a Reply