Site icon

DS9: The Nagus. Det där Quark blir ferengiboss.

ds9 nagus 2

Och så fick äntligen Deep space 9:s barägare Quark A-handlingen i ett Deep Space Nine-avsnitt. Det var väl på tiden. Ja, man skulle väl egentligen kunna kalla det här för det stora ferengi-avsnittet så här långt i Star Trek. Eller hur man nu skriver det. Blir mycket konfunderat över olika böjningsformer i tv-översättningen och på den svenska Star trek-databasen. Hur som helst, vad jag minns har aldrig så många ferengirollfigurer fått så här många repliker i ett enskilt avsnitt.

Orsaken till ferengiinvasionen beror på en ferengi-konferens på Deep space nine. Ferengiledaren Zek har bestämt sig för att avgå och utser mycket överraskande Quark till sin efterträdare. Han är till en början förtjust, men ganska snart visar det sig att livet som nagus är mer Game of thrones än familjemys på Drottningholm. Snart är alla ute efter Quark, som allt för sent inser att han bara var ett lockbete. Zek fejkade sin egen död för att kolla hur mogen hans tilltänkta efterträdare var för positionen. Det vill säga hur mordisk, brutal och skoningslös påläggskalven skulle visa sig vara. Eftersom han inte lyckades mörda Quark omgående så fick han underkänt i testet.

Jag, som tidigare haft rätt svårt för allt som haft med ferengier att göra, måste faktiskt erkänna att det här avsnittet var rätt roligt. Jag har redan tidigare nämnt att Quark är ett under av nyanser jämfört med tidigare ferengiporträtt i Star Trek-universumet, och här tillåter man sig att leka lite friare (och roligare) med folkslagets skoningslösa fixering vid pengar. Att den regerande nagusen Zak dessutom uppför sig som en blandning mellan en gremlin och Yoda gör inte saken sämre (Wallace Shawn gör ett bra jobb genom masken). Men skulle jag i och med det här säga att det här var ett bra avsnitt? Njae. Men inte alls så irriterande som jag trodde. Dessutom, B-handlingen som handlar om klasskompisarna Jake och Nogs vänskap sorteras däremot in under after school-special fliken. På nytt en bihandling som hade passat bättre i Degrassi High.

Tydligen var det här ett lite extra nervöst avsnitt för crewen bakom Deep Space Nine, eftersom det var seriens första avsnitt med en tyngdpunkt på komedi. Det var också det första avsnittet där vi faktiskt fick reda på lite mer om ferengierna. Statsskick, organisation, och kanske framför allt två av reglerna i deras Rules of Acquisition. Nummer 1: “Once you have their money, you nevr give it back” Och nummer 6: “Never let family stand in the way of opportunity”. Ser mycket fram emot att få veta mer om denna genomcyniska lagbok.

Betyg: 6/10. 

PS: Dålig Trekvecka för min del, på grund av att jag var på Bergmanveckan på Fårö istället för att vara hemma och blogga. Och tyvärr hittade jag inga spår av Star Trek någonstans där.

Star Trek: Deep Space Nine. Säsong 1, avsnitt 11/20. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 256 tv-avsnitt. 

Exit mobile version