Captain’s holiday. Det med den vilda jakten på stenen.

tng holiday 1

tng holiday 2Minns ni Den vilda jakten på stenen? Eller Romancing the Stone, som filmen hette i original. Åttiotalsrullen med Michael Douglas och Kathleen Turner i huvudrollerna. De spelar två främlingar som tvingas samarbeta – och förstås så småningom blir kära i varandra – medan de flyr från skumma typer i Columbias djungel. Captain’s Holiday känns lite som Star Treks remake av den där filmen. Exotiska miljöer, lite romantik och porriga vibbar. Picard och en ung tjej följer en skattkarta för att hitta en värdefull kristall, samtidigt som de jagas av en ferengi som själv vill lägga vantarna på dyrbarheten. Eller för att sammanfatta det hela i en mer kärnfull formulering: vilken jävla smörja det här avsnittet är.

Att man lyckas blanda in buskishumor, taffliga sexuella anspelningar och tidsreseproblematik (hur man ändrar framtiden när man reser bakåt i tiden är en variabel i intrigen som jag i stort sett alltid avskyr) i ett manus som dessutom är korkat, och sedan toppar det hela med att slänga in en kolerisk ferengi. Någon borde ha bestraffats efter det här avsnittet. Förutom jag, som var tvungen att se igenom hela.

tng holiday 4Det här påminner om: De mest katastrofala höhöhö-avsnitten i originalserien, samt några av TNG:s lågvattenmärken under första och andra säsongen. Nu är vi visst tillbaka på samma urusla nivå som förr. Det blir ju inte bättre av att jag läser mig till att det var Patrick Stewart som själv efterlyst lite mer pang-pang och romantik för sin rollfigur. Det slutar sällan bra när manusförfattarna lyssnar för mycket på skådespelare – se bara hur det gick när Shatner fick för mycket inflytande över orginalserien.

Det här är nytt: Picards första ligg så här långt. Det satt hårt inne! Nu har väl i stort sett hela den inre kretsen på Enterprises brygga fått ligga i serien. Till och med unge herr Wesley har fått hångla.

Höjdpunkten är: —. På sin höjd Stewarts silverfärgade badbyxor om jag MÅSTE välja.

tng holiday 5Gillade inte: Var ska jag börja? Okej, om jag måste välja något så är det väl de taffliga sexskämten som bygger på något slags missförstånd kring en kruka som är en fruktbarhetssymbol. Som om Picard skulle göra en sån miss, någonsin? Avsnittet är väl uthärdligt så länge Picard spelar den ovillige turisten som hatar alla andra varelser på resorten han bor på. Men när kättjan blandas in i det hela mår jag faktiskt lite illa.

Vad har vi lärt oss? Att Picard gör sig bäst omgiven av sin besättning på väg ut i galaxens mest okända hörn. Inte på äventyr som utspelas under hans chartersemester.

Betyg: 2/10

Star Trek: The Next Generation. Säsong 3, avsnitt 19/26. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 5 långfilmer och 169 tv-avsnitt.

7 thoughts on “Captain’s holiday. Det med den vilda jakten på stenen.

 1. Det var väldigt vad det här avsnittet måste ha gått dig på nerverna. 😛
  Visst är det ett mindre bra avsnitt, men knappast 2/10-dåligt? Jag har svårt att se att det här avsnittet skulle ligga i nivå med avsnitt som 2×04 The Outrageous Okona eller 2×22 Shades of Gray. Jag tycker fortfarande rent av att ett avsnitt som 3×14 A Matter of Perspective är något sämre och framför allt betydligt tråkigare. Jag skulle nog ge även det här 4/10 kanske.

  Originalavsnittet som Ira Steven Behr, med viss hjälp av Ron Moore, hade skrivit var tydligen ganska annorlunda jämfört med vad som faktiskt producerades till slut. Piller ska ha gillat deras idéer och förslag, men tydligen ska Gene Roddenberry ha använt sin vetorätt för att stoppa det, då han ansåg att en viss detalj i grunden för avsnittet de föreslog inte gick ihop med hans vision för den utvecklade mänskligheten. Därmed fick de plocka bort allt det och i praktiken skriva ett helt annat avsnitt. Delarna som togs bort kommer dock så småningom återanvändas till ett framtida avsnitt i serien. Däremot tyckte Gene Roddenberry om idén med Risa, ett slags semesterparadis som i originalet mest introducerades för att rama in resten av handlingen. Så Behr fick i uppdraga att skriva ett avsnitt kring Risa istället.
  Hursomhelst så var inte direkt resultatet något vidare. Ferengier är knappast några tittarfavoriter, och någon konstig manick och tidsresande skurkar som vi aldrig hört något om varken före eller efter? Nja, det låter inte speciellt intressant eller kul. Sen ska vi inte glömma den vanliga flörten som jag aldrig tycker fungerar i den serien. Jag förstår öht inte varför Picard tydligen blir lite småkär i henne. Visst har de gått igenom ett äventyr tillsammans, men hon står ju för väldigt mycket som är raka motsatsen till vad han står för, tycker jag.

  Ändå, trots allt negativt, tycker jag ändå att det är småtråkigt, men förvånansvärt nära att vara acceptabelt. Det är ändå Picard, i en helt annan situation än vad vi ofta ser honom i och det lyckas helt nästan vara tillräckligt underhållande för att jag inte ska tänka alltför mycket på vad som inte funkar. Men är det ett avsnitt jag längtar efter att se igen? Nej.

  Tydligen ska regissören för avsnittet, Chip Chalmers, ha varit sjuk under filmandet och ha haft feber. Mellan tagningarna gick ha bort och la sig ner och vilade. Det kanske inte heller påverkade avsnittet väl. 😛

  Vi får inte heller glömma att nämna att Max Grodénchik gjorde sitt inträde på Star Trek-scenen här, i rollen som Ferengiern i det här avsnittet. Även han skulle återkomma i fler roller, framför allt i en större roll…som en Ferengi även där.

  1. Läser din text och tänker att du inte heller gillar det här avsnittet. 😉 jag skrev inte ut det kanske, men tycker att gubbigheten är förlamande och humorn platt. Isch!

   1. Definitivt ett av de sämre avsnitten den här säsongen, absolut. Men det behöver inte vara allt eller inget. 😛

    Förhoppningsvis blir det bättring innan säsongen är över, för att gottgöra för det här avsnittet. 😉

 2. Men jösses vad pajigt. Som om några filmstudenter bestämt sig för att göra en egen version av den vilda jakten på stenen men glömt att lägga till några som helst action scener. Hur kunde någon tror att det här var ett bra manus? En sådan här historia behöver ju larger than life action scener något som TNG defintivt inte gör bra eller ens medelmåttigt.

  Plotten med fruktbarhets symbolen är ju direkt förolämpande mot Picard. Med tanke på hans intresse för kulturer och arkeologi är det helt orimligt att han, även om han inte hade någon erfarenhet av den här kulturen, inte fort skulle koppla vad det är för något.

  Dock måste jag säga att jag gillade början på avsnittet när Picard gradvis inser att hela besättningen konspirerar mot honom och hur mycket han än är chef så har han inget val annat än att lyda besättningens “order”.

Leave a Reply