Site icon

DS9: Vortex. Det där Odo förstår att han är en changeling.

ds9 vortex 5

Har nu skrivit om det här inlägget tre gånger. Trots att jag försöker undvika att skriva om den krångliga och komplicerade intrigen i det här avsnittet så hamnar jag ändå mitt i långa beskrivningar och invecklade förklaringar. Trots att det viktiga med Vortex egentligen är något helt annat. Mest handlar det ju om säkerhetschefen på Deep space nine, Odo, och hans hunger efter information om sitt ursprung. Sedan tidigare vet vi att Odo är en shapeshifter och hittades drivande i rymden. Men han har aldrig träffat någon av samma ras, och vet inte var han kommer ifrån.

Så man förstår ju att det är extremt omvälvande när Croden, en flykting från gammakvadranten, plötsligt säger att han känner till Odos sort (Croden har för övrigt det sämsta håret på en alien någonsin i Star Treks historia. Tydligen är det helt okej att ha någon slags sliten rockmansfrilla där borta i gammakvadranten). Croden kallar Odo en changeling och berättar hur Odos ras fördrevs från Crodens planet för hundratals år sedan. Men också att han känner till en plats där andra changelings fortfarande har en koloni. Nu är Croden kanske inte världens mest pålitliga vittne. Han har mördat en man på Deep space nine och är på väg att bli utlämnad till sin hemplanet där ett hårt straff väntar honom. Men Odo kan ändå inte låta bli att spela med. Han måste få veta mer.

Vortex är nog det första avsnittet där Odos rollfigur äntligen tillåts växa till sig. Och precis som det hintats om tidigare så är ursprunget Odos svaga punkt. För att få reda på mer om det är han beredd att gå långt. Till och med låtsas att Crodon har omkommit och låta honom  fly undan sitt straff – ett brott mot reglementet som väl i stort sett aldrig kunnat inträffa bland de präktiga kollegorna i The Next Generation.

Förutom Odos svaghet och grubblerier så bjöd det här avsnittet inte på särskilt mycket matnyttigt. Quark är på nytt en ond ferengier, även om han i ett svagt ögonblick visar att han faktiskt bryr sig om Odo. Miradornfolkets tvillingpar som lever i symbios skulle kunna vara en intressant företeelse, men är mest generiska skurkar i det är avsnittet. Men Odo, blir mer och mer fascinerad av honom.

Jo, det finns förresten två intressanta saker till. 1. Vi får reda på vad som händer om Odo ändrar form till något som kan gå sönder, till exempel ett glas. Då går han först i tusen bitar och flyter sen samman igen. Weird. 2. Odo får en nyckel av Crodon, gjord av ett material som liknar hans egen dna. En kusin. Både lite obehagligt och gulligt. Lite som ett changelinghusdjur.

Betyg:6/10.

Star Trek: Deep Space Nine. Säsong 1, avsnitt 12/20. Så här långt i min Startrekathon har jag sett 6 långfilmer och 259 tv-avsnitt. 

Exit mobile version